Pečení ryzci, žádná věda


Česká, Chuťovky, Jen tak recepty / Úterý, 21 září, 2021

Někdy děláte něco tak dlouho, že ani nepřemýšlíte, že byste to mohli poslat dál. Pečení ryzci jsou toho naprostým příkladem. Již několik let si je děláme a mě vlastně ani nenapadlo vám o nich napsat. Ačkoliv miluji léto, tak se vždy těším na podzim, kdy nám začnou na zahradě, pod smrky, růst ryzci smrkoví. Však jsem vám o nich loni psal. Je to naprostá delikatesa, kterou máme moc rádi. Jen škoda, že trpí tak moc na červivost, protože pak jich dost musíme vyhodit. To i přesto, že je sbíráme ještě mladé, tedy pokud nezapomeneme.

Recepty

Když budete hledat recepty na úpravu ryzců, tak zjistíte, že jich mnoho není. Vlastně se dá říct, že většina lidí si je upeče přesně tak, jak vám to dnes popíši já. Nicméně jsem našel recept na polévku z ryzců od Romana Vaňka, ale tam se z nich udělá jen vývar a houby jdou pryč. To mi přijde jako velká škoda a zatím si myslím, že nám to doma neprojde. Já si je však dovedu představit jako houby k masu, nebo podobně jako žampióny zapečené s sýrem. Například s Nivou.

Pečení ryzci
Pečení ryzci

Suroviny

Výběr surovin bude velice skromný. Chuť ryzců je tak výjimečná, že nemá smysl ji něčím zásadně doplňovat.

  • ryzci (v mém případě ryzec smrkový)
  • tuk na opečení (rostlinný olej, sádlo, máslo, přepuštěné máslo, dle vaší lásky)
  • sůl
  • pepř
  • drcený kmín

Postup

Nevím, zda pojmenování pečení ryzci je úplně správné, jelikož je můžete i grilovat. Příprava tak může být na pánvi, na kontaktním grilu, na velké pánvi na venkovním grilu nebo pouze venku na grilu. V závislosti na tom, na čem budete vařit zvolíte nanesení tuku. Při grilování si ryzce potřete tukem, na pánvi si dáte tuk přímo na pánev. Nicméně vězte, že připravit pečené ryzce zvládne naprosto každý, jelikož je to až dětinsky snadné.

Vyberete si ryzce, kteří nebudou červiví nebo spíš nebudou moc červiví. Odříznete si nožičku. Na straně, kde je lupení je osolíte, opepříte, posypete trochou mletého kmínu. Já je připravoval na pánvi, tak jsem na ni dal kousek přepuštěného másla a když se rozpustilo a ohřálo, tak jsem ryzce vyskládal na pánev lupením nahoru. Pak pečete, dokud nezačnou chytat barvu. Pak je otočíte lupením dolů a opět opékáte.  Menší budou dříve, ty větší můžete ještě znovu otočit. Vše krásně na barvu.

Pečení ryzci
Pečení ryzci

Jak jsem zmiňoval, příprava je až dětinsky snadná. Ryzce pak můžete jen tak pozobávat jako chuťovku, můžete si je dát s nějakým pečivem. Je to naprostá delikatesa, kterou vám vřele doporučuji vyzkoušet.

 

Pokud se vám příspěvek líbil, budeme rádi, pokud jej budete sdílet:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *