Včelí úly


Cukroví / Pondělí, 7 ledna, 2019

Koukám před Vánoci na reklamu jedné nejmenované banky, která je vážně vtipná. Jak asi bude vypadat pečení vánočního cukroví v budoucnosti? Když zazní Vosí hnízdo, chytám záchvat smíchu a zároveň s uvědomuji, že budeme muset také něco zplodit. My tedy neděláme Vosí hnízda, ale Včelí úly. Jaký je rozdíl? Asi žádný nebo tvar nebo je to úplně jedno. Když jsem poslal fotku s našimi úly, vůbec jsem netušil, co to kolem mě způsobí. Rodina po mě vyžaduje recept, přátelé vyžadují recept a já to přitom dělám již léta od oka. Tak to budu muset asi něj naměřit, napočítat, navážit.

Včelí úly
Poslední kousky, které se mi podařilo vyfotit.

Asi vám přijde zvláštní, proč mám na fotce pouze 3 úly. No, po pravdě, více jich nemám. Než jsem se stihl rozkoukat, než jsem je stihl vyfotit, tak ten plný vál úlů byl pryč. Jak se říká: „Kdo pozdě chodí, sám sobě škodí“. Prostě a jednoduše jsme je sežrali, rozdali, což vůbec nevadí, jelikož od všech jsem slyšel, jak jsou výborné a to mě těší nejvíc.

Včelí úly
Chudinky osamocené :-).

Výroba úlů je velice jednoduchá a při dodržení poměrů i bezproblémová. Ano, potřebujete formičky, ale jinak je to pro mě asi to nejjednodušší cukroví a podle reakcí asi jedno z nejoblíbenějších. Myslím, že toto není bezpodmínečně pouze vánoční cukroví, tak i když dávám recept až nyní, myslím, že je můžete udělat na nějakou oslavu i během roku.

Suroviny

Hmota na včelí úly

  • 240g piškotů (to je velký balík piškotů Opavia)
  • 300g moučkového cukru
  • 150g povoleného másla
  • 3 polévkové lžíce kvalitního kakaa
  • 5 polévkových lžic tuzemského rumu
  • 5 polévkových lžic mléka

Krém do úlů

  • 70g moučkového cukru
  • 80g povoleného másla
  • 1 žloutek
  • tuzemský rum podle chuti

Uzavření úlů

  • obyčejné piškoty (někdo používá kolečka z lineckého těsta, ale my vždy piškoty)
  • cukr krystal na vysypání formičky
Včelí úly
Včelí úly

Postup

  1. V prvním kroku si připravíte hmotu na úly. Vezmete piškoty, které musíte rozdrtit. Buď je dáte do pytlíku a rozdrtíte paličkou nebo jako já je v robotovi nastrouháte. Osobně používám robot od ETAy a nastrouhám piškoty na hrubo.
  2. Do směsi přidáte kakao, cukr, máslo a Tuzemák. Celou směs pořádně zpracujete. Buď ručně nebo jako já v robotu. Takže nyní máte hmotu na úly připravenou.
  3. Když máte hmotu, tak si musíte připravit krém, který musíte co nejlépe umíchat nebo rovnou pomocí šlehače, či robota vyšlehat. Do mísy si dáte máslo a cukr a umícháte/vyšleháte hladký krém, aby se cukr v másle rozpustil a neskřípal mezi zuby.
  4. Pak přidáte žloutek, opět důkladně promícháte a na závěr přidáte rum dle chuti. Krém musí být důkladně vyšlehaný a hladký.
  5. Při prvním použití formičky ji jemně vymastěte, aby se v ní uchytil cukr krystal, který ulehčí vyjmutí úlu z formičky, pak již nebudete muset, jelikož bude mastná.
  6. Formičku vysypte cukrem krystal. Použijte krystal, ne moučku. Moučkový cukr by do sebe natáhl vlhkost a úl by šel špatně z formičky vytáhnout.
  7. Do formičky natlačte hrudku hmoty, druhým dílem formičky vytvořte dutinu a do ní dejte krém.
  8. Spodní část přiklopte piškotem a nyní můžete formičku otevřít a úl vytáhnout.
  9. Takto postupujte, dokud nespotřebujete veškerou hmotu na úly.
Včelí úly
Včelí úly

Formičky od Tescomy nejsou jediné, které můžete použít. Existuje velké množství formiček jiných výrobců, které mohou mít i jiný tvar. Nicméně se vyvarujte neděleným formičkám, protože na práci s nimi musíte znát ten správný grif a i tak se vám jich hromada nepovede. Tak poč se trápit.

Pokud se vám příspěvek líbil, budeme rádi, pokud jej budete sdílet:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *