Borůvkové knedlíky na páře


Česká, Hlavní jídlo, Jen tak recepty, Sladká jídla / Čtvrtek, 12 září, 2019

Asi už se mnoho z vás, kteří mě již znají, poněkud diví. Sladké jídlo, to není jen tak, že? No, není, to máte pravdu, ale když dostanete zadání, které zní borůvkové knedlíky na páře, tak nezbývá než srazit paty, prohlásit: „Yes, my lord.“ a vyrazit. Na druhou stranu, jako dítě jsem miloval jahodové knedlíky na páře, které dělávala moje babička, tak to rozhodně nebude za trest a já se začínám dokonce tak nějak zvrhle těšit. Kde ale dnes seženeme normální, naše borůvky. Léto je na svém sklonku a v obchodě se dají koupit jen ty kanadské, které jsou výtečné, ale chutnají jinak. Naštěstí se dají sehnat ještě na trzích čerstvé, jinak bychom museli shánět zamrazené nebo nějak konzervované formou marmelád, ale již není úplně to pravé, ořechové. V hlavě mám stále tu chuť knedlíků, které dělávala moje babička a přesně takové bych chtěl uvařit.

Borůvkové kynuté knedlíky na páře
Borůvkové kynuté knedlíky na páře

Vařit nebo pářit?

Zapomeňte na orgie, nebudeme pařit ani se pářit, budeme vařit a to v páře. Kynuté ovocné knedlíky můžete normálně vařit ve vodě nebo je můžete vařit v páře. A co je lepší? No, já si myslím, že příprava v páře je lepší. A důvod? Na výslednou chuť nebude mít způsob vaření zásadní vliv, ale pokud vaříte v páře, tak vám prakticky nehrozí riziko rozvaření, navíc mám moc rád povrch krásně nafouklého knedlíku. A že to je knedlík, megaknedlík, to vám garantuji.

V páře můžete vařit také několika způsoby nebo spíše s využitím různého vybavení. Naše babičky a možná i maminky používaly plátno nebo utěrku. Do hrnce dáte vodu, přes něj plátno, zajistíte například motouzem a můžete vařit knedlíky jedna báseň. Tak to dělala moje babička a tak to dělám i já. Také můžete použít napařovací sítko, které vložíte do hrnce, můžete požít napařovací hrnec s vložkou a nebo na konec například elektrický napařovač (ten já nemám), ale asi to bude nejvíc na pohodu. Záleží jen na vás. Já už jen z důvodu nostalgie zvolil utěrkovou metodu a fungovala náramně.

Borůvkové kynuté knedlíky na páře
Borůvkové kynuté knedlíky na páře

Suroviny

Na knedlíky
  • 500g polohrubé mouky
  • 42g čerstvého droždí (bývá to jedna kostka)
  • 1 vrchovatá lžička krupicového cukru (navíc lžička na kvásek)
  • 250ml vlažného mléka
  • 1 vejce
  • 1 lžička soli
  • naše borůvky (množství se těžko odhaduje, počítejte s tím, že budete mít 6 velkých knedlíků)
Na posypání
  • tvaroh na strouhání
  • moučkový cukr
  • mletá skořice
  • máslo
Borůvkové kynuté knedlíky na páře
Borůvkové kynuté knedlíky na páře

Postup

Musím se přiznat, že jsem se dlouhou dobu bál tyto knedlíky dělat. Nějak jsem měl zakódováno v hlavě, že to je náročné, složité a náchylné k chybě. Přitom si náramně vybavuji, jak je babička dělávala a neměla s tím sebemenší problém, ale byla to babička, ta neměla problém s ničím. Nakonec musím uznat, že na tom není nic těžkého a pokud dodržíte jednoduchý postup, vše klapne na jedničku s hvězdičkou.

  1. Prvním krokem je, že smícháte v míse mouku, cukr (1 lžičku) a sůl a tuto sypkou směs promícháte.
  2. Pak uděláte důlek, do kterého nadrobíte kostku droždí, posypete cukrem (1 lžičku), přilijete trochu vlažného mléka a trochu promícháte v důlku, aby vám vznikla taková řidší kašička.
  3. Takto připravený kvásek necháte 10 minut vzejít.
  4. Jakmile vám kvásek vzejde, přidáte zbytek vlažného mléka, vhodíte vejce a vypracujete těsto. Pokud máte kuchyňského robota, je to naprostá pohodička. S vařečkou v ruce si trošku máknete, ale není to nic, co by vás zničilo.
  5. Vypracované těsto nechte minimálně 30 minut kynout na teplém místě. Já většinou dělám ještě mnoho dalších věcí doma, takže klidně nechávám i 1 hodinu, není to problém, alespoň mám jistotu, že těsto dokonale vykynulo.
  6. Vykynuté těsto rozdělíte na 6 dílů. Z těchto dílů udělejte placičky a doprostřed dejte borůvky. Borůvky nijak nedoslazujte, je to zbytečné.

    Pokud neseženete čerstvé borůvky, tak můžete použít mražené. A pokud nemáte mražené, můžete použít borůvkovou marmeládu. A pokud nemáte ani borůvkovou marmeládu, tak nedělejte borůvkové knedlíky.

  7. Borůvky do placiček hezky zabalte, vytvarujte hezké knedlíky a nechte na válu po utěrkou ještě vykynout. Bude vám stačit 15 minut. Já v tuto chvíli dávám na sporák hrnec s vodou, které nemusí být mnoho a tak na to, aby začala vařit bohatě stačí těchto 15 minut.
  8. Jakmile vám začne vřít voda v hrnci (měl by být velký, ať nemusíte vařit po jednom knedlíku), tak přes hrnec dáte plátno nebo čistou utěrku (ta nesmí být praná v aviváži) a obvážete motouzem, aby vám plátno s knedlíky nespadlo do vody v hrnci.
  9. Na plátno položíte knedlíky, mě se vejdou 3 na jednu várku, překryjete pokličkou a vaříte 20 minut.
  10. Knedlíky jsou opravdu dost veliké a tak u nás je jeden knedlík jako jedna porce.
  11. Po uvaření knedlík zaprášíte skořicí, posypete strouhaným tvarohem, zasypete moučkovým cukrem a zalijete rozpuštěným máslem. množství záleží na vás, ale jako inspiraci se můžete podívat na ilustrační fotografie, jak to děláme my. A my to máme rádi bohaté a hezky vydatně omaštěné máslem. Toho není nikdy dost. 🙂

Vůbec se nebojte, že vám doma zůstanou nějaké knedlíky navíc. Prvně je můžete pár dní podržet v lednici a pak si je přihřát na páře. Nebo pokud nemáte čas, tak je můžete přihřát v mikrovlnné troubě, ale pak je musíte potřít vodou, aby po přihřátí byly zase tak vláčné jako když jste je uvařili. No a pokud chcete, můžete se uschovat i v mrazáku na horší časy. Pak je jen rozmrazíte, ohřejete a konzumujete. V zimně to bude príma záležitost.

 

Pokud se vám příspěvek líbil, budeme rádi, pokud jej budete sdílet:

6 Replies to “Borůvkové knedlíky na páře”

    1. Tak ty vypadají nádherně. Moc rádi si je dáváme na cestách taky. No a jelikož pocházím nedaleko od Valašska, tak to moc rádi zkusíme, až budeme na severní Moravě u mých rodičů. Naposledy jsme si dávali maxi borůvkový knedlík v Rokytnici nad Jizerou a byl také skvělý. Stál nesmysl, ale byl prostě poctivý, domácí a obrovský. najedli jsme se z něj dva :-).

      1. To jsem netušil, že jste kousek od Valašska! 🙂

        Jinak v památníku Antonína Strnadla na Novém Hrozenkově se občas pořádají hezké ultra
        lokální „gastro“ akce, jako například „Na chleba sa těžko dělá“. Každý, kdo chce, upeče chléb a všichni můžou ochutnat. Jsou zastoupeni i profi pekaři (Kulčák). Za mne hezká událost, navíc propojená s cimbálovkou.

        Mějte se fajn a ať se daří 🙂

        1. Pocházím ze Severní Moravy, tak se tam často pohybujeme, když jedeme za rodinou. Jinak žijeme tak nějak na střídačku Příbramsko a Praha.

          Dostávám od Vás zajímavé tipy, kam vyrazíme. Myslím si, že ani naši ani moje ségry o tom neví 🙂

    1. Na vykynutí určitě ano, mě moc chutná při větším množství droždí i ta chuť, která je po droždí intenzivnější. Samozřejmě, pokud si někdo nepřeje výraznější chuť po droždí, může dát droždí pouze půl kostky a těsto mu krásně vykyne.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *