Chilli omáčka – atomová bomba


Chilli, Jen tak recepty / Pondělí, Listopad 27th, 2017

Panko inženýr, peklo sa otvorilo. To jsou slova, která si vybavuji, když nám můj táta vyprávěl příběh z práce, když dělal šéfa povrchových provozů na šachtě v Ostravě. Chlapi kopali výkop a nakopli elektrické vedení, nějaké 6ti kilo a rómský makač přiběhl očouzený s pahýlem, který býval kdysi krompáč. Ta šlupka musela být pořádná. Nechápu, že to přežil. Jak moc si táta ten příběh přibarvil už nevím a vlastně ani vědět nechci. Je to rodinná storka. Nicméně tento příběh se mi vybavil, když jsem vařil tuto chilli omáčku. Přitom to je jednodruhovka a jak moc bude toxická záleží jen na vás, protože jen a jenom druh chilli papriček ovlivňuje jestli vás to zabije. A protože já miluji opravdu pálivé věci, tak jsem použil to nejsilnější co jsem doma měl.

Toxický odpad z Černobylu

Tento recept vychází ze základního receptu na jednodruhové omáčky. Nepotřebujete žádné speciální ingredience, jen chilli. Já jsme zvolil vlastnoručně vypěstované papričky Carolina reaper a Trinidad scorpion moruga. Takže vám musí být jasné, že to bylo skutečně peklo. Pokud jste masochisté stejně jako já, tak se na rukavice, speciální prkénko a dýchací přístroj vybodnete. Pak se však musíte připravit na opravdové peklo. Když jsem začal vařit, tak bylo vše v pořádku, jenže pak se capsaicin začal odpařovat a to se v místnosti hůře dýchá. Má dcera Veve neustále kašlala, já koneckonců také, pálí vás všechno a pes utekl na nejvzdálenější místo v bytě. Výsledek, ale stojí za to a zrodí se má nejoblíbenější omáčka, která má čistě chilli chuť a já si ji přidávám kamkoliv. Jednou vám představím svou oblíbenou snídani šampiónů, tam je chuť této omáčky více než žádaná.

Chilli omáčka a pasta po úspěšné toxikaci celého bytu

Celý recept je naprosto triviální, jako většina toho co dělám, protože v jednoduchosti je krása. Pojďme se tedy vrhnout do vaření. Chirurgické rukavice na ruce, rouška na obličej, otevřete okna a vyžeňte všechny na procházku. Za týden se mohou vrátit. Dnes to bude opět bez přesného určení množství, to si doladíte podle sebe, fakt to nebude atomová věda, nebo ano?

Ingredience:

  • chilli papričky (já zvolil Carolina Reaper a Trinidad scorpion moruga) – nemusíte se bát použít čisté Habanera, Jalapenos nebo jakoukoliv vaši oblíbenou papričku
  • cukr
  • ocet
  • sůl
  • voda

Ano přátelé, to je všechno co budete potřebovat.

Postup:

  1. Papričky nakrájíte, dáte do hrnce, podlijete vodou, aby byly ponořené a dáte špetku soli. Vše vaříte, dokud papričky nezměknou.
  2. Změklé papričky rozmixujete, já využil služeb tyčového mixéru. Pokud budete chtít opravdu omáčku typu koncentrát, tak mixujte opravdu důkladně.
  3. Vrátíte zpět na sporák, opět uvedete k varu. Tady pozor, omáčka začne při bublání prskat. Bohatě stačí, že vás už nyní pálí obličej, oči, nos. Opravdu teď nechcete mít toto atomové a žhavé peklo někde na holé kůži.
  4. Přidáte trošku octu, trošku cukru. Můžete opatrně ochutnat, ale opatrně. Popálený jazyk s touto dávkou capsaicinu není žádné Monte Carlo.
  5. Necháte chvíli povařit a omáčka je uvařená. Nyní přichází na řadu pasírování. Vezmete cedník a omáčku propasírujete. Tím z ní odstraníte větší zbytky, jako zbytky semínek a slupky. Výslednou jemnou omáčku ještě horkou dáte do malých lahviček.
  6. To co vám zůstane po pasírování rozhodně nevyhazujte, tuto pastu si uložte, rozhodně se bude hodit do různých pikantních jídel. Takže uložit do skleniček a máte od vaření klid. Všechno vás bude pálit ještě pár hodin po té, ale stojí to za to.

Sdílejte – pokud se vám článek líbí, určitě se podělte s přáteli.

2 Replies to “Chilli omáčka – atomová bomba”

  1. Super díky za recept 🙂
    jo s tím kašlam máš pravdu. Stačilo když jsem doma mlel ručně 3,5 hoďky na jemno v kávomlýnku 😀 Všichni doma kašlali 😀

    1. Ja dnes mlel jen trošku Nagy, abych opražil a nasledně obalil slunečnicová semínka a hned jsem se dávil. Takže jestli jsi vydržel tak dlouho, tak smekám :-).

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *