Rychlá zeleninová polévka z mražené zeleniny


Česká, Jen tak recepty, Polévky / Úterý, 16 listopadu, 2021

Já vlastně ani nevím, jestli tím tady někoho náhodou nepohorším. Jako je jasné, že uvařit si dobrou zeleninovou polévku z čerstvé zeleniny ze zahrádky je nejlepší, dělávala to tak moje babička. Jenže v zimě shánět veškerou zeleninu čerstvou je pořádný vopruz. Nebo mít zeleninovou zahrádku na lodžii bytu v sedmém patře taky není nejběžnější věcí. Některou čerstvou zeleninu v zimě ani neseženete, myslím jako že běžně. Tak jsem si to zjednodušil a začal jsem v těchto měsících vařit tuto svou zeleninovou polévku z mražené zeleniny. A víte co? Ona vůbec není špatná, rychlá zeleninová polévka z mražené zeleniny, je dobrá a zatím všem vždy moc chutnala. Takže se za ni vlastně nestydím. Vy kdo máte děti, rozhodně doporučuji vyzkoušet, jelikož dětem v mém okolí opravdu moc chutná.

Rychlá zeleninová polévka z mražené zeleniny
Rychlá zeleninová polévka z mražené zeleniny

Mražená zelenina

Mražená zelenina je podřadná, pouze čerstvá zelenina je dobrá. Tohle jsem měl v hlavě poměrně dlouho. Jenže je tomu skutečně tak? Můžeme si říct, že čerstvě sklizená zelenina je to nejlepší, co můžeme použít. Nejlépe ještě z naší zahrádky, pěstováno bez chemie, v prostředí bez znečištění, pod sluníčkovějším sluníčkem, bez Andreje, s láskou. Jako jo, ta námi vypěstovaná nebo ta od farmáře bude prostě nejvíc. Jenže je opravdu mražená zelenina podřadná? Uvědomuji si to sám, že jakmile beru pytlík mražené zeleniny v supermarketu, mám kšiltovku vraženou do čela, opatrně se rozhlížím, jestli na mě někdo náhodou nekouká. Proč? Vždyť mražená zelenina není mražený, předvařený, „ochemizovaný“ polotovar.

A to je ono. My máme v hlavě nějak zakódováno, že ty věci v mrazáku v obchodech jsou polotovary a pokud chceme vařit něco dobrého, tak polotovary opravdu ne. Jenže ony se nemrazí pouze polotvary, ale i suroviny a to vše jen kvůli trvanlivosti. Takže upřímně, mražená zelenina není podřadná. Je jen jinak skladovaná, abychom ji mohli využívat i ve chvíli, kdy tu čerstvou prostě nemáme nebo ani mít nemůžeme.

Rychlá zeleninová polévka z mražené zeleniny
Rychlá zeleninová polévka z mražené zeleniny

Suroviny

Množství surovin odpovídá přibližně 4 porcím.

  • 350g mražené zeleniny
    (To odpovídá běžně prodávaným balením, já v tomto případě zvolil Mochovskou zeleninovou směs. Rád volím zeleninu, která je hodně pestrá: mrkev, petržel, květák, fazolové lusky, růžičková kapusta a podobně. Tentokrát mě načtvalu, že v sáčku žádná růžičková kapusta nebyla.)
  • 50g mraženého hrášku
  • 1l zeleninového vývaru
  • 50g másla (20g na zeleninu, 30g na jíšku)
  • 30g hladké mouky
  • 2 lžíce másla
  • pepř
  • sůl
Rychlá zeleninová polévka z mražené zeleniny
Rychlá zeleninová polévka z mražené zeleniny

Postup

  1. Víte co je výhodou této polévky? Nemusíte nic v přípravě krájet :-).
  2. Do hrnce dejte 20g másla a na něm orestujte mraženou zeleninu. Je to asi divný, ale já prostě na másle „ojedu“ tu mraženou zeleninu (bez hrášku). Ona tímto i trochu povolí a pustí část chutě do tuku. Zabere vám to asi 5 minut maximálně. Rovnou si zeleninu také trochu osolte.
  3. Přilijte 1l zeleninového vývaru a přidejte mražený hrášek. Pokud nemáte vývar, použijte vodu, ale nebude to úplně ono. Vývar je vývar a přitom vyrobit si zeleninový vývar je tak snadné. Často si jej můžete uvařit i z odkrojků zeleniny, které mnoho lidí rovnou vyhazuje. Osolte, opepřete. Uveďte k varu a nechte pomalu vařit dalších 5 minut.
  4. Připravte si jíšku z másla a hladké mouky. Smíchejte v kastrůlku 30g másla a 30g hladké mouky a opékejte na malém plamenu, dokud jíška nezavoní. Pak ji zalijte trochou studené vody a důkladně rozmíchejte.
  5. Takto připravenou jíšku vlijte do polévky a rozmíchejte, aby vám nevznikly hrudky.
  6. Nechte 15-20 minut provařit. Zkontrolujte, dochuťte a hurá do toho :-).

Sami vidíte, že tato polévka je jednoduchá a vcelku i rychlá. Věřte, že děti ji vždy ocení. Je prostě príma.

 

Pokud se vám příspěvek líbil, budeme rádi, pokud jej budete sdílet:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *