Domácí nudle do polévky jako od babičky


Česká, Jen tak recepty, Těstoviny / Pátek, 15 října, 2021

Dnešní recept, který jsem si pro vás připravil, je velice snadný, přitom si domácí nudle dělá doma málokdo. Když si vybavím domácí nudle do polévky, vybaví se mi má babička, která je dělávala. Později se z nás stali lenoši a začali jsme si nudle kupovat, ty se však těm domácím nikdy nemohou rovnat, i když budou mít v názvu slovo domácí třeba tisíckrát.

Mouka

Nebudu si zde hrát na všeznalce, umím toho málo. Nicméně o to co vím, se rád podělím. Většinou se setkáte s tím, že na nudle do polévky musíte použít jen a jenom mouku hrubou. Tak já vám povím jedno tajemství. Nemusíte. Co je komu do toho, jakou mouku použijete. Rovnou vám mohu říct, že jestli použijete mouku hladkou, polohrubou nebo hrubou, vždy to klapne, jen ty nudle budou mít malinkou odlišnou konzistenci. Co je jisté, vždy budou super, protože si je uděláte sami a budou obsahovat pouze to, co obsahovat mají.

Z hladké mouky budou soudržnější, méně nabobtnají a budou malinko více al dente. Domácí nudle z hrubé mouky budou mít hrubší konzistenci, budou mít tendenci více nabobtnat a budou působit měkčím dojmem. A ty z polohrubé budou někde uprostřed ;-). No schválně si to vyzkoušejte.

Domácí nudle jako od babičky
Domácí nudle jako od babičky

Suroviny

Na domácí nudle potřebujete pouze 2 suroviny, více není potřeba.

  • 100g hrubé mouky (ale zvolte si sami, nic není špatně)
  • 1 vejce

Ze 100g mouky je pouze 1 miska nudlí. Pokud si je chcete udělat do zásoby, klidně si udělejte nudle z 300-500g mouky. Usušené vám vydrží dlouho a jejich skladování je snadné.

Řekněme si hned na začátku, že množství surovin je základní a najdete jej takto ve všech základních receptech. Ale, a to je nutné říct, každá mouka vstřebává tekutiny jinak, vajíčka bývají různě veliká, tak s tím musíte počítat a někdy se může stát, budete muset více podsypat nebo přidat kapku vody. Vodě se však vždy snažím vyhnout.

Postup

Sám si říkám mistr lenosti. Také jsem milovník všemožných vychytávek a pomůcek. Takže já se snažil dělat vše pomocí mechanizace, ale babičky to dělaly hezky, stručně, ručně.

  1. Prvním krokem je vypracování těsta. Můžete to dělat ručně jako naše babičky, maminky. Nebo můžete použít robota, který vám u většího množství ušetří mnoho práce. Do velké mísy, či nádoby robota si dejte mouku, ve středu udělejte důlek, do kterého dejte vejce. Postupně vmíchávejte mouku do vajíčka. Když vznikne něco jako drobenka začněte vypracovávat těsto. Buď ručně, což doporučuji u malého množství nebo pomocí hnětacího háku v robotu. Ručně to dělejte tak dlouho, dokud nezapracujete veškerou mouku a pak ještě chvíli pokračujte, aby se aktivoval lepek. V robotu tomu dejte 10 minut. Na konci musí být krásné nelepivé těsto. Pokud již nepůjde zapracovávat mouka, raději se o to již nesnažte dál, abyste nemuseli přidávat vodu. Pokud bude těsto lepit, dejte tomu ještě chvíli a pokud to nepomůže, budete muset malinko podsypat moukou.
  2. Těsto pak zabalte do fólie a nechte přibližně 15-30 minut odpočívat, nejlépe v lednici. Tímto dojde k další aktivaci lepku. Aktivovaný lepek je důležitý, jelikož ten vám zajisti, že se těsto při rozvalování nebude trhat.
  3. Následujícím krokem je rozválení těsta. Odpočinuté těsto si rozdělte na menší kousky. Já si u těsta ze 100g mouky rozdělím na 2 díly, to jen pro inspiraci. Rozválet můžete ručně pomocí válečku na těsto. Dejte jej na jemně pomoučený vál a rozvalujte. Rozválené těsto musí být velice tenké. Babičky tvrdily, že přes něj musíte moci přečíst noviny :-). Já zvolil techniku, tedy strojek na těstoviny. Dokonce ne ten ruční, ale elektrický a to je panečku paráda. Začínal jsem na největší škvíru (nejnižší číslo – na mém ETA Gratus robotovi). Postupně těsto protahujete a zužujete škvíru ve strojku. Výsledkem je pak nádherné tenké těsto.
  4. Než začnete krájet nudle, tak musíte těsto nechat zaschnout, aby se při krájení nelepilo. U tenkého plátu těsta to trvá přibližně 30 minut. Těsto položte na čistou utěrku a nechte osychat, dokud nezačne mít konzistenci pergamenu. Budou se vám mírně zvedat okraje, ale těsto půjde stále ohnout bez toho, že by se zlomilo.
  5. Krájení nudlí je jednou z věcí, která dělá domácí nudle domácími. Každá nudle bude jiná a originál. Naformátujte si pláty těsta tak, abyste měli pásy tak široké, jak dlouhé chcete mít nudle. A pak již pomocí ostrého nože krájejte nudle. Já se snažil je mít co nejvíce stejné, bohužel sami vidíte, že co nudle to originál. A ono to vlastně vůbec nevadí, naopak. Čím tenčí nudle budete mít, tím rychleji se budou vařit a budou v polévce jemnější.

A nyní máte své vlastní, domácí nudle do polévky, no není to parád? Máte taky ten skvělý pocit z dobře odvedené práce? Ale pozor, tady to ještě nekončí.

Domácí nudle jako od babičky
Domácí nudle jako od babičky

Sušit nebo sníst

To je jednoduché, jak potřebujete. Čerstvě vyrobené nudle můžete okamžitě použít jako zavářku do polévky. Pokud jich máte hodně, tak si je usušte. Mělo by stačit sušit cca 12 hodin. Pak si nudle uložte do nádoby, u které je vhodné, aby nebyla hermeticky uzavřena. Papírový pytlík či látkový, také není k zahození. Hodně závisí na tom, co se vám ke skladování bude více hodit.

Jak nejlépe vařit

Čerstvé nudle budou uvařené velice rychle. Ty sušené budou podle tloušťky a druhu mouky potřebovat času o něco více. Nicméně doporučuji nudle nevařit přímo v polévce. Hrozí, že se vám polévka zakalí. Proto je nejlépe uvařte bokem v dostatečně osolené vodě. Čas je těžké určit a tak je zkuste a sceďte ve chvíli, kdy budou krásně měkké. Nudle pak dávejte do polévky během servírování.

Může to být i skvělý dárek

Pokud rádi obdarováváte rodinu domácími produkty, které sami tvoříte, tak domácí nudle mohou být krásným dárkem pro vaše blízké. Dali jste do nich své srdce a vaši blízcí si na vás vždy vzpomenou, když je budou používat a to je přeci krásné. Není nutné obdarovávat pouze drahými dary, takové drobnosti v hezkém obalu mnohdy udělají větší radost než zlatý šperk.

Nemusí to být pouze nudle do polévky

Z tohoto základního receptu si samozřejmě můžete udělat i různé těstoviny, které se používají v české kuchyni. Silné nudle, fleky a mnoho dalšího. Není to to pecka? Jdete do toho?

Pokud se vám příspěvek líbil, budeme rádi, pokud jej budete sdílet:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *