Vaječina nebo spíš míchaná vejce na ohni


Česká, Jen tak recepty, Snídaně, Tradice, Večeře / Středa, 20 července, 2022

Dnes to bude spíš takové povídání s fotkami, ale nebojte se, součástí bude také recept. Rád bych to pojal jako takové vyprávění o jednom zvyku, který na severní Moravě máme a taky tak trošku o drobné jazykové odlišnosti, kterou oproti Čechám máme. Mnozí, kdož čtete můj blog pravidelněji asi víte, či tušíte, že pocházím z Ostravy, ačkoliv v Praze žiju už 19 let a teď se dost vyskytuji ve středních Čechách v obci Velká u Kamýku nad Vltavou. Tak či onak, vaječina mě provází všude, kde se objevím.

Špek na vaječinu
Správná smažená vaječina musí být s pěkně vypečeným špekem.

Vaječina nebo míchaná vejce?

Občas se mi stane, že když zmíním slovo vaječina, lidé na mě nechápavě koukají. Finální jídlo všichni znají, ale název vaječina je většině lidí, kteří nepocházejí ze severní Moravy nebo z ní nemají příbuzné či známé, cizí. Vaječina je pojem, který se na severní Moravě používá pro míchaná vejce. Odkud slovo vaječina pochází netuším, ale jen si dovoluji odhadnout, že by to mohlo být z polského slova jajecznica.

Ohniště na vaječinu
Tradičně se smažená vaječina připravuje na ohni. Někdo používá kotlík, my vždy používali starý hrnec, 2 cihly a mezi nimi ohniště.

Tradice, „svatý Duch, do vody buch“

Smaženi vaječiny je tradice, kterou potkáte na severní Moravě a pravděpodobně pochází z Valašska. Zvyk spočívá v tom, že se často sejde, sjede, cela rodina a na ohni smaží vaječinu (míchaná vejce). Časově to vychází na Letnice, neboli seslání Ducha svatého, jedná se o křesťanský svátek. Tento přichází 50 dní po Velikonocích. Tradice vychází vždy na neděli, ačkoliv my ji občas uděláme v sobotu, abychom mohli společně i něco málo popít a nemuset abstinovat před odjezdem domů. Proč se smaží vaječina nevím a vlastně jsem to ani nikde neobjevil. Nicméně si od malička vybavuji, jak jsme si připravili dřevo mezi 2 cihly a na ohni dělali vaječinu. U toho se vždy popíjelo a bylo veselo. Jako děti jsme to milovali, protože tam byli opravdu všichni. Rodiče, prarodiče, strýc, teta, sestřenice. My doma vlastně milujeme všemožné tradice dodnes.

Vaječina
Do příprav se zapojují všichni a nejvíce ti nejmenší

Suroviny

Pokud bychom se bavili o množství surovin, když děláme vaječinu venku, tak bych musel začít tím, že si připravíte 1 nebo dvě velká plata vajec. Na fotkách vidíte množství, odpovídající 1 velkému platu vajec. Nicméně v receptu se poměry pokusím naznačit. Tím hlavním poměrem je totiž poměr mezi vejci a špekem. My si občas uděláme vaječinu se špekem i jen tak doma a to si musíte dát pozor, aby jste na ta 2 nebo 3 vejce nedali špeku příliš mnoho. I když, někdo to tak má rád.

Při solení opatrně
Vaječinu je nutné dochutit solí a pepřem. Se solí opatrně, on ten špek už dost slaný je, tak ať to nepřesolíte, jako já, když jsem ji dělal poprvé sám.
  • Vejce (Obecně se na 1 porci počítají 2-3 vejce, tak to si pak můžete pro celou rodinu hezky rozpočítat.)
  • Uzený špek (Tady záleží hodně na chuti, já osobně dávám raději trochu méně. Tedy na plato vajec 2 vrchovaté hrsti.)
  • Sůl
  • Pepř
  • Pažitka
  • Chleba
Vaječina na ohni
Když už máte vše v v hrnci, pak už jen hlídat, aby se nic nepřipálilo.

Postup

Tak co? Jak budete vaječinu dělat? Na ohni jako my? Nebo na sporáku, jen tak na ochutnání? Pokud se rozhodnete pro dobrodružství na ohni, tak si musíte připravit ohniště. Není to nic složitého. Naše varianta na cihlách nevyžaduje žádné speciální vybavení. Pokud se rozhodnete pro variantu s kotlíkem, musíte mít kotlík a nějakou trojnožku, na kterou si kotlík zavěsíte. Podstatné je, si oheň připravit trochu dopředu, protože vy na smažení vaječiny potřebujete žhavý základ, ne nějaké velké plameny alá fatra.

Vaječina na ohni
Teď již jen musíte poctivě míchat a hlídat, aby se nic nepřipálilo.

Teď už můžeme začít smažit vaječinu.

  1. Připravte si vajíčka a nakrájejte špek. Ten nekrájejte na moc malé kostičky, ale tak 1x1x1cm.
  2. Vhoďte špek do hrnce, dejte na ohniště (sporák) a nechtě pěkně opékat, až začne být trochu opečený. Zase ne moc, neděláte škvarky.
  3. Pak přesuňte hrnec mimo oheň a rozklepněte všechna vajíčka, která chcete udělat.
  4. Rozmíchejte, případně opatrně osolte (pozor, špek už je slaný), opepřete a vraťte na oheň.
  5. Na ohni pečlivě míchejte, aby se vám nic nechytlo na dno. Pokud vaříte na opravdovém ohni, tak si můžete hrnec občas z ohně stáhnout. Rozmíchejte a vraťte zpět. Na klasickém ohni se totiž dost blbě reguluje síla plamene :-).
  6. Smažte vajíčka dokud se neudělají, ale pozor, ať je zbytečně nevysušíte, měla by zůstat hezky vláčná a šťavnatá.
  7. Pak si dejte na nějaký dobrý chleba (krajíček) vaječinu, posypejte nakrájenou pažitkou a můžete začít dlabat. K tomu dobré pivo a není nic lepšího.
Vaječina
Vaječina

Na ohni chutnají jinak

Vážně nevím proč, ale už jsem zkoušel dělat vaječinu i na sporáku, ale ta chuť je prostě jiná. Jistě, ta atmosféra tomu dá jiné kouzlo, ale nechce se mi věřit, že ten oheň to může ještě jinak ovlivnit. Ale chutná jinak, alespoň v mé hlavě. Miluji podobné akce s rodinou.

Vaječina
Vaječina

Nejste z Moravy?

Nejste z Moravy a chcete si smažit vaječinu? Tak smažte. Je jedno, zda jste z Moravy či Čech. Pokud se vám taková tradice líbí, tak proč ne. Však nikdo nikoho nenutí to řešit jako nějaký křesťanský svátek. Prostě se sejdete s rodinou, poklábosíte, dáte si vaječinu, vypijete něco chutného a bude vám fajn. A o tom to je. Prostě aby vám s rodinou bylo fajn a mohli jste se každý rok těšit, až se zase sejdete a uděláte si vaječinu na ohni.

Vaječina
Vaječina

Tak co? Jdete do toho?

Pokud se vám příspěvek líbil, budeme rádi, pokud jej budete sdílet:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *