Bramborový krém


Česká, Jen tak recepty, Polévky / Pondělí, 11 května, 2020

Před časem jsem zveřejnil příspěvek o bramborách. V něm jsem přislíbil, že bych se v následujících recept rád věnoval této surovině. Jelikož recept na bramboračku jsem již psal, tak jsem přemýšlel, jakou další polévku z brambor udělat. No a jelikož mám moc rád různé krémy, má volba padla na bramborový krém. Myslím, že to nebude úplně nejrozšířenější jídlo, jelikož si myslím, že většina lidí se přikloní u polévky z brambor právě k bramboračce. Jenže tohle vážně doporučuji vyzkoušet, jelikož polévka, kde hrají hlavní prim brambory je vážně velice delikátní a chutná. Navíc vám dá obrovské možnosti individualizace a vylepšení. Schválně, vyzkoušejte a dejte vědět.

Bramborový krém
Bramborový krém

Množství surovin je malé a pokud doma máte smetanu, tak máte vyhráno a můžete prakticky hned začít.

Suroviny

Množství surovin vám vyjde zhruba na 4 porce, ale pokud jste velcí jedlíci nebo vám hodně zachutná, tak to klidně zhltnete ve 3 i dvou lidech.

  • 500g brambor (já použil svůj oblíbený varný typ A)
  • 100g mrkve
  • 600ml vývaru (Já použil hovězí vývar, ale můžete použít kuřecí nebo zeleninový. V případě nouze, můžete použít i jen vodu, ale polévka bude méně výrazná.)
  • 1/2 cibule
  • 2 malé smetany minimálně 31% (400g)
  • 2 lžíce másla
  • muškátový oříšek
  • sůl
  • pepř
  • pažitka
  • 4 plátky anglické slaniny
Bramborový krém

Postup

  1. Nakrájejte si cibuli na drobno, oškrábejte a očistěte si brambory a mrkev a nakrájejte na kostičky. Mrkev je zde super, jelikož dá polévce hezkou barvu a mírně nasládlou chuť.
  2. Do hrne si dejte rozpustit máslo a na něm orestujte cibuli, brambory a mrkev. Dejte tomu chvilku, aby vám cibulka zesklovatěla.
  3. Pak zalijte vývarem. Pokud máte vývar nesolený, tak trochu osolte jinak jen přidejte pepř a muškátový oříšek. Vařte, dokud brambory a mrkev nezměknou.
  4. Jakmile je vše měkké, tak polévku vymixujte například pomocí tyčového mixéru do jemného krému. Přilijte smetanu a ještě jednou promixujte. Je důležité, aby krém byl jemný a bez hrudek.

    Když děláte bramborovou kaši, tak rozhodně tyčový mixér nesmíte použít, jinak budete mít místo kaše lepidlo. U této polévky je naopak tyčový mixér skvělým pomocníkem, jelikož zajistí skvělou konzistenci polévky bez zahušťování.

  5. Provařte polévku a pak ochutnějte, aby jste mohli dochutit solí a pepřem. Pokud máte rádi muškátový oříšek jako já, tak pokud jej tam necítíte, klidně ještě trošku přidejte.
  6. Pokud by byla polévka příliš hustá, tak můžete opatrně naředit troškou mléka nebo vody.
  7. Nyní již máte prakticky hotovo. Již si pouze na pánvičce opečete plátky anglické slaniny. Dáte je na papírový ubrousek, díky čemuž pustí přebytečný tuk a po vychlazení se z nich stanou slaninové chipsy a nakrájíte si pažitku.
Bramborový krém
Bramborový krém

Servírování

Když jsem procházel možnosti servírování, tak všichni dávali na polévku slaninový chips a posypali nakrájenou pažitkou. Jo, i na fotkách vidíte, že je to efektní. Nicméně sám jsem zjistil, že je mnohem užitečnější nakrájet slaninu na nudličky, pak opéct na pánvičce, osušit a na polévku nasypat a posypat pažitkou. Mnohem lépe se to jí. Ono krájení toho chipsu lžičkou je tak trošku očistec.

Bramborový krém
Bramborový krém

Závěr

Velice mě překvapilo, jak může být bramborový krém chutný. Jednoduchá a rychlá polévka, kterou rozhodně neurazíte, naopak hodně potěšíte.

Pokud se vám příspěvek líbil, budeme rádi, pokud jej budete sdílet:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *