Houbové karbanátky


Česká, Hlavní jídlo, Jen tak recepty / Pátek, 2 září, 2022

Letos s psaním a vařením malinko zápasím. Ne, že bych nechtěl, ale je té práce kolem domu najednou hodně. Doba je zlá a tak se snažím ušetřit kde se dá. Proto, když jsme začali stavět domovní čističku odpadních vod, zvolili jsme stavbu svépomocí. I přes to, že jsem si půjčili techniku, stejně to jde pomalu, na druhou stranu jistě kupředu. Občas přineseme domu i nějaké houby. Letos to byly hodně hřiby dubové a tak dalším receptem z hub a konkrétně z hřibů dubových jsou houbové karbanátky. Chutnaly a chutnaly opravdu všem a tak se s vámi musím o tento recept podělit.

Pokud se divíte, že jsou s hranolky, tak to byl požadavek. Všichni chtěli hranolky, tak je dostali. Já nejsem odpůrcem hranolek, jen je často nedělám. Belgické si udělám jen když na ně mám vyloženě chuť a pokud nemám čas, tak prostě sáhnu do mrazáku a udělám ty mražené z obchodu. Doma fritézu nemám, na statku fritéza je, ale kvůli pár kouskům likvidovat spoustu oleje se mi nechce, tak je dělám vždy v troubě. Není to ono, ty smažené hranolky jsou prostě nejlepší. Ale hranolky v troubě jsou prostě alternativa. Nikdo si nestěžoval. K tomu pro odlehčení jen lehký salát z okurek, rajčat, strouhaného balkánského sýru a lehká zálivka z trochy oleje a jemného vinného octa.

Houbové karbanátky
Houbové karbanátky

Suroviny

  • 4 velké hrsti čerstvých hub 
  • 1/2 cibule nakrájené nadrobno
  • 1 stroužek česneku (prolisovaného)
  • 2 polévkové lžíce hladké mouky
  • 150-200g strouhanky (Hodně bude záležet, jak se vám bude dařit strouhanku zapracovat, aby karbanátky nelepily, držely pohromadě a přitom zůstaly po osmažení vláčné. Trochu strouhanky budete taky potřebovat na finální drobné obělení před smažením.)
  • 1 rohlík
  • 100ml mléka
  • 2 vejce
  • máslo
  • rostlinný olej na smažení
  • 1 lžička drceného kmínu
  • sůl
  • pepř

Jako přílohu můžete zvolit mnoho různých variant. My měli zrovna hranolky, ale také vařené brambory, bramborová kaše, pečivo. Na co zrovna budete mít chuť a náladu. Máte-li rádi bylinky, můžete do hmoty na karbanátky přidat čerstvou majoránku, tymián nebo rozmarýn. Je příjemné zpestření chutě. Ale ne moc, aby vám bylinky nepřebily chuť hub.

Houbové karbanátky
Houbové karbanátky

Postup

Hned v úvodu musím říct, že jsme si myslel, jak to vše půjde snadno, ale jelikož jsem chtěl, aby karbanátky byly vláčné a ne tvrdé jako beton, tak jsem si s přípravu docela užil. Snažil jsem se totiž do směsi nenapěchovat zbytečně moc strouhanky. Takže se mi trochu lepily a finální obalení karbanátku ve strouhance a přendání na pánev byla lekce ekvilibristiky. Měly malinko tendenci se rozpadat, ale dopadlo to dobře. Odměnou byly báječně jemné houbové karbanátky.

  1. Očistěte si houby, které nakrájíte. Pak najemno nakrájíte cibuli.
  2. Do pánve si dáte lžíci másla a na ní orestujete cibuli do sklovita.
  3. K cibuli přihodíte nakrájené houby, lžičku drceného kmínu, trochu soli a trochu pepře. Vše promícháte a opečete, dokud houby hezky nezměknou. Odhaduji to na maximálně 10 minut.
  4. Během opékání hub si nakrájíte rohlík na menší kostičky. Smícháte mléko s vajíčky. Ve vetší míse pak smícháte nakrájený rohlík a mléko s vajíčky, aby rohlík všechny tekutiny do sebe nasál.
  5. Opečené houby a cibuli necháte vychladnout a přidáte do mísy s nacucaným rohlíkem. Promícháte a začnete vmíchávat další suroviny, mouku a česnek.
  6. Na závěr začnete přimíchávat strouhanku. Tu přidávejte postupně. Průběžně ochutnávejte, zda je potřebné přidat sůl či pepř. Nejprve bude směs neuvěřitelně lepit, ale postupně do sebe začne strouhanka vsakovat vlhkost a směs se zahustí. Důležité je, aby z toho nevznikla tuhá hmota. Pravda, nebude lepit, ale výsledek pak bude strašlivě tvrdý.
  7. Na pánvi si rozehřejte olej na smažení.
  8. Pak můžete pomocí lžíce zkusit odebrat kus hmoty, tu položit na strouhanku a jemně obalit. Pokud se vám podaří vzniklý karbanátek přesunout na pánev, máte správnou konzistenci a můžete se vrhnout do smažení. Pokud se vám i s největším úsilím karbanátek rozpadne, budete muset přidat ještě strouhanku.
  9. Takto obalené karbanátky osmažíte krásně na barvu a máte před sebou báječné houbové karbanátky.
Houbové karbanátky
Houbové karbanátky

Salát

V létě máme moc rádi, když je u jídla alespoň troška salátu. Tak jsme udělali takový jednoduchý alá balkánský nebo šopský salát. Jen trocha rajčat, salátové okurky, balkánského sýru, kapka oleje a vinný ocet. Takový salát ve vedru jídlo neuvěřitelně odlehčí a i na talíři to pak vypadá mnohem lépe.

Původně mělo být vše jinak

Původně jsem nechtěl dělat houbové karbanátky. Chtěl jsem z těch krásných hub udělat jemnou bílou houbovou omáčku. Jenže doma všichni řekli ne. Byl jsem z toho smutný, protože na bílou houbovku jsem měl opravdu chuť. Jenže jsem byl sám a tak demokratický systém v naší domácnosti rozhodl jinak. Ale nelituji, nakonec jsem byl moc rád. Ty karbanátky byly tak jemné, že se na jazyce rozplývaly.

Pokud se vám příspěvek líbil, budeme rádi, pokud jej budete sdílet:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *