Grilované kuře


Česká, Hlavní jídlo, Jen tak recepty / Čtvrtek, 30 srpna, 2018

Někdy, když něco píšu, tak se musím smát. Mám za sebou 4 týdny ketonové diety, kila jdou dolů i když pomalu a já mám rozepsané nějaké dietní recepty pro dietáře. Nicméně během toho občas vařím pro jiné a sám neochutnám. Jednou griluji maso na grilu, podruhé dělám 14 mých milovaných hamburgerů a pak třebas griluji kuře. Dnes jsem se tedy rozhodl vám popsat mé úplně obyčejné grilované kuře, které griluji v troubě s grilem. Navíc má trouba má možnost i otočné jehly, takže je to vlastně normální plnohodnotný gril.

U grilovaného kuřete jsou důležité 2 věci. První je, aby se celé kuře důkladně propeklo (a nespálilo), tou druhou je, aby mělo kůře výbornou a křupavou kůrčičku. Proto vám zde uvedu i časy a teploty, ale vězte, že časy se mohu dost lišit a to v závislosti na tom, jak má být kuřátko propečené. Já třebas miluji, když se kuře ve finále úplně rozpadá a odpadává od všech kostí. To však chce grilovat opravdu dlouho. V tomto receptu vám však uvedu časy, které odpovídají propečení kuřete. Tudíž, že kuře bude mít uvnitř největších svalů minimálně 82°C.

Grilované kuře
Grilované kuře se neobejde bez dobrého chleba a nakládaných okurek. Vy však můžete milovat i jiné kombinace a tak se u těchto příloh fantazii a chutím meze nekladou.

Prosím, nečekejte žádnou specialitu, je to úplně klasický recept a pro mě je vlastně nejlepší, ačkoliv jsem jej tentokrát ani neochutnal, ale všichni potvrdili, že kuřátko bylo dobré. Snad už brzo taky ochutnám.

Ingredience

  • 1 celé kuře (zvolil jsem menší velikost o váze necelých 1300 g)
  • rostlinný olej
  • máslo
  • sladká sušená paprika
  • sušený česnek (nebo čerstvý lisovaný)
  • sůl
  • pepř
  • drcený kmín
  • volitelně čerstvé bylinky (já do kuřátka narval rozmarýn)
Grilované kuře
Pár tmavších míst určitě není na škodu

Postup

  1. Kuře si vytáhněte z lednice, důkladně jej omyjte vodou. Nezapomeňte vyčistit a omýt i vnitřek. Kuře pak důkladně osušte.
  2. Kuře vydatně osolte, zvenčí i uvnitř, potřete sladkou paprikou a česnekem. Takto připravené kuře můžete nechat alespoň půl hodinky marinovat na lince. Pokud chcete dosáhnout co nejlepšího výsledku, zabalte kuře třebas do potravinové fólie a nechte 4 hodiny v lednici, aby se trochu namarinovalo, ale není to nutnost.
  3. Rozehřejte si domácí gril na 150°C. Já mám naštěstí troubu s otočným grilem, což je super a tak nemusím mít doma další samostatný gril.
  4. V malém rendlíčku si rozpusťte kus másla a přidejte stejné množství rostlinného oleje. Vmíchejte sladkou papriku, česnek, trochu soli, pepř a drcený kmín. Touto marinádou pak budete kuře během grilování potírat.
  5. Kuře nasaďte na rožeň a důkladně zajistěte. Také je dobré k sobě přivázat stehýnka a pojistit je k rožni, aby neplandaly.
  6. Takto připravené kuře vložte do grilu a grilujte na 150°C alespoň 1,5 hodiny. Pokud máte kuře větší, bude potřebovat času více. Pokud budete mít stejně velké kuře, jako jsem měl já, ale chcete, aby maso úplně odpadávalo od kostí, pak grilujte klidně 2-2,5 hodiny. Hodně záleží na vašem grilu.
  7. První půlhodinu kuře ničím nepotírejte. Až pak začněte kuře čas od času potírat, aby se na povrchu úplně nesušilo.
  8. Jakmile skončíte fázi grilování na 150°C, tak zvýšíte teplotu na 220-250°C a grilujete ještě alespoň 30 minut nebo do chvíle, kdy bude mít kuře krásnou zlatavou barvu. To, že vám některé části ztmavnou až příliš je normální a nenechte se tím vyvést z míry.
  9. Po ugrilování nechte kuře chvíli odpočinou, než do něj začnete řezat.
Grilované kuře
Grilované kuře to je základ a není se čeho bát

A je to

Takto máte krásně ugrilované kuře, po kterém se jen zapráší. Nezapomeňte ke kuřeti podávat nakládané okurky, nakládané kozí rohy, dobrý chlebík, to je prostě úplně nejlepší.

Nyní si nemohu odpustit pár rad a možností:

Pokud si nejste jisti, zda je kuře opravdu propečené, máte 2 možnosti, jak to zjistit. První možností je použít napichovací teploměr, píchnout do nejtlustších částí masa a změřit teplotu uvnitř. Teplota by měla být minimálně 82°C. Nebo pomůcka našich maminek a babiček. Tou je, že píchnete nožem do části pod stehnem (je to mezi stehnem a zadní částí hrudníku a pokud vytéká čirá šťáva, kuře je dostatečně propečené. Taky se to zjistit propečení i tím, že u propečeného kuřete se stehno v kloubech volně pohybuje a není tuhé.

Při grilování také můžete zvolit postup s pozvolným grilování. Tudíž grilujete dlouho na teplotu mezi 150-180°C. Já jsem tento postup nezkoušel, je časově náročnější, ale kuře se takto také ugriluje. Můžete si toho všimnout u stánků s grilovanými kuřaty, kde kuřat grilují mnoho najednou a postupně je prodávají a doplňují. Tam si nemohou dovolit s teplotou tak pohybovat, jako jsem to uvedl zde ve svém receptu já.

Pokud se vám příspěvek líbil, budeme rádi, pokud jej budete sdílet:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *