Panko inženýr, peklo sa otvorilo. To jsou slova, která si vybavuji, když nám můj táta vyprávěl příběh z práce, když dělal šéfa povrchových provozů na šachtě v Ostravě. Chlapi kopali výkop a nakopli elektrické vedení, nějaké 6ti kilo a romský makáč přiběhl očouzený s pahýlem, který býval kdysi krompáč. Ta šlupka musela být pořádná. Nechápu, že to přežil. Jak moc si táta ten příběh přibarvil už nevím a vlastně ani vědět nechci. Je to rodinná storka. Nicméně tento příběh se mi vybavil, když jsem vařil tuto chilli omáčku. Přitom to je jednodruhovka a jak moc bude toxická záleží jen na vás, protože jen a jenom druh chilli papriček ovlivňuje jestli vás to zabije. A protože já miluji opravdu pálivé věci, tak jsem použil to nejsilnější co jsem doma měl. Chilli omáčka to je vskutku výživná.
V jednoduchosti je krása
Tento recept vychází ze základního receptu na jednodruhové omáčky. Nepotřebujete žádné speciální ingredience, jen chilli. Já jsme zvolil vlastnoručně vypěstované papričky Carolina reaper a Trinidad scorpion moruga. Takže vám musí být jasné, že to bylo skutečně peklo. Pokud jste masochisté stejně jako já, tak se na rukavice, speciální prkénko a dýchací přístroj vybodnete. Pak se však musíte připravit na opravdové peklo. Když jsem začal vařit, tak bylo vše v pořádku, jenže pak se capsaicin začal odpařovat a to se v místnosti hůře dýchá. Má dcera Veve neustále kašlala, já koneckonců také, pálí vás všechno a pes utekl na nejvzdálenější místo v bytě. Výsledek, ale stojí za to a zrodí se má nejoblíbenější omáčka, která má čistě chilli chuť a já si ji přidávám kamkoliv. Jednou vám představím svou oblíbenou snídani šampiónů, tam je chuť této omáčky více než žádaná.
Celý recept je naprosto triviální, jako většina toho co dělám, protože v jednoduchosti je krása. Pojďme se tedy vrhnout do vaření. Chirurgické rukavice na ruce, rouška na obličej, otevřete okna a vyžeňte všechny na procházku. Za týden se mohou vrátit. Dnes to bude opět bez přesného určení množství, to si doladíte podle sebe, fakt to nebude atomová věda, nebo ano?
Suroviny
- chilli papričky (já zvolil Carolina Reaper a Trinidad scorpion moruga) – nemusíte se bát použít čisté Habanera, Jalapenos nebo jakoukoliv vaši oblíbenou papričku
- cukr
- ocet
- sůl
- voda
Ano přátelé, to je všechno co budete potřebovat.
Postup
- Papričky nakrájíte, dáte do hrnce, podlijete vodou, aby byly ponořené a dáte špetku soli. Vše vaříte, dokud papričky nezměknou.
- Změklé papričky rozmixujete, já využil služeb tyčového mixéru. Pokud budete chtít opravdu omáčku typu koncentrát, tak mixujte opravdu důkladně.
- Vrátíte zpět na sporák, opět uvedete k varu. Tady pozor, omáčka začne při bublání prskat. Bohatě stačí, že vás už nyní pálí obličej, oči, nos. Opravdu teď nechcete mít toto atomové a žhavé peklo někde na holé kůži.
- Přidáte trošku octu, trošku cukru. Můžete opatrně ochutnat, ale opatrně. Popálený jazyk s touto dávkou capsaicinu není žádné Monte Carlo.
- Necháte chvíli povařit a omáčka je uvařená. Nyní přichází na řadu pasírování. Vezmete cedník a omáčku propasírujete. Tím z ní odstraníte větší zbytky, jako zbytky semínek a slupky. Výslednou jemnou omáčku ještě horkou dáte do malých lahviček.
- To co vám zůstane po pasírování rozhodně nevyhazujte, tuto pastu si uložte, rozhodně se bude hodit do různých pikantních jídel. Takže uložit do skleniček a máte od vaření klid. Všechno vás bude pálit ještě pár hodin po té, ale stojí to za to.
Super díky za recept 🙂
jo s tím kašlam máš pravdu. Stačilo když jsem doma mlel ručně 3,5 hoďky na jemno v kávomlýnku 😀 Všichni doma kašlali 😀
Ja dnes mlel jen trošku Nagy, abych opražil a nasledně obalil slunečnicová semínka a hned jsem se dávil. Takže jestli jsi vydržel tak dlouho, tak smekám :-).