Rakouský večer


Letem gastro světem, Rakouská / Pátek, 16 září, 2016

Vídeňský řízek (Wiener Schnitzel)
Vídeňský bramborový salát (Wiener Kartofel Salat)
Jablečný štrúdl  (Apfel Strudel)

„… nejprve se asi budu muset omluvit všem, kteří se chtěli zúčastnit dalšího kulinářského večera, ale bylo to tak na rychlo, že jsme již nestihli cokoliv naplánovat, dohodnout, obvolat a tak. Takže snad příště. Hlavně se nebojte, kdo by jste chtěli, se zapojit do diskuzí, či komentářů …“

Pomalu kroužíme kolem naší republiky a jak jsem již naznačil, tak naší další zastávkou je Rakousko.Rakousko je mi osobně hodně blízké a to z prostého důvodu. Žije tam část naší rodiny a já a má starší sestra jsme tam strávili spoustu krásných chvil.

img-7

U Rakouska jsme měli vlastně jasno hned od počátku.Wiener Schnitzel. Ne, že bych neuměl řízek, ale raději jsem si o něm něco málo pročetl. A jelikož mám doma i jednu úžasnou kuchařku od Romana Vaňka – Klenoty klasické evropské kuchyně (vlastnoručně podepsanou), tak jsem pro recept a pár informací sáhl právě tam.

Vídeňský řízek (Wiener Schnitzel)

img-183430

V chytré knize jsem se dočetl, že se říká, že řízek do Vídně dovezl hrabě Radecký z Itálie. Jenže v Rakousku nepoužili na třetí vrstvu trojobalu strouhaný parmezán ale strouhanku z bílého pečiva.

Recept je jednoduchý, úplně stejný jako na klasický smažený řízek, ale třebas ho někdo nezná, tak si to pěkně sepíšeme.

Ingredience:

  • máslo na smažení a pak ve finále na řízek
  • rostlinný olej
  • hladkou mouku
  • vejce
  • strouhanka
  • telecí maso (nejlépe kýtu cca 200g na porci)
  • sůl

Postup je jednoduchý. Plátek telecího masa naklepejte na tloušťku přibližně 4mm. Jak to kdo děláte je asi na vás. Já si rád přes maso dám fólii. Maso pak lépe drží pohromadě a taky to kolem sebe moc necáká. Maso pak osolte obalte klasicky v trojobalu. To znamená nejprve v hladké mouce, pak ve vajíčku a nakonec ve strouhance.

img-2
Obalování
img-5
Postupné smažení
img-4
Smažení
Smažení
Smažení
Vídeňský řízek s vídeňským bramborovým salátem
Vídeňský řízek s vídeňským bramborovým salátem

V receptu se doporučuje smažit na přepuštěném másle. Na to jsme neměli čas a vlastně se nám ani nechtělo a tak jsme na pánev dali máslo a trochu rostlinného oleje a smažili řízek takto, až byl z obou stran krásně hnědo-zlatavý. Když jsme osmažili všechny řízky, ještě jsme je dali do pekáče a nechali chvíli v troubě dojít. Možná to vůbec nebylo nutné, ale my ještě dodělávali salát a tak to bylo fajn a musím říct, že se řízky při konzumaci jen rozpadaly.

Již jsem zmínil, že jsme jako přílohu měli salát.

Vídeňský bramborový salát (Kartoffel Salat)

Tento salát si pamatuji, že jsme jedli já a moje sestra ve Vídní k platýzovi a vždy nám náramně chutnal. To je ta nejsprávnější příloha. Neobsahuje majonézu, tak to snad není až tak smrtící pro dietáře.

Ingredience:

  • 80g šalotky
  • 1kg salátových brambor
  • 200ml hovězího vývaru (my barbaři použili z masoxu)
  • 1 lžíce moučkového cukru
  • 1 zarovnaná lžíce soli
  • 1 kávová lžička čerstvě mletého černého pepře
  • 2 lžíce bílého vinného octa
  • 2 lžíce jablečného octa
  • 5 lžic slunečnicového oleje
  • 1 lžíce na jemno nakrájené pažitky

A jdeme na to. Uvaříte si brambory ve slupce a v osolené vodě. Ještě horké je oloupete a nakrájíte na kolečka. Opravdu hodně na jemno nakrájíte šalotku. V rendlíku přiveďte k varu hovězí vývar, cukr, sůl, pepř a oba octy. Po té přidejte šalotku, nechte zavařit a sundejte z plotny. Promíchejte a ještě horké nalijte na brambory v míse. Přibližně za 10 minut přidejte slunečnicový olej a opatrně promíchejte. Pak nechte odležet. My neměli moc času a tak salát odpočívat přibližně 30 minut v lednici. Když je již studený, přimíchejte do něj pažitku. Jako každý bramborový salát má nejraději, když jej necháte odležet do následujícího dne.

Tento salát je jednoduchý a je to úžasná změna oproti tomu našemu klasickému s majonézou.

Dezert?

Jablečný štrúdl (Apfel Strudel)

Jablečný štrúdl se zmrzlinou
Jablečný štrúdl se zmrzlinou

Tohle jen ve zkratce, telegraficky.

  • listové těsto
  • jablka
  • moučkový cukr
  • skořice
  • rozinky
  • máslo
  • vejce na pomazání

Na rozválené listové těsto dáte nastrouhaná jablka na hrubo, posypete cukrem, skořicí, rozinkami a dáte trochu másla. Celé zabalíte, dáte na plech, pomažete vajíčkem a dáte péct do trouby na 200°C až bude mít nádherně zlatavou barvu.

Štrúdl vytažený z trouby
Štrúdl vytažený z trouby

My jsme podávali s vanilkovo-čokoládovou zmrzlinou. Mňam.

Nápoje

img-6
Neustifter – Chardonnay 2011
img-200318
Nejlepší limonáda Almdudler

Zvolili jsme bílé víno rakouské produkce Neustifter – Chardonnay 2011, víno přímo z Vídně.

Jako nealkoholický nápoj jsem poskytl mou nejoblíbenější limonádu, která je velice populární v Rakousku. Je toAlmdudler. Jedná se o bylinkovou limonádu, kterou já osobně miluji a naprosto na ní ujíždím. Jelikož jsem ale dietář, tak jsme měli variantu bez cukru. Pokud budete někdy v Rakousku, určitě si tuto limonádu dejte. Je výborná.

Jak vidíte, byl to večer absolutního obžerství a bolení břicha🙂.

Vůbec nebudu zmiňovat, že jsme to v noci zakončili kouskem vodního melounu, ale to již nemělo nic společného s rakouským večer, jen s naší žravostí.

Co nás čeká příště? No přeci Německo. Pokud vás napadá typický recept a chtěli byste se přidat, komentujte.

Pokud se vám příspěvek líbil, budeme rádi, pokud jej budete sdílet:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *