Kačenka česká, poklad z českých lesů a hájů


Houby / Pátek, 24 května, 2024

Houby jsou jednou z kouzelných surovin, ze kterých můžeme vařit. Mohou to být houby běžné, které koupíte prakticky v každé sámošce, například žampiony nebo i houby velice cenné, mezi které patří například lanýž. Já opravdu nechystám atlas hub, ale čas od času se dostanu k houbám, které bych vám rád představil, tedy pokud je neznáte. Některé si najdu sám, některé bych rád sám našel, ale zatím jsem nemel to štěstí. Nicméně mám štěstí v tom, že kolem sebe má spoustu skvělých přátel, kteří se se mnou rádi podělí o své úlovky. Ba dokonce mě občas vezmou na svá tajná místa, abych si mohl tu svou vysněnou houbu taky najít a sebrat sám. O jedné takové houbě, kterou jsem vždy chtěl najít a zatím jsem neměl tu čest je i tento můj příspěvek. Houba, o které píšu se jmenuje kačenka česká.

Poprvé jsem o kačence české slyšel z vyprávění mého kamaráda Járy z Velké. Je to pár let nazpět a bavili jsme se, že ji prostě musíme najít. Jedná se o jarní houbu a já během jara toho v lese tolik nenachodím, takže zůstalo pouze u toho, musíme. Nicméně mi kačenka zůstala v paměti a já si každé jaro říkal, tu bych chtěl najít, tu bych chtěl ochutnat. Letošní jaro však přišlo docela brzo a já když sledoval Youtube kanál mé, a asi ne jen mé, oblíbené houbařky, Šumavské houbičky, zachytil, že už rostou. Už jsem začal chystat plány, že o víkendu musím vyrazit do lesa a pokusit se je najít. Jenže víkend moc neklapnul, ale hned po něm mi najednou přišla fotka do telefonu.

Kačenka česká
U fotky byla zpráva, holky přinesly domů kačenky

Jára mi psal, že holky při procházce kolem Velké objevili neskutečné místo, kde byly kačenky české. Má, v dobrém myšlená, závist byla obrovská. Ale od čeho jsou přátelé, že?

Budeš v noci doma? Psala mi Járova žena, Zuzka.

Tak tohle doma nevysvětlíš. Nebo možná jo, protože moje Zuzka i náš Kubík byly doma se mnou. Kde jinde. Takže píšu: „ano“. Zuzka vezla Járu a jejich dceru Elen do Prahy, protože v noci odjížděli do Itálie lyžovat a tak mi přivezou pár kačenek. Jupí. V noci, setkání jako z levného béčkového bijáku o mafii se potkáváme ve stínu pod stromem na parkovišti. Odebírám zásilku, vzájemně na sebe pokyneme a každý se vydáváme domů. Já pár kroků, Zuzka 60 km.

Kačenka česká
Kačenka česká

Kačenka česká

Nebudu tady nějak detailně popisovat tuto skvělou houbu. K tomu slouží jiné weby, kde se dozvíte obrovské množství detailů. Nicméně se jedná o smržovitou houbu. Má proto takový dost specifický klobouk, který si s jinými příliš nespletete. A u kačenky mi připomíná tak nějak mozek. Barva klobouku je žlutohnědá, je dutý, noha je světle béžová až bělavě béžová a bývá také dutá vyplněná takovou pěnovitou hmotou.

Díky tomu, že má nádherně houbovou chuť a vůni, je velice vyhledávána v gastronomii. Ale ne jen tam. Doma ji také vaří lidé velice rádi. Je to takový jarní houbový poklad.

Kačenka česká
Kačenka česká

Jak ji získat

Toto bude malinko problém. Kačenka roste poměrně krátkou dobu na jaře. Bavíme se o období nejčastěji březen-dubem. A i v tomto období se na své lokalitě ukáže pouze na chvíli. Místní lovci hub mi říkali, že tak přibližně týden. Takže pokud víte kde a víte kdy, můžete si ji najít sami. Nejčastěji ji najdete růst ve světlých listnatých lesích a jak říkala Šumavská houbička, čím horší přístup, tím větší šance. Navíc vzhledem ke svému maskování u ní budete klečet a neuvidíte ji. Často je skryta pod listím. Takže to chce opravdu vědět kde a mít i trošku štěstí a ostříží zrak. Když už jednu najdete, tak jich pak již najdete více. Většinou.

Samozřejmě i tuto houbu si můžete koupit. Tedy to jsem alespoň četl, ale osobně jsem ji ještě nikdy nikde nepotkal. Nicméně restaurace, které ji mívají na jídeláku (samozřejmě v období kdy rostou), ji někde kupovat musí, že?

Kačenka česká
Kačenka česká

Pokud již kačenku máte a máte ji nadbytek, tak nejlepší je mi ji darovat. No a nebo si ji usušit, to funguje velice dobře. Ale já ji prostě sežral, nemohl jsem jinak.

Využití v kuchyni

Již jsem zmínil, že je to velice aromatická houba. Ne že by měla nějakou odlišnou chuť než jiné houby, ale ta chuť je velice koncentrovaná. Rozhodně se náramně hodí do různých omáček, hlavně těch smetanových. Určitě bude výborně fungovat k masu a velikou delikatesou je její samotné využití na různé topinky. Je dobré vědět, že obsahuje docela dost vody, s tím počítejte při vaření, restování. Osobně bych ji nekombinoval s jinými houbami, protože její struktura je jedinečná a za mě by byla obrovská škoda, ji nenechat vyniknout.

A když už jsem u toho využití v kuchyni, tak musím ve spojení se Šumavskou houbičkou zmínit ještě jednu věc. Koupil jsem si od ní totiž její kuchařku. A musím říct, že jsem byl velice příjemně překvapený. Přesně taková kuchařka mi doma chyběla. Vy díky tomu můžete čekat nějakou stručnou recenzi. A pokud bude letos hojná houbová sezóna a já nebudu líný a budu mít čas a tak dále, tak rozhodně něco podle její kuchařky uvařím a s vámi se o to podělím.

Kačenka česká
Kačenka česká

Pozor

Na závěr nesmím zapomenout na jednu, řekl bych důležitou věc. Někteří lidé mohou trpět jistou nesnášenlivostí na kačenku. Nebo na nějakou látku, kterou obsahuje. Může se to projevovat jako jistá forma otravy. Nevolnost, zvracení, střevní potíže a podobně. Tak na to prosím myslete, když budete kačenku chutnat poprvé. Raději poprvé ochutnejte jen trošku, aby jste si ověřili, jak na tom jste.

Nějaké zdroje, atlasy

Tak a pokud si chcete najít více informací ke kačence, tak můžete použít Google :-).

A nebo pár odkazů:

  1. https://cs.wikipedia.org/wiki/Ka%C4%8Denka_%C4%8Desk%C3%A1
  2. https://www.myko.cz/myko-atlas/Verpa-bohemica/
  3. https://www.ohoubach.cz/atlas-hub/detail/95/Kacenka-ceska/
  4. https://www.nahoubach.cz/atlas-hub/kacenka-ceska/
  5. https://www.nahouby.cz/atlas-hub/kacenka-ceska
Pokud se vám příspěvek líbil, budeme rádi, pokud jej budete sdílet:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *