Jistě si vzpomenete, jak jsem vařil podle Romana Vaňka z jeho báječné kuchařky Kapustnici. No a díky tomu jste zaznamenali, že mi prostě celá půlka kapusty zůstala. Napadá mě vícero věcí, které z takové kapusty můžu udělat. Takové kapustové zelí, je naprosto skvělé. Nebo „Koží brada“, mojí babičky. Ale pak koukám, smetana. „Ahá“, a tu musím taky zpracovat. Tak co teď? Udělám něco jako brokolicový krém, ale z kapusty. Takže stručně a jednoduše řečeno, dnes vařím kapustový krém. Stále se snažím nějak lehce redukovat váhu, tak ho nebudu moci sníst moc, ale zase tady mám skvělé celozrnné rohlíky na bezva krutony. A propó, už se mi povedlo od ledna dát dolů 10 kilo, to jde, ne? Už zbývá jen 18 :-D.

Suroviny
Soupis surovin je velice jednoduchý. Nicméně pokud jste četli můj předchozí příspěvek o Kapustnici, tak tam jsem si tak nějak povzdechl, že jsem normálně v obchodě nemohl sehnat kapustu. Tak teď vám můžu s klidným svědomím říct, že pokud pojedete do Kauflandu, tak tam jsem kapustu normálně potkal. A musím říct, že pokud porovnám obchody kam běžně chodívám, tak Kaufland má ten sortiment ovoce a zelenina asi nejlepší. Neskutečně mě teď zklamalo Tesco a Albert, to snad ani nestojí za to si postěžovat. Je to marné, je to marné, je to marné.
Množství vám vystačí na přibližně 4 porce, tedy pokud nejste opravdu velcí jedlíci nebo pokud nemáte polévku rovnou jako jediné jídlo.
Polévka
- 1/2 hlávky kapusty
- 1 cibule
- 1 malá smetana (opravdová smetana 30% a více)
- 1,5l vývaru (zeleninový nebo kuřecí)
- 150g moravského uzeného
- 1 velká lžíce másla
- muškátový oříšek (mletý)
- sůl
- pepř
Krutony
- celozrnný rohlík
- máslo (na opečení)
Jestli si myslíte, že jsem ten rohlík nějak speciálně plánoval, tak neplánoval. Prvně opečené celozrnné pečivo se semínky po opečení získá velice výjimečnou chuť pražených semínek a druhak tam prostě byly starší, pomalu tuhnoucí, rohlíky, které jsem chtěl nějak zpracovat.

Postup
Bude to složité? Nebude. Postup je naprosto triviální a zvládne jej skutečně každý.
- Nakrájejte si cibuli a půl hlávky kapusty. U kapusty nakrájejte i středovou část. Polévku budete mixovat, takže by bylo škoda ji nevyužít.
- Do hrnce a použijte opravdu hrnec, dejte máslo a pomalu restujte cibuli do sklovita.
- Pak přidejte nakrájenou kapustu a pokračujte v restování až kapusta změkne a zmenší svůj objem. Dávejte pozor, aby se vám kapusta moc nepřipekla, protože jak jí je vcelku hodně, nevidíte při míchání tak úplně na dno.
- V tuto chvíli zalijte vývarem a pokud není vývar osolený, tak osolte a přidejte i pepř.
- Stáhněte plamen a pomalu vařte, než kapusta hezky nezměkne.
- Je-li kapusta měkká, pak pomocí tyčového mixéru rozmixujte do hladka, přidejte nakrájené moravské uzené a nechte ještě 10 minut vařit.
- Přilijte smetanu, špetku muškátového oříšku a již jen krátce povařte (5 minut). A polévku máte hotovou.

Během vaření si nakrájejte celozrnný rohlík na kostičky a chvíli opékejte na suché pánvi. Pak přidejte máslo a ještě pečte až hezky na barvu. Krutóny v polévce jsou naprosto boží a rozhodně je nevynechejte.