Vepřová pečeně marinovaná v majoránce s plněnými žampiony


Grilování, Hlavní jídlo, Jen tak recepty, Mezinárodní / Úterý, 5 září, 2023

Léto se již blíží ke svému konci, ale grilovací sezóna tady s námi bude ještě dlouhou dobu. My prakticky grilujeme celoročně. Dokonce jsou i roky, kdy zahajujeme grilovací sezónu 1.1. v 00:01. Takže tentokrát vám ukážu něco moc dobrého na gril. V rodině vždy bojujeme s tím, co budeme grilovat. Já mám moc rád krkovici, to je podle mě naprostá grilovací klasika z vepříka. Zuzky, mé drahé polovičky, máma mě v tomto plně podpoří, moc dobře ví, co je nositelem chuti.  Zuzky táta, ten by zase mohl grilovat jen klobásky, těm propadly jeho chuťové buňky. A Zuzka? Ta dá přednost vždy nějakému libovému masu. Ale to maso nesmí být hovězí a nemusí být kuřecí. Takže jejím favoritem je vepřová pečeně. Vepřová pečeně marinovaná v majoránce pro mě byla dobrá volba, kterou si s chutí dáme všichni.

Vepřová pečeně marinovaná v majoránce s plněnými žampiony
Vepřová pečeně marinovaná v majoránce s plněnými žampiony

Suroviny

Můžete si samozřejmě udělat pouze maso na grilu, ale často je lepší rovnou kombinovat s dalšími surovinami a já zde sáhnul na grilované žampiony plněné sýrem Nivou a zakápnuté majoránkovou marinádou. No a u grilování to často není exaktní věda, takže to bude všechno tak nějak od oka.

  • vepřová pečeně v celku (budete ji krájet na silnější plátky, žádný papír, doporučuji cca 3 cm)
  • rostlinný olej (používám řepkový)
  • čerstvá majoránka (nebojte se jí, já jí mám rád hodně)
  • lisovaný česnek (dle chuti, já dávám na celou pečeni cca 2-3 stroužky)
  • sůl
  • pepř
  • žampiony
  • sýr Niva

Jako přílohu jsme k obědovému grilování ještě zvolili brambory vařené ve slupce s trochou jarní cibulky a troškou másla.

Vepřová pečeně marinovaná v majoránce s plněnými žampiony
Vepřová pečeně marinovaná v majoránce s plněnými žampiony

Postup

Víte, co je na grilování super? Je to jednoduché a zvládne to prakticky každý. A u tohoto receptu to platí taky. Nicméně bude skutečně dobré, pokud si grilování vždy malinko připravíte dopředu. Maso na grilování je dobré dopředu naložit do nějaké marinády a nechat v ní maso naložené nejlépe přes noc, klidně i 24 hodin. Ale pokud nemáte čas, tak aspoň 1-2 hodiny a pak třebas za vakuovat. Některé marinády obsahují ingredience, díky kterým maso navíc ještě zkřehne (například citrónová šťáva, pomerančová šťáva, jogurt a podobně). V tomto receptu však nic podobného nepoužijeme a marinádu uděláme pouze z oleje, majoránky, česneku, soli a pepře.

  1. Připravte si marinádu. V misce smíchejte olej, majoránku, česnek, sůl a pepř. Soli a pepře jen trošičku, dochutíte si vše do finále až po grilování.
  2. Vepřovou pečeni nakrájejte na plátky alespoň 3 cm silné. Žádné naklepávání. Jo a pokud má pečeně tukové krytí, je to bonus navíc.
  3. Naložte maso do marinády, aby byly všechny plátky pokryty. Ne aby to vše plavalo v oleji. Trochu marinády si schovejte na žampiony.
  4. Nechte naložené maso v chladu přes noc marinovat, minimálně však 2 hodiny.
  5. Před grilováním si připravte žampiony. Očistěte je, vylomte nožičku a dovnitř vložte kousek sýru Niva. Nahoře zakápněte troškou marinády s majoránkou.
  6. Případně si uvařte nějakou přílohu, my si vařili brambory, ale můžete si to dát jen s nějakým pečivem, nebo grilovanou zeleninou.
  7. Rozpalte si gril. Jaký máte zrovna vy netuším. My grilujeme na dřevěném uhlí na klasickém grilu s horním poklopem. Teplotu v grilu jsem vytáhl na 200°C.
  8. Maso pečte na hlavním roštu, tzv. přímým grilováním. Osobně maso častěji otáčím, dokud nedosáhne hezké barvy. Maso nesmíte grilovat příliš dlouho, jinak bude vysušené a u pečeně to platí dvojnásob. Během grilování masa si na horním roštu nechte grilovat připravené žampiony.
  9. Na závěr si maso můžete lehce dosolit, bude-li třeba.
Vepřová pečeně marinovaná v majoránce s plněnými žampiony
Vepřová pečeně marinovaná v majoránce s plněnými žampiony

Je to tak jednoduché

Tak dobré, a přitom taková blbost. Když si uvědomíte, že vám stačí jen pár běžných věcí a vykouzlíte takovou pochoutku. Tomu já říkám to pravé vaření. Vážně doporučuji tento recept vyzkoušet, rozhodně neuděláte chybu.

Pokud se vám příspěvek líbil, budeme rádi, pokud jej budete sdílet:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *