Grilovaný sýrový sandwich nebo sendvič?


Americká, Chuťovky, Fastfood / streetfood, Jen tak recepty / Úterý, 13 října, 2020

Po čase jsem si řekl, že je zase čas na nějakou „prasárnu“. Mezi moje oblíbené patří rozhodně grilovaný sýrový sandwich nebo sendvič?  Říkám si, že jej musí všichni znát, jenže jak to tak bývá některé „české“ varianty jsou až děsivé. Levný toastový chleba, plátek Eidamu, toaster a výsledek rozhodně chuťové buňky nepotěší. No možná u někoho ano, ale ty moje rozhodně ne. U mého receptu se setkáte s kvalitními surovinami a pár drobnostmi, které chuť posunou o kousek dál. Není to vrchol gastronomie, ale i tak mi záleží na všem co do takového sandwiche dávám.

S různými grilovanými sandwichi se můžete setkat poměrně často. Jedná se povětšinou o vyladěné kombinace, které vyžadují i jistou dobu přípravy. Jsou to oblíbená jídla na různých streetfood festivalech či piknicích. Tento patří, řekl bych, k těm nejjednodušším. Možná by se dalo říct, že je tím nejjednodušším. Nicméně já mám rád heslo, že v jednoduchosti je krása a u grilovaného sýrového sandwiche to opravdu platí. Zde opravdu vynikne, jaké použijete suroviny.

Grilovaný sýrový sandwich
Grilovaný sýrový sandwich

Suroviny

Dříve, než se pustím do výčtu surovin, opět bych rád zdůraznil, že kvalitní suroviny posunout toto jídlo výrazně vzhůru. Rozhodně nepoužívám nějaký levný toastový chleba, ale raději si připlatím za toastový chleba od firmy Ölz, který je pro mě ten nejlepší toastový chleba, který si můžete běžně koupit ve svém supermarketu. Navíc jeho rozměry jsou větší než u běžných toastových chlebů, takže jeden grilovaný sandwich z tohoto chleba s vydatnou náplní vás zachytí. Jasný, jedlíci si dají dva :-).

Samozřejmě si můžete pořídit i něco lepšího. Například si můžete upéct vlastní toastový chléb nebo si můžete koupit nějaký velice kvalitní toastový chléb a ne jen chléb, od malovýrobců či prodejců.

Množství, uváděné v tomto receptu odpovídá jednomu grilovanému sandwichi.

Pozorní z vás si možná všimli, že na fotografiích je vidět v sýru něco červeného. Nešálí vás zrak, jelikož milovníci pálivého, jako jsem například já, si mohou plátky sýru proložit nakrájenými chilli papričkami. Takový pálivý grilovaný sýrový sandwich je obrovská lahůdka. Takže pokud jste stejně postiženi, určitě chilli papričky použijte.

Grilovaný sýrový sandwich
Grilovaný sýrový sandwich můžete doplnit i nějakou příjemně pálivou chilli papričkou. Já osobně jsem zvolil papričky z rodu chinese, které jsou opravdu dost pálivé. Můžete použít jak čerstvé, tak nakládané nebo i sušené.

Postup

Postup je velice jednoduchý a pokud jej dodržíte, zjistíte, že  těch pár drobností navíc zajistí výrazně lepší výsledek. Dále se musím přiznat, že nejsem velký milovník klasických toasterů, které k sobě toastový chleba přimáčknou. Mnohem více se kloním k postupu podobnému grilování. Tedy já osobně používám kontaktní gril nebo vše dělám na pánvi. To má hlavně výhodu v tom, že pokud děláte grilovaný sandwich, který má více náplně, tak nejste omezeni klasickým toasterem, který se pak špatně zavírá.

  1.  Připravíte si toastový chléb. Strany, které budou uvnitř  sandwiche potřete tenkou vrstvou majonézy. Použijte opravdu jen trochu majonézy, aby se zatřely oka a rozetřete ji od okraje k okraji. Osobně, pokud používám kupovanou majonézu, tak jsem si oblíbil majonézu Hellmans delikátní. Je chuťově mnohem lepší než originál. Majonéza vám zajistí velice píjemnou šťavnatost celého sandwiche.
  2. Pak na každý plátek toastu, který je potřený majonézou položím plátek sýru Gouda a na něj plátek sýru Chedar. Chedar se rozpouští rychleji než Gouda, proto jej dávám více ke středu. Navíc čím více sýru, tím více „Adidas“.
  3. Obložené plátky toastového chleba přiložíte na sebe, stranou se sýry.
  4. Vnější strany snadwiche potřete máslem. To je opravdu velice důležité. Prvně to grilovanému sandwichu zajistí krásnou kůrčičku a také to dodá další část skvělé chuti.
  5. Sandwich pak grilujete na kontaktním grilu (obrovská výhoda, nemusíte jej obracet) nebo na horké suché pánvi, pak musíte sandwich po čase otočit. Pánev však nesmí být příliš horká, jelikož jinak se vám sandwich na povrchu začne již připékat, ale sýr uvnitř nebude ještě správně rozpuštěný.
  6. Opékáte tak dlouho, dokud nemá sandwich krásnou barvu, křupavou kůrku a sýr je uvnitř tekutý, že se táhne.
Grilovaný sýrový sandwich
Grilovaný sýrový sandwich

Až jej budete nedočkavě jíst, tak buďte opatrní, aby jste si horkým sýrem nespálil pusu. Bolí to a zbytek jídla si už pak moc nevychutnáte.

Osobně používám na tento sandwich pšeničný toastový chleba. Nicméně jsem vyzkoušel i celozrnnou variantu, která je také moc chutná. Celozrnné pečivo dodá další složku chuti, která je ve spojení se sýry opravdu výtečná. Celozrenné pečivo bohužel již nezachrání tuto „prasárnu“. Dietář již zase odešel do stodoly s konopným lanem.

Kombinuji to co mám rád

Grilovaný sýrový sandwich je tak trošku freestyle. Netvrdím, že správná je kombinace pouze sýrů Gouda a Chedar.  Můžete použít pouze jeden sýr nebo použít i jiné sýry. Samozřejmě můžete sýry něčím doplnit, například jako jsem já doplnil chilli papričkami. Určitě máte i vy své oblíbené kombinace. A pokud máte nějakou vyzkoušenou kombinaci, tak budu moc rád, pokud se s námi o ni podělíte v komentářích pod tímto článkem.

Pokud se vám příspěvek líbil, budeme rádi, pokud jej budete sdílet:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *