Italská rajčatová polévka


Italská, Jen tak recepty, Polévky / Úterý, 3 září, 2019

Jako každý rok nastane v létě období rajčatových žní a to červené šílenství se sám začíná doma množit nadsvětelnou rychlostí. Rajčatových salátů už máte plné zuby, pojídání čerstvých rajčat vám vyplňuje celý den a dělat kečup, který pak stejně nikdo nejí, se vám prostě nechce. No a stejně i já měl v lednici šuplík plný rajčat a další jsem si přivezl. Za oknem se mi zelení bazalka a já si vzpomněl na tu báječnou rajčatovou polévku, kterou jsem jedl v Itálii a kterou si rád dávám v italských restauracích. Tak proč nespotřebovat trochu těchto rajčat formou výtečné rajčatové polévky. Zuzka na mě nedůvěřivě kouká. Prej nemá na polévku vůbec chuť, ale když se mi chce, ať ji klidně uvařím. A já se vrhl do likvidace rajčatových zásob a za chvíli slyším tichý hlásek:“Jeeeee to hezky voní“. No a pak, když byla polévka hotová, tak jsem ji musel naložit plnou misku. Po první velké misce přišla na řadu druhá miska a Zuzka zase praskala :-). Tohle prostě italská rajčatová polévka.

Italská rajčatová polévka
Italská rajčatová polévka

A jsme opět u mojí záliby v jednoduchých, nejlépe jednodruhových zeleninových polévkách. Moc se mi líbí, jak prakticky z jakékoliv zeleniny můžu uvařit polévku a ta polévka vždy chutná skvěle.

Suroviny

  • 1 kg čerstvých rajčat
  • 1 rajčatová passata (500 g) – osobně moc rád používám passatu od firmy Valfrutta, nicméně výbornou passatu prodávají i v Lidlu ve skleněných láhvích

    Rajčatová passata není nic jiného než rajčatové pyré. Samozřejmě, z čím kvalitnějších rajčat je udělaná, tím má lepší a koncentrovanější chuť. Osobně kupuji vždy neochucenou, jelikož se často prodává i s bazalkou, tu si raději přidávám sám a čerstvou. Nebo pokud máte doma kvalitní konzervovaná rajčata, stačí je rozmixovat tyčovým mixérem.

  • 1/2 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 plátek toastového chleba bez kůrek (na zahuštění)
  • olivový olej
  • velkou a plnou hrst čerstvé bazalky
  • cukr (pouze pokud nebudete mít sladká rajčata)
  • sůl
  • pepř

Volitelně

  • trocha zeleninového vývaru nebo vody (pokud budete potřebovat polévku naředit)
Italská rajčatová polévka
Italská rajčatová polévka

Postup

Už se těšíte? Tak máte na co. Postup je jednoduchý a rychlý. Je tam jedna věc, která mě prostě nebaví a to je spaření a loupání rajčat. V sezóně je to nutnost, chceme přeci zlikvidovat tu hromadu rajčat, kterou jsme si donesli domů. Mimo sezónu můžete použít konzervovaná rajčata a tam tento „vopruz“ odpadá a nemusíte ani použít pak tolik passaty.

  1. Rajčata na vrcholu, tedy na opačné straně než je stopka naříznete do kříže.
  2. Do hrnce dáte vodu a jakmile začne vřít, vypnete sporák a dáte do ní připravená rajčata na 2 minuty. Nebo si to můžete zjednodušit a vodu si ohřát v rychlovarné konvici a tou rajčata zalijete a opět necháte 2 minuty. Pak vodu slijete a nalijete co nejstudenější vodu máte.
  3. Spařením se slupka uvolní od dužniny a pak jde nádherně sloupnout. Takže si schlazená rajčata oloupete.
  4. Oloupaná rajčata pak nakrájíte a jste připraveni již na vaření.
  5. Do hrnce si dáte olivový olej, na kterém si orestujete nadrobno nakrájenou cibuli. Tu nerestujte na barvu, ale pouze aby zesklovatěla.
  6. Přidáte propasírovaný česnek a ještě tak minutku restujete.
  7. Pak přihodíte nakrájená rajčata a ta také krátce orestujete. Orestováním rajčat vám lehce zkaramelizuje cukr v nich a jsou sladší.
  8. Zalijete rajčatovou passatou, přidejte nasekanou bazalku a nechejte dusit. Rajčata by měla pustit vodu, ale pokud se vám zdá, že je to příliš husté, můžete přidat trochu zeleninového vývaru nebo vody. Dle potřeby.
  9. Nechejte vařit, dokud nejsou rajčata hezky měkká. Pak do polévky natrhejte bílý toastový chleba a ještě chvíli vařte.
  10. Nyní přichází na řadu mixování. Tyčovým mixérem polévku důkladně rozmixujte dohladka. Ano semínka tam zůstanou, ty nerozmixujete.
  11. Teď si polévku musíte dochutit. První je důležité opatrně osolit. Solte postupně a provařujte. Chuť se bude postupně vyvíjet a tak ochutnávejte. Přesolené jídlo nemá nikdo rád. Přidejte trochu pepře, nejlépe čerstvě namletého, dle vaši chuti, či preference. Například děti moc pepř nerady, ale my ano. Na závěr, pokud se vám zdá polévka kyselá, můžete lehce dosladit cukrem. Prý je třtinový cukr zdravější, já tomu nevěřím i když jej používám, takže se nebojte použít i obyčejný cukr krystal. Dietáři mohou použít třebas čekankový sirup.

Závěr

Někomu mohou v polévce vadit semínka. V takovém případě můžete polévku pře pasírovat přes síto. Bohužel se tímto zbavíte i bazalky, kterou jste v polévce vařili, ale na druhou stranu, chuť bazalky vám tam zůstane. Jen takto získáte čistou polévku bez semínek, bazalky a větších hrudek. Já to nedělám. Semínka mi nevadí.

Nyní již můžete servírovat. Já vždy ozdobím čerstvou bazalkou a zakápnu trochou olivového oleje. Jako doplnění můžete přidat i pečivo, které preferujete, já jím často bez pečiva, není to nutné. Na druhou stranu, pokud polévku podáváte jako jediný chod, pak se může kousek pečiva hodit.

Pokud se Vám recept líbí a polévka chutná, podělte se s námi v komentáři. A určitě se nebojte sdílet na sociálních sítích, budu za to rád.

Pokud se vám příspěvek líbil, budeme rádi, pokud jej budete sdílet:

9 Replies to “Italská rajčatová polévka”

  1. Takových chytrých keců a nakonec je z toho normální rajčatová polévka na který není nic italského oproti České a jen reklama na Lidl.

    1. Jane, moc děkuji, že jste nám to vysvětlil. Velice si vážím Vašeho názoru, ačkoliv s ním nesouhlasím. Je naprosto jasné, že jste ji nevařil. Ale to nevadí. Koukám, že i jinde rád vyjadřujete svérázně svůj „názor“, tak klidně přiďte zas a můžete si opět plivnout. Hezký den.

      1. Dobrý den, děkuji za vaši taktní odpověď. Uznávám, že jsem to mohl napsat zdvořileji,např. Mnoho slov mimo recept. Za to se omlouvám,jak píšete mé komentáře jsou svérázné, ale nejsou myšleny urážlivě. Já takto vařím rajčatovku mnoho let,tak mi přišla obyčejná. Tedy až na to zahuštění toasťákem. To vyzkouším.

        1. Hezký večer Jane nebo neurazí-li Vás to Honzo. My, u nás doma, vaříme tu naši „českou“ rajskou polévku jinak. Nejčastěji používáme rajský protlak, když nevíme co s rajčaty, tak rajčata. Jen výjmečně použijeme passatu, či konzervovaná rajčata. Ten hlavní rozdíl je, že do té naší domácí nedáváme bazalku ani olivový olej. Dáváme to ní rýži nebo nějakou drobnou těstovinu nebo kapání. Ve finále dochucujeme kapkou octa a trochou cukru.
          Tak jak jsem popsal tuto rajčatovou polévku ji znám z Itálie, hlavně z oblasti kolem Bolzana a Trenta, kde jsem se před mnoha lety toulal se svou bývalou ženou po „Prosecco Highway“. A samozřejmě nám ji tak, či velmi podobně připravovali v Benátkách, Rimini, Ravenně, Bibione, Lignanu a nakonec i v Římě. Tak jsem nabyl přesvědčení, že to italská rajčatová polévka je.
          Ba dokonce, když nahlédnu do svého oblíbeného kulinářského průvodce po Itálii, tak tam narazím na tradiční italskou polévku Pappa al pomodoro, jejíž složení je takřka totožné. To jen tak k tomu receptu.
          A k těm slovům. Je to blog o jídle a já nechci jen a pouze dávat recepty jako na jiných webech. Prostě se rozepíšu. nekdy více, jindy méně. To záleží na aktuální náladě a hodnotě promile v žíle. Tak kdyby Vás někdy tyto mé výlevy zlobily, tak je prostě přeskočte.
          Mějte krásný večer.
          Pavel

          1. Dobrý den Pavle,ano sto lidí,sto receptů. Na tu rajčatovou polévku s rýží jsem právě dostal velkou chuť. Rajčatová polévka je vlastně výborná v každé podobě. Shodou okolností máme v létě s kamarády naplánovanou cestu na motorkách do San Marina,tak jestli se po roce dohojí noha,osedlám staré dobré BMW a pojedu taky ochutnat originál. Honza.

            1. Honzo, tak to Vám držím všechny palce, aby se noha dohojila. Cesta do San Marina bude jistě pecka, hlavně pokud si to hezky střihnete v Alpách přes okresky, tak si to užijete náramně, o tom žádná. My se s přáteli naposled sklouzli ve Slovinsku a nejkrásnější úsek byl z Kranjske Gory po 206tce.
              Já se chystám konečně tento týden vytáhnout motorky ze stodoly, umýt je, zkontrolovat a začít jarní servis a hlavně vyměnit olej a filtry. Moje nejméně oblíbené období v sezóně. :-).
              No a asi během toho budeme s kamarádem i něco grilovat, aby nebyl hlad :-D.
              Předpokládám nebo se domnívám, že jezdíte GS, takže to musí být príma cestování. Ne jako já na křoviňáku :-)).

              1. Velice děkuji za přání, věřím že to dopadne. Taky budeme o víkendu já a brácha připravovat stroje na sezónu. Máme pět motorek, takže práce bude dost…Grilovačka taky bude,i soudek. Já měním olej před zazimováním, protože vzdušná vlhkost u jetého oleje při odstavení způsobuje vnitřní korozi motoru.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *