Lehká a jednoduchá velikonoční nádivka


Česká, Chuťovky, Hlavní jídlo, Jen tak recepty, Přílohy, Tradice, Velikonoce / Neděle, 26 dubna, 2020

Mám moc rád Velikonoce. Ne proto, že bych si rád vybíjel skrytou agresivitu na holkách, ale protože je to krásný svátek a u nás doma na Moravě jsme jej vždy hodně prožívali. Již loni jsem vám představil naši rodinnou, velikonoční specialitu, Maras. Letos jsem navíc musel udělat na přání Zuzky, nádivku. Uznávám, že jsem dříve nádivku nedělával, takže jsem ji tentokrát dělal poprvé. Často jsem se setkával s tím, že byla hodně hutná a tak jsem se pokusil ji udělat malinko vzdušnější. Tato jednoduchá velikonoční nádivka mé očekávání splnila, ačkoliv začátek byl docela problematický. Ano, máte pravdu, neměl jsem uzené maso.

Bez uzeného to nejde

Pátrání po uzeném masu jsem zahájil v obchodě Albert, který je kousek od našeho domu. Co vám budu povídat, vždy, když z tohoto obchodu něco potřebuji tak to nemají. I kdybych tam šel například jen pro sůl, tak nebude, klasika. Tak jsem skočil do auta a vyrazil směr Tesco na Novodvorské. Regály prázdné, lidí taky moc nebylo a tak si říkám. Vždy, když je větší poptávka po uzeném mase, tedy Velikonoce a Nový rok, tak v obchodech není uzené maso. Toto trvá již mnoho let a tak mě překvapuje, že se obchody na toto období více nezásobí, času na postupné odhadnutí poptávky měly hromadu. No, ale abych neobíhal, tak když jsem v Tescu procházel kolem pultu s váženými uzeninami, tak jsem tam poslední kousíček uzeného masa našel a tak jsem byl zachráněn.

Velikonoční nádivka
Velikonoční nádivka

Kopřivy nejsou překážka

Uzené maso nebylo vše co mi chybělo. Do správné velikonoční nádivky patří mladé kopřivy. Jenže tady máme koronavirus a my nebyli na statku ve Velké u Kamýku nad Vltavou a tak jsem se musel smířit s tím, že bude pouze s čerstvou hladkolistou petrželí. Tohle však není úplně špatně, je to prostě jen malinko jinak a mnoho lidí ji tak dělá, jelikož kopřivy v dosahu nemají. Pokud bychom byli ve Velké, tak by lehká a jednoduchá velikonoční nádivka byla určitě s kopřivami.

Suroviny

  • 4 rohlíky
  • 3 vejce (oddělené žloutky a bílky)
  • 150ml mléka
  • 200g uzeného masa (nakrájené na kostičky)
  • vrchovatá dvoj-hrst nasekané hladkolisté petržele
  • muškátový oříšek
  • strouhanka (trocha na vysypání formy)
  • sádlo (trocha na vymazání formy)
  • máslo (trocha na nádivku před pečením, dá se vynechat)
  • sůl
  • pepř

Pokud bych měl k dispozici kopřivy, tak bych petržel nahradil mladými spařenými kopřivami nebo alespoň namíchal 1:1 petržel a kopřivy.

Velikonoční nádivka
Velikonoční nádivka

Postup

Postup je neuvěřitelně jednoduchý, takže jej zvládne i malé dítě. A tím pádem, jsem jej zvládl i já, sám.

  1. Takže jako první věc si zapněte svou troubu a vyhřejte ji na 180°C. Věřte mi, že je to nepříjemný pocit, kdy máte vše přichystáno a chcete dát jídlo do trouby a v tu chvíli zjistíte, že ji nemáte zapnutou a předehřátou.
  2. Pak si nakrájejte rohlíky na kostičky.
  3. Oddělte žloutky od bílků a z bílků vyšlehejte pevný sníh.
  4. Žloutky smíchejte s mlékem, opatrně přisolte, opepřete, dejte nastrouhaný muškátový oříšek. Muškátový oříšek já moc rád, takže i když by jej tam měla být opravdu jen troška, špetka, já dávám více, protože mám rád, když je v jídle dost cítit.
  5. Touto směsí ze žloutků zalijte nakrájené rohlíky, promíchejte a počkejte, až se vše vsaje do pečiva.
  6. Nakrájejte si uzené maso na kostičky. Pokud chcete trochu posílit masovou chuť, můžete také přidat na kousíčky nakrájenou slaninu, nad rámec uzeného masa.
  7. Také si nakrájejte petržel (škoda, že jsem neměl ty kopřivy).
  8. Nyní již jen vmícháte maso a petržel do nasátého pečiva. Případně dosolte dopepřete.
  9. Na úplný závěr, vmícháte vyšlehaný sníh.
  10. Toto malé množství upečte v menší formě. Já použil formu na toastový chleba. Formu si vymažte sádlem, vysypejte strouhankou a směs na nádivku do ní dejte.
  11. Na závěr položte na povrch pár kousíčků másla. Máslo se při pečení vsaje do nádivky a ta bude šťavnatější a také chutnější.
  12. Vložte do předehřáté trouby a pečte přibližně 30 minut. Nebo až bude hotová :). Nádivka by měla být na povrchu krásně zlatavá a křupavá (pro naše bratry, chrumkavá).
  13. Nechte ji chvíli zchladnou a pak nádivku vyklopte. Nyní si s ní už můžete dělat, co budete chtít.
Velikonoční nádivka
Velikonoční nádivka

Závěr a mé bádání

Jen co jsem tuto nádivku dopekl, vydal jsem se zkoumat, jaké nádivky pečou ostatní a hlavně jakou nádivku pečou v naší milované Velké. Překvapilo mě, že mnoho lidí již neodděluje žloutky a bílky a pečou nádivku dost tenkou. Je hutnější a říkají jí často koláč. A pak mě velice inspirovalo množství různých bylinek. Takže príma, mám inspiraci až budu dělat pečené kuře s nádivkou, protože to bych ho moc rád udělal. Ale věřte mi, tato jednoduchá velikonoční nádivka je již sama o sobě skvělá. Protože jak to říkají mnozí špičkoví kuchaři, právě jednoduchost dá prostor surovinám vyniknout.

Pokud se vám příspěvek líbil, budeme rádi, pokud jej budete sdílet:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *