Pan Žloutek


Nástroje a vybavení kuchyně / Středa, 17 května, 2017

Sobotní ráno, byt provoněný čerstvě umletou kávou a na stole vejce naměkko. Jenže pak když se dáte do jídla zjistíte, že vajíčka jsou nedovařená nebo převařená. A takhle bych mohl pokračovat s převařenými vejci natvrdo, které má povrch žloutku už zelený a takové vejce již není chuťově nic moc. Já jsem vždy zápasil s tím, jak dlouho vejce vařit, měl jsem časy poznačené v různých časopisech, knihách, papírcích. Pan Žloutek doma ještě nebyl. A když jsem to potřeboval, zase jsem to hledal, nemohl najít, pak se snažil si vzpomenout jaký čas z intervalu použít, protože recepty říkají:

Vytáhněte vejce z lednice a nechte ohřát na pokojovou teplotu. Tím zabráníte popraskání skořápky při vaření. Do malého kastrůlku dejte vodu, uveďte ji k varu a vejce můžete začít vařit. Vejce naměkko vaříme 2-3 minuty, vejce na hniličko vaříme 5-6 minuty, vejce natvrdo vaříme 10 minut.

A teď si vyberte. Pak vám to nevyjde jak chcete, i když my co milujeme ranní vejce v jakékoliv podobě se smiřme téměř s čímkoliv. Jenže pak jsem potkal pana Žloutka a od té doby jsme kamarádi a parťáci v kuchyni.


Je to výtečný pomocník. Od chvíle, kdy jsme kamarádi, tak už časy neřeším, jelikož pan Žloutek mi vždy řekne jak mám vejce uvařené. Princip je jednoduchý.

Do kastrůlku se studenou vodou vložíte vejce pokojové teploty, pana Žloutka, dáte na sporák a vaříte. Červená plocha od okrajů postupně bělá a jakmile bílá plocha dosáhne rysky NA MĚKKO, je vajíčko naměkko, až dojde NA HNILIČKO, je vajíčko na hniličko a tak dále. Samozřejmě můžete začít i s horkou vodou. není problém.

Co musím zmínit je to, že funguje naprosto spolehlivě. Princip je jednoduchý, ta pryskyřice má podobnou teplotní propustnost jako vejce a tak prohřívání červené vrstvy odpovídá prohřívání vajec. To řeší odpadající časování, jelikož to přímo ukazuje jak je vejce prohříváno.

Tuto vychytávku si můžete koupit u nás, nabízí je například Orion, cena se pohybuje do 100Kč, nebo se dá koupit přes eBay a tam se cena pohybuje kolem 50Kč, v závislosti na kurzu. Já tuhle vychytávku zbožňuji a všem lenochům a sklerotikům, jako jsem já, ji vřele doporučuji.

 

Pokud se vám příspěvek líbil, budeme rádi, pokud jej budete sdílet:

4 Replies to “Pan Žloutek”

  1. Pan Žloutek uchvátil i mne, používám jej pár měsíců a zatím se mi ještě nestalo, že by mi někdo vejce reklamoval, což se dříve stávalo docela často…

  2. A já vajíčko na hnildu dělal vždycky tak, že z lednice rovnou do vody, přivedeš k varu, vypneš, zakryješ pokličkou a necháš 8 minut dojít..

    1. Tak jasně, funguje spousta postupů. Mě tuhle uchvátilo jak si nemusíš nic pamatovat. Jen sleduješ, co Ti to ukáže.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *