Klenoty klasické evropské kuchyně – Roman Vaněk


Knihy & kuchařky / Úterý, 4 září, 2018

Část mé knihovny je věnovaná pouze kuchařským knihám a nejvíce místa zabírají knihy Romana Vaňka. Vždy, když píšu o jeho kuchařkách, tak se opakuji, jsou skvělé. Ano, z dnešního pohledu designu knih se mohou zdát zastaralejší, protože dnes frčí hodně barevné knihy a Roman je má takové bělostně čisté, ale díky tomu jsou neuvěřitelně přehledné. Mám je moc rád. Dnes se podíváme do mého knižního koutku na jeho báječnou kuchařku Klenoty klasické evropské kuchyně. Roman se v ní věnuje nejznámějším receptům, na které můžete v evropských zemích narazit a které by jste si jistě rádi udělali doma. A jak to bývá u Romana zvykem, ty recepty jsou jednoduché a určitě je zvládnete doma, protože recepty to jsou prostě „blbuvzdorné“, ne jako ty moje, kde tak nějak předpokládám, že spoustu věcí prostě již umíte. On to staví postupně od základu až po konečné finesy.

Klenoty klasické evropské kuchyně
Klenoty klasické evropské kuchyně – Roman Vaněk

Co v ní najdete

Rozdělení kuchařky je opět romanovsky klasické a přehledné. Když si vezmete jeho knihy, vždy víte jak se rychle zorientovat a najít si přesně to, co chcete.

  • Vývary
  • Základy
  • Omáčky
  • Polévky
  • Maso, ryby, drůbež a mořské plody
  • Těstoviny, pizza a rýže
  • Zelenina, vejce a sýr
  • Slané pečení
  • Sladké pečení
  • Dezerty

Z této kuchařky jsem již vyzkoušel také mnoho receptů, bohužel ještě v době, kdy jsem moc nefotil a nepsal. To však nevadí, i na to dojde. Nicméně bych Vám rovnou mohl doporučit úžasné recepty na Hovězí Stroganoff, Telecí s citrónovou šťávou nebo naprosto fenomenální Lassagne s boloňským ragů.

Musíte mít doma

U kuchařek Romana Vaňka nikdy neuděláte chybu. Vždy vše vyjde na jedničku s hvězdičkou. Romane, Ty prostě víš, že jsi borec a jsi můj obrovský vzor. Díky Ti za veškerou inspiraci, kterou mi dáváš.

Tuto knihu se mi podařilo doma nasyslit 2x, tak si jeden exemplář hýčkám, třebas se jednou bude hodit jako dar nebo když budu dělat soutěže tak jako hodnotná cena. Zatím však na ni je místo v mé knihovně.

A ještě jeden apel, pokud by jste věděli o jednom exempláři knihy Sushi od Romana Vaňka, kterou intenzivně sháním a již není v prodeji, budu vděčný za každou informaci, či nabídku.
Edit: Tak knihu Sushi již mám, 2x :-). Jedu přímo od Romana Vaňka a jednu od mé milé Zuzky.

Pokud tuto knihu ještě nemáte, tak zkuste mrknout na stránky Pražského kulinářského institutu, který všechny tyto knihy také prodává. A možná tam narazíte i na nějaký super kuchařský kurz.

Pokud se vám příspěvek líbil, budeme rádi, pokud jej budete sdílet:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *