Krém z mrkve a červené řepy


Dieta, Jen tak recepty, Mezinárodní, Polévky / Čtvrtek, 22 března, 2018

Mám užasnou ženskou a to myslím smrtelně vážně. Ke všem těm krásným vlastnostem musím přidat ještě jednu velice důležitou. Dělá ze mě lepšího člověka a ukazuje mi věci, které jsem kdysi tolik nevnímal. Teď když vařím tento krém z mrkve a červené řepy si to uvědomuji. Zuzka mi ukázala, že se dá žít i tak, abych produkoval méně odpadů a vyhazoval méně věcí, používal ekologičtější produkty a podobně. Teď se určitě mnozí chytáte za hlavu a říkáte, bože další zero waste maniak.

Jde to i s rozumem

Zuzka má všech pět pohromadě a přistupuje k tomu s rozumem jí vlastním. Rozhodně nepatří mezi psychopatické maniačky, které odmítají mít děti, protože dítě produkuje ekologickou stopu a generuje odpadky. To rozhodně ne. Ukázala mi cestu, ukázala mi drobnosti, které můžeme udělat pro nás pro všechny. Takže používáme prostředky, které nemají negativní dopad na přírodu, snažíme se nakupovat s minimem obalů, do obchodu si vždy nosím vlastní plátěné tašky a když už tašku nemám, raději zaplatím více za recyklovaný papír než za levnou igelitku.

Díky ní jsem začal více přemýšlet nad tím z čeho vařím a jak využít suroviny do posledního zbytečku. A takto vznikl můj dnešní recept. Seděl jsem v práci a dal jsem si zadání. potřebuji si k večeři udělat něco dietnějšího, něco zdravého a hlavně použít ty zbytky co mám v lednici. A doma byl zbytek mrkve, která už se blížila k okamžiku, kdy se začne kazit a zůstala mi tam jedna uvařená červená řepa. Tak jsem se hluboce zamyslel a tohle mi vzniklo.

Krém z mrkve a červené řepy
Krém z mrkve a červené řepy

Dopředu vám musím říct, že výsledek byl tak dobrý, že jsem se opravdu musel držet, abych to nesnědl všechno a že toho nebylo málo. Myslím, že se to všechno povedlo a já se těším až mi tyto zbytky opět zůstanou a já si tuto polévku znovu uvařím.

Suroviny

  • 400g mrkve
  • 300g červené řepy (uvařené)
  • 750ml zeleninového vývaru (nebo jen vody)
  • 2 lžíce kokosového oleje
  • sůl
  • pepř
  • sušené chilli (volitelně)

Postup

  1. Uvaříte si červenou řepu a oloupete ji. Já již měl uvařenou, což vám práci zrychlí a urychlí.
  2. Očistíte mrkev a společně s řepou ji nakrájíte na malé kousky.
  3. Do hrnce dáte kokosový olej, mrkev a řepu a 10 minut restujete.
  4. Po 10ti minutách zalijete 750ml zeleninového vývaru a necháte 30 minut vařit.
  5. Pak vše důkladně rozmixujete tyčovým mixérem, dosolíte, opepříte a volitelně přidáte špetku chilli jen na zahřátí.
  6. Provaříte cca 5 minut a máte hotovo.
  7. Při podávání můžete dát do polévky lžíci bílého jogurtu. Pokud chcete méně zdravou variantu, pak můžete použít zakysanou smetanu. Já použil můj domácí jogurt.
Polévka z mrkve a červené řepy
Polévka z mrkve a červené řepy

To je opravdu vše. Uvidíte, jak je to skvělé, protože kokosový olej tomu dá moc příjemnou chuť, to vám garantuji. Snad si tuto polévku zamilujete stejně jako já. Zuzka ji bohužel ještě neochutnala.

Opět je vidět, že já ty zeleninové polévky mám fakt moc rád. Tato není jednodruhová, ale kombinace mrkve a červené řepy je vynikající. Příště musím vyzkoušet doplnit troškou kokosového mléka, to by mohlo být fakt dost dobrý.
Pokud se vám příspěvek líbil, budeme rádi, pokud jej budete sdílet:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *