Snídaňová perníková kaše


Dieta, Jen tak recepty, Snídaně / Pondělí, 19 února, 2018

Ke všem těm nezdravým dobrotám, které máme všichni rádi, rád dělám a jím věci zdravé. Neplatí tvrzení, že co je zdravé, tak není dobré. Tato kaše je toho zářným příkladem. To, jak jsem se k ní dostal a vybudoval si na ni malinko závislost je dílem mé drahé Zuzky. Jednoho dne, kolem vánoc mi přinesla perníkovou kaši od zalij.to. Víte, já nikdy nebyl na müsli a podobné zdravé laskominy, takže jsem byl malinko skeptický, ale jelikož jsem otevřený dobrým nápadům, tak šel jsem do toho. A ono se to vyplatilo. První snězená kaše a už jsem nemohl přestat. Byla tak výborná, že jsem ji snídal tak často, že mi najednou došla. O nic nejde, koupíme další, ale ejhle, ona to byla jen vánoční série a teď ji neprodávají. Ochutnáme samozřejmě i jejich další snídaňové kaše, ale tuhle já musím mít. Co teď? Vyrobím si vlastní a tak vznikl můj recept. Takže zde je má snídaňová perníková kaše.

snídaňová perníková kaše
Snídaňová kaše s banánem

Na všech výrobcích dnes musí být složení a tak složení je známé teď jen odhadnout poměry a modlit se, že to klapne. Ráno vstávám brzo, jdu vyvenčit pana prezidenta Milouše a chystám plán.

Snídaňová perníková kaše s banánem
Snídaňová perníková kaše s banánem

Suroviny

(množství sypké směsi je na 2 rozumné porce)

  • 40g ovesných vloček
  • 10g lískových ořechů
  • 10g vlašských ořechů
  • 10g mandlí
  • 5g chia semínek
  • 1 lžička perníkového koření (já si perníkové koření vyrábím sám a mám jej naštěstí spoustu, vy klidně použijte koření z obchodu)
  • 1 polévková lžíce kokosového cukru
  • mléko
  • 1 banán
  • něco na oslazení (já nejraději požívám datlový sirup, ale použijte klidně čekankový, kokosový nebo stévii)

Možná vám výčet některých ingrediencí přijde složitý a špatně sehnatelný, ale pokud chcete zkusit žít zdravě, tak tyto věci jednou určitě pořídíte. Proč ne teď? Zjistíte, že tyto věci jsou opravdu príma. A kde je koupíte? Dnes již často i v supermarketech a nebo ve speciálních s bio produkty.

Rozmixovaná sypká směs na snídaňovou kaši
Rozmixovaná sypká směs na snídaňovou kaši

Postup

  1. Nejprve je nutné si vyrobit sypkou směs. Tu je nutné rozmixovat. Na to mi přišel nejlepší smoothie mixér. Takže dáte do mixéru ovesné vločky, oříšky, chia semínka, perníkové koření a kokosový cukr. A mixujete, dokud vám nevznikne sypká směs.
  2. Nyní se vrhnete na vaření. Do kastrůlku dáte trochu mléka a nasypete sypkou směs. Množství mléka budete při vaření postupně přidávat. Jakmile začne směs hodně houstnout, tak postupně přidáváte mléko, aby měla vaše kaše vámi preferovanou hustotu.
  3. Když jste již spokojeni s hustotou, tak si kaši přisladíte. Já mám nejraději datlový sirup, ale zvolte své oblíbené sladilo. Například čekankový sirup je velice zdravá varianta. Pokud chcete být s minimem kalorií a nevadí vám stévie, použijte tu. Nebo prostě oslaďte cukrem a nebo vůbec.
  4. Na závěr si přidáte nakrájený banán a skvělou zdravou snídani máte hotovou.
Parádní kašička a teplá snídaně je skvělý začátek dne
Parádní kašička a teplá snídaně je skvělý začátek dne
Celé to vzniklo jako pokus napodobit komerční produkt a bezezbytku se povedl. Chuť je výtečná. Množství sypké směsi berte pouze jako orientační. Mě stačí na 2 snídaně, ale chápu, že se najdou jedlíci, kteří zbodnou tuto dvojitou porci najednou. Záleží na vás.
Na mixování jsem použil smoothie mixér od Sencoru, který používám na smoothie a tady zafungoval také náramně. Můžete však zkusit klidně tyčák nebo jiný mixér, který umí rozsekat semínka a ořechy.
Pokud se vám příspěvek líbil, budeme rádi, pokud jej budete sdílet:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *