Vepřová pečeně a smetanová omáčka z kačenky české


Česká, Hlavní jídlo, Jen tak recepty / Úterý, 4 června, 2024

Tento recept není ani tak o vepřové pečeni, jak se může z nadpisu znát. Hlavní roli zde hraje kačenka česká. Úžasná jarní houba, kterou jsem měl poprvé a okamžitě jsem si ji zamiloval. V předchozím příspěvku jsem se pokusil vám povyprávět, jak jsem se letos ke kačence konečně dostal. Jsem šťastný a opravdu velice šťastný, že se mi to konečně povedlo. A za to vše patří dík našim báječným přátelům Krausíkům. V oblasti hub jsou mi velikou inspirací. A Jára i v oblasti vaření. My si opravdu velice rozumíme. No, ale pojďme tedy k receptu. Vzhledem k tomu, že jsem kačenku nikdy nevařil, tak jsem začal všude možně hledat, jak ji mají lidé nejraději. Hodně jsem narazil na doporučení jen tak na pánvi a pak na nějaký toast či rozpečenou bagetu. To mi přišlo jako málo. Takže jsem se nakonec rozhodl, že to bude smetanová omáčka z kačenky české. A nelituji. Bylo to opravdu skvělé a báječné jídlo.

Vepřová pečeně a smetanová omáčka z kačenky české
Vepřová pečeně a smetanová omáčka z kačenky české

Pokud byste rádi nějaký jiný recept z kačenky, rozhodně doporučím moc hezkou kuchařku od Šumavské houbičky. Sám ji už doma mám a zanedlouho o ní očekávejte nějaký zajímavý příspěvek. Nechci ani tak říkat recenzi, ale jen takové povídání.

Suroviny

Veškeré suroviny budete mít většinou doma, jen ty kačenky budou asi „prekérka“. Ale pokud je máte nebo je můžete mít, pak jste vyhráli jackpot. Samozřejmě si myslím, že tento recept půjde udělat báječně i z jakýchkoliv smržů, se kterými je kačenka příbuzná. Pokud nemáte smrže, tak jakákoliv houba, která nebude mít snahu se „rozbřednout“ či rozvařit. Houby s pevnější strukturou budou nejlepší.

Prosím vás, já vůbec nevím, kolik jsem těch kačenek měl byla to taková ta menší miska, ale vrchovatá. Množství vidíte například na této fotografii. Jenže hrát si na nějaké gramáže asi nemá smysl. Prostě budete mít nějaké množství kačenek českých a tomuto množství budete přizpůsobovat svůj recept. Já z toho množství uvařil 2 pořádné porce, ale kdybych se malinko umírnil, mohly z toho být klidně porce 3-4.

Kačenka česká
Kačenka česká
  • 2 hezké plátky vepřové pečeně (bez kosti), klidně můžete udělat i 4, ale na každou porci bude o něco méně omáčky a kačenek
  • kačenka česká (miska 🙂 )
  • 2 sladké smetany (samozřejmě minimálně 30% tuku, jedná se o balení 200g)
  • 2-3 větvičky tymiánu (já měl sušený)
  • lžíce másla
  • rostlinný olej
  • sůl
  • pepř

Přílohu jsem zvolil pro mě dost nestandardní. Nejsem úplně milovníkem vařených brambor, ale tady jsem na ně měl chuť, měl jsem výborné malé brambůrky. Takže uvařené brambory, které jsem pak prohodil v pánvi s máslem a pažitkou. Mňam.

Vepřová pečeně a smetanová omáčka z kačenky české
Vepřová pečeně a smetanová omáčka z kačenky české

Postup

V postupu si dovolím vynechat postup přípravy přílohy. Konec konců jste možná zvolili přílohu úplně jinou než-li já. Proto budu popisovat pouze jak se dělá omáčka z kačenky české. Samozřejmě s vhodným plátek masa.

  1. Nikoho jistě nepřekvapí, že si v prvním kroku všechno připravíte. Připravíte si plátky masa, pokud má aspoň trochu tukového krytí, tak jej neodstraňujte. Kačenky si očistěte a nakrájejte. Určitě je nekrájejte nadrobno. Nechte vyniknout tu krásnou strukturu klobouku. Proto pokud není klobouk opravdu veliký, tak jej jen rozpulte a pokud je malý, klidně jej nechte v jednom kuse. Nožičky také rozřízněte jen podélně.
  2. Maso si z obou stran osolte a opepřete.
  3. Pak dejte na pánev trochu oleje a plátky z obou stran hezky opečte.
  4. Po opečení maso z pánve vyndejte, do pánve přihoďte máslo a na něj kačenky. Na menším plamenu opékejte. Buďte připraveni na to, že kačenky začnou pouštět docela dost vody. Někoho to může překvapit. Když se začne tekutina z kačenek redukovat, tak kačenky osolte, opepřete a vhoďte lístečky ze snítek tymiánu. Pokračujte v opékání tak dlouho, než je tekutina z kačenek zredukovaná na minimum.
  5. Vlijte smetanu a vše hezky promíchejte. Přidejte odložené maso, včetně šťávy, stáhněte plamen na minimum, zakryjte pokličkou a nechejte ještě chvíli dusit. Musíte však vše hlídat a čas od času vše zamíchat, aby se vám nic nezačalo přichytávat ke dnu.
  6. Ochutnejte omáčku i kačenky české. Pokud je nutné abyste jídlo ještě dosolili, či dopepeřili, tak to udělejte.
  7. Nyní, kdy se smetana lehce zredukovala, můžete rovnou začít podávat.
Vepřová pečeně a smetanová omáčka z kačenky české
Vepřová pečeně a smetanová omáčka z kačenky české

Příloha

Již u výčtu příloh jsem zmiňoval, že jsem zvolil jako přílohu malé brambory, lehce prohřáté v másle s nakrájenou pažitkou. Hodně záleží na kvalitě brambor. Nicméně můžete zvolit i mnoho jiných příloh z brambor: šťouchané brambory, bramborová kaše, opečené brambory. Rozhodně neuděláte chybu, pokud zvolíte jako přílohu nějakou těstovinu nebo rýži. Mě osobně však nejvíce pasují právě brambory. Když se na to dívám zpětně, tak je to zvláštní, protože brambory a smetanová omáčka se netváří jako úplně nejlepší kamarádi. Ale co, vždyť moje mamka miluje brambory k rajské omáčce. Takže tahle má kombinace je vlastně ještě úplně normální.

Vepřová pečeně a smetanová omáčka z kačenky české
Vepřová pečeně a smetanová omáčka z kačenky české

Přeji vám dobrou chuť. Nemáte kačenky české? Pak vám přeji, abyste na ně jednou narazili a mohli ochutnat jejich skvělou chuť.

Pokud se vám příspěvek líbil, budeme rádi, pokud jej budete sdílet:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *