Květáková polévka a opět ten Vaněk


Česká, Jen tak recepty, Polévky / Pátek, 16 února, 2018

Já si asi nedám pokoj. Prostě ty recepty od Romana Vaňka mám moc rád. Ony fungují a skutečně chutnají. Takže zde mám další zeleninovou jednodruhovou polévku. Květák koupíte v obchodech snad kdykoliv a v jakémkoliv ročním období. Nejsem žádným květákovým milovníkem, ale tuto polévku si dám vždy rád a s chutí. To dokazuje i to, že jsem ji již mnohokrát vařil a snad jsem nenarazil nikdy na nikoho, kdo by ohrnul nos, ba naopak. Romane, Ty jsi prostě kabrňák. Tajně doufám, že se s Romanem Vaňkem ještě někdy potkám. Je to báječný člověk a profesionál. Květáková polévka čeká, tak pojďme na to.

Květáková polévka
Květáková polévka

Jestliže držíte dietu, tak na tohle hned zapomeňte. V této polévce hraje prim smetana. Jde to i bez ní, ale věřte mi, není to ono. To je, jako by jste dělali svíčkovou bez smetany. Bleee, jen to pomyšlení. Přestaňme filozofovat, jdeme „prasit“ a hlavně vařit.

Suroviny

  • 1 malý květák
  • 1 malá sladká smetana (minimálně 30%)
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 2 lžíce másla + trochu másla na závěr
  • 1,2l vody
  • muškátový oříšek
  • sůl
  • pepř
  • pažitka
Květáková polévka
Květáková polévka

Postup

Uvařit tuto polévku je nesmírně jednoduché, což vlastně potvrzuje i to, že ty nejjednodušší věci bývají i ty nejlepší.

  1. Nejprve se vrhnete na květák. Ten očistíte a rozeberete na růžičky. Již nyní je vhodné přemýšlet nad tím, že část růžiček budete mixovat a část necháte vcelku, aby měla polévka svou strukturu. Já volil poměr vždy 1:1. Taky je vhodné si říct, že z květáku kromě listů můžete použít vše, jelikož ty vnitřní košťály rozmixujete, tudíž nic nezůstane nazbyt.
  2. Připravený květák dáte vařit do vody a vaříte tak dlouho, dokud nebude téměř měkký. Osobně doporučuji již nyní mírně osolit, aby měl vařený květák chuť a nebyl planý, ale opatrně, opravdu stačí trocha. Pak květák vyndáte ven z vývaru, pozor vývar nevylévat, budete jej později potřebovat.
  3. Do hrnce dáte máslo, mouku a uděláte jíšku. Tady a už jsem to v nějakém receptu také zmiňoval, si dejte pozor, aby vám jíška nezačala tmavnout. Chcete mít krásnou bílou polévku, tak jen krátce mouku orestujete na másle, potřebujete jíšku světlou. Tu pak zalijete vývarem z květáku a nyní důkladně  rozmíchat, aby jste neměli hrudky. Necháte vše vařit 20 minut, což je důležité. Jíška se provaří a ztratí moučnou chuť.
  4. Nyní jemně zahuštěný vývar ochutnáte. Pokud je to potřeba, tak jemně dosolíte a přidáte špetku pepře. Já zde volím pepř bílý, protože pak nenarušuje sněhově bílou polévku. Také přistrouhám muškátový oříšek. Je to taková třešnička na dortu a já mám chuť muškátového oříšku moc rád. Nesmí se to přehnat, ale já jej asi dávám více, než ostatní. Takže je to o vaší preferenci. Také si umím představit, že muškátový oříšek nemusíte a tak jej můžete vynechat.
  5. V tuto chvíli si vezmete uvařený květák a rozdělíte jej na poloviny. Jedna polovina obsahuje větší kousky květáku a košťály, ty budete mixovat. Tuto polovinu dáte do vývaru a tyčovým mixérem rozmixujete na hladký krém. To polévku ještě více zahustí. Necháte pak ještě chvíli zavařit.
  6. Na závěr přilijete smetanu, přidáte malé růžičky květáku a již na vypnutém sporáku vmícháte asi lžíci studeného másla.
  7. Při servírování posypete nakrájenou pažitkou a celé kouzlo je na světě.
Květáková polévka
Květáková polévka
Pokud sledujete mé polévky, zjistíte, že mnoho takových zeleninových jednodruhových polévek má velice podobný postup. Liší se pouze v zelenině a několika drobnostech. To samo o sobě ukazuje, že je možné zkusit malinko experimentovat a zkusit si vymyslet recept vlastní s jinou zeleninou. Fantazii se meze nekladou.
Pokud se vám příspěvek líbil, budeme rádi, pokud jej budete sdílet:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *