Ke všem těm nezdravým dobrotám, které máme všichni rádi, rád dělám a jím věci zdravé. Neplatí tvrzení, že co je zdravé, tak není dobré. Tato kaše je toho zářným příkladem. To, jak jsem se k ní dostal a vybudoval si na ni malinko závislost je dílem mé drahé Zuzky. Jednoho dne, kolem vánoc mi přinesla perníkovou kaši od zalij.to. Víte, já nikdy nebyl na müsli a podobné zdravé laskominy, takže jsem byl malinko skeptický, ale jelikož jsem otevřený dobrým nápadům, tak šel jsem do toho. A ono se to vyplatilo. První snězená kaše a už jsem nemohl přestat. Byla tak výborná, že jsem ji snídal tak často, že mi najednou došla. O nic nejde, koupíme další, ale ejhle, ona to byla jen vánoční série a teď ji neprodávají. Ochutnáme samozřejmě i jejich další snídaňové kaše, ale tuhle já musím mít. Co teď? Vyrobím si vlastní a tak vznikl můj recept. Takže zde je má snídaňová perníková kaše.

Na všech výrobcích dnes musí být složení a tak složení je známé teď jen odhadnout poměry a modlit se, že to klapne. Ráno vstávám brzo, jdu vyvenčit pana prezidenta Milouše a chystám plán.

Suroviny
(množství sypké směsi je na 2 rozumné porce)
- 40g ovesných vloček
- 10g lískových ořechů
- 10g vlašských ořechů
- 10g mandlí
- 5g chia semínek
- 1 lžička perníkového koření (já si perníkové koření vyrábím sám a mám jej naštěstí spoustu, vy klidně použijte koření z obchodu)
- 1 polévková lžíce kokosového cukru
- mléko
- 1 banán
- něco na oslazení (já nejraději požívám datlový sirup, ale použijte klidně čekankový, kokosový nebo stévii)
Možná vám výčet některých ingrediencí přijde složitý a špatně sehnatelný, ale pokud chcete zkusit žít zdravě, tak tyto věci jednou určitě pořídíte. Proč ne teď? Zjistíte, že tyto věci jsou opravdu príma. A kde je koupíte? Dnes již často i v supermarketech a nebo ve speciálních s bio produkty.

Postup
- Nejprve je nutné si vyrobit sypkou směs. Tu je nutné rozmixovat. Na to mi přišel nejlepší smoothie mixér. Takže dáte do mixéru ovesné vločky, oříšky, chia semínka, perníkové koření a kokosový cukr. A mixujete, dokud vám nevznikne sypká směs.
- Nyní se vrhnete na vaření. Do kastrůlku dáte trochu mléka a nasypete sypkou směs. Množství mléka budete při vaření postupně přidávat. Jakmile začne směs hodně houstnout, tak postupně přidáváte mléko, aby měla vaše kaše vámi preferovanou hustotu.
- Když jste již spokojeni s hustotou, tak si kaši přisladíte. Já mám nejraději datlový sirup, ale zvolte své oblíbené sladilo. Například čekankový sirup je velice zdravá varianta. Pokud chcete být s minimem kalorií a nevadí vám stévie, použijte tu. Nebo prostě oslaďte cukrem a nebo vůbec.
- Na závěr si přidáte nakrájený banán a skvělou zdravou snídani máte hotovou.

![]() Na mixování jsem použil smoothie mixér od Sencoru, který používám na smoothie a tady zafungoval také náramně. Můžete však zkusit klidně tyčák nebo jiný mixér, který umí rozsekat semínka a ořechy. |