Šunková pěna


Česká, Jen tak recepty, Pomazánky / Pátek, 5 ledna, 2018

Klasicky sedím u našich, popíjíme víno a z táty najednou vypadne, že by si dal šunkovou pěnu. Teď asi čekáte, že jsem vstal a šel ji udělat, že? No tak to se nestalo. Všichni jsme pokývali hlavou a pokračovali v popíjení. Jen mě v tu chvíli napadlo, že jsem ji už dělal a že to bylo neuvěřitelně jednoduché. Říkám tátovi, vždyť si ji udělej sám, je to úplně triviální. Když jsem se vrátil do Prahy, tak mi to pořád vrtalo v hlavě a tak jsem při první příležitosti nákupu nakoupil i na šunkovou pěnu. Základ na recept jsem si našel a zbytek vyladil za chodu. No a výsledek byl asi fajn, protože i Zuzce chutnalo. Takže zde je šunková pěna v domácích podmínkách.

Šunková pěna
Šunková pěna

Pro výrobu šunkové pěny potřebujete trochu vybavení. Takže minimálně nějaký mixér, ve kterém to rozsekáte a vyšleháte.

Suroviny

  • 200g šunky
  • 1 kostka taveného sýra (osobně jsem si do pomazánek oblíbil Apetino a jemu podobné)
  • 125g másla
  • 1 malou smetanu na šlehání minimálně 31% tuku

Postup

  1. Nakrájíte šunku a v mixéru ji pořádně rozmixujete. Já zvolil ještě cestu mletí. Takže jsem pomlel šunku v mlýnku na maso na co nejmenší díru a pak mixoval pomocí tyčového mixéru. Pro mixování „tyčákem“ ale potřebujete aby tam byla také tekutina a tak jsem pro mixování k šunce přidal hned i smetanu a mixoval do co nejjemnější struktury. Smetana se vyšlehá až do šlehačky, takže se může zdát, že je již hotovo.
  2. Vyšleháte máslo s taveným sýrem. Použijete buď lidskou sílu nebo ruční šlehač. To záleží na vás. Já moc rád využívám všemožné pomůcky. Jde to pak krásně od ruky.
  3. Nyní vše smícháte dohromady. Nejlépe vše vyšleháte opět šlehačem do pěny, klidně si opět pomožte tyčákem a pak dáte do misky a necháte vychladit v lednici.

Výsledná šunková pěna je vcelku dost tučná a po vychlazení tužší. To lze upravit tím, že přidáte méně másla. Osobně chci vyzkoušet i variantu úplně bez másla. Upřímně řečeno už jen když „tyčákem“ vyšleháte šunku se smetanou, je to už dobrota.

Šunkovou pěnu pak můžete využívat klasicky jako pomazánku na pečivo nebo já jsem použil i jako pomazánku na jednohubky.

Pokud se vám příspěvek líbil, budeme rádi, pokud jej budete sdílet:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *