Polévka z ryzců


Jen tak recepty, Polévky / Pátek, 21 října, 2022

Někdy se to prostě stane a hub je hodně, opravdu hodně, ale opravdu hodně. A letos se nám na zahradě opět vyskytli ryzci smrkoví, ale v opravdu hojném množství. Už jsme jich nasbírali více než 200. To si pak říkám, co s nimi budeme dělat. Péct na pánvi, to už je ohraná písnička. Ve skleničkách už odpočívají nakládaní ryzci. Nějaké jsme krátce orestovali a zamrazili, ale co dál. No nic, tak zkusíme uvařit něco jiného. Co třebas polévka z ryzců?

ryzec smrkový
Když už jich máme tolik, tak pěkně roztřídit

Nějakou dobu mi trvalo, než jsem se odhodlal uvařit z ryzců polévku, ale nyní vím, že je to dobrý nápad a že je to další z možných úprav. Ryzci jsou trošku specifičtí a to jak svou konzistencí, tak i svou chutí, ale je to prostě delikatesa. Kdybych měl ryzce syrovinku, rozhodně bych si z nich udělal tatarák z ryzců. Takhle prostě pouze polévka.

Polévka z ryzců
Polévka z ryzců

Suroviny

Množství, které jsem si dovolil uvést by mělo stačit minimálně na 4 porce polévky. Pokud budete mít pocit, že je tekutiny málo, naprosto bez strachu a ostychu přidejte vodu. Smetany tam bude dost a ryzců rozhodně taky.

  • 500g ryzců smrkových, včetně noh
  • 1/2 cibule
  • 1l vody
  • 375g smetana min. 31% (je to ta velká)
  • velká polévková lžíce másla, možná i trochu více
  • 2 lžičky drceného kmínu 
  • sůl
  • pepř
Polévka z ryzců
Polévka z ryzců

Postup

  1. Očistěte ryzce a oddělte klobouky od noh. Nohy dejte do hrnce s vodou, jemně osolte a dejte vařit.
  2. Nakrájejte si cibuli nadrobno do druhého hrnce dejte rozpustit máslo, přihoďte cibuli a tu restujte do sklovita.
  3. Nakrájejte si klobouky ryzců a přihoďte je k cibuli. Přidejte drcený kmín, trochu pepře a osolte. Pokračujte v restování. Houby začnou pouštět šťávu a jejich objem se zredukuje. Upravujte tepelně asi 5 minut.
  4. Vývar z nožiček ryzců začne mít krásně hnědo oranžovou barvu. Přidejte do něj polovinu restovaných klobouků z ryzců a pomocí tyčového mixéru rozmixujte.
  5. Vlijte k rozmixovaným ryzcům velkou sladkou smetanu a důkladně promíchejte a uveďte k varu. Pak stáhněte plamen na minimum.
  6. Přidejte zbývající půlku restovaných ryzců s cibulkou, promíchejte a nechte pomalu provařit. Důležité je, aby se všechny chutě propojily. Může to trvat 5-10 minut.
  7. Ochutnejte a případně dochuťte solí, popřípadě pepřem.
Polévka z ryzců
Polévka z ryzců

Ryzec smrkový jako přírodní barvivo

Ne, nemyslím, že byste si s ním měli barvit nějakou textilii. Spíš se tím snažím ukázat, jak krásně ryzci sami polévku obarví. Jeden by mohl říct, že jsem tam přidal sladkou papriku, ale není to tak. Však ono si na mě vzpomenete, protože při čištění, krájení a manipulací s ryzci smrkovými budete mít hnědo oranžové prsty a stejně tak i nůž. Z nože to jde ještě krásně dolů, ale z prstů mi barva z mléka z ryzců zmizela až po dvou dnech. Trošku jsem si připadal jako prase. Ne postavou, to tou asi taky, ale hlavně těmi špinavými prsty. V práci na mě někteří trošku koukali, ale což. Já se vymlouvat nebudu, to by bylo ještě horší, že?

Pokud byste chtěli vidět, jak to u nás na zahradě vypadá, no spíše jak tam vypadají ryzci, můžete se podívat na krátké video na stránkách mého dalšího projektu Food fetish.

Pokud se vám příspěvek líbil, budeme rádi, pokud jej budete sdílet:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *