Kuřecí šunka podle Tescomy


Salámy, Uzeniny, Výroba potravin / Pátek, 16 února, 2018

A budeme si zase hrát. Všichni víte, jak moc mě baví si vyrábět věci sám. Moc dobře si pamatuji, jak jsme doma měli šunkovar, když jsem byl malé dítě. Kam se poděl to nevím, naši ho ještě někde mít budou, to jsem si jist. Jednou tak koukám na televizi a vidím, že Tescoma jej vyrábí. A tak se stalo, že jsem se svým kamarádkám Payi a Verči zmínil, že bych ho moc rád měl. A pak přišel Ježíšek a nadělil mi jej pod stroneček. Hurá, mám šunkovar. No a tady ten příběh začíná.

První pokus

Chvíli mi trvalo, než jsem se k prvnímu pokusu odhodlal. Vím, není to nic složitého, ale potřebujete jednu důležitou věc a tou je řeznická rychlosůl. Sedl jsem k internetu a vypadla na mě Praganda. Naštěstí jí koupíte téměř kdekoliv, jistotou je Tesco. No a když byla u Tesca moje Zuzka, hned jsem zažadonil, aby mi ji koupila. V tuto chvíli už to bylo jen o tom, se vrhnout do práce a zkusit něco dietnějšího. Což takhle kuřecí šunka?

Kuřecí šunka z kuřecích prsou
Kuřecí šunka z kuřecích prsou

Kuřecí šunka

Stačí koupit maso a může se začít. Jako první pokus jsem zvolil kuřecí maso. Už nyní vám mohu říct, že nelituji a výsledek je fenomenální. Víte, chutná jako kuřecí šunka, voní jako kuřecí šunka, vypadá jako kuřecí šunka. Je tam nějaké ale? Není. Získáte něco skvělého, kde máte celou proceduru pod kontrolou a naprosto přesně víte, co tam máte. Vězte, že chuť je lahodná a i když jsem možná ovlivněn tím, že jsem si ji udělal sám, tak jsem přesvědčen, že chutná lépe, než kterákoliv, kterou si koupíte někde v obchodě. A cena? Netuším, už dávno jsem to přestal počítat. Není to podstatné, když je tam dobrá.

V receptu vám budu uvádět hodnoty pro 1 celou várku pro šunkovar z Tescomy. Přepočítat si to pak můžete sami podle množství masa, ze kterého budete tvořit. Já svou první várku dělal z 600g kuřecích prsou. Recept bude však konstruován na várku z 1 kg.

Suroviny

  • 1kg kuřecích prsou
  • 18g soli
  • 4g řeznické rychlosoli (Praganda)
  • 1dl vody
  • 4g moučkového cukru
Krásná domácí kuřecí šunka
Krásná domácí kuřecí šunka

Postup

  1. Kuřecí maso si rozdělíte na třetiny. První 2/3 nakrájíte na kostky cca 2x2cm a zbývající 1/3 pomelete v mlýnku na maso na co nejjemněji nebo ji rozmixujete v mixéru. Záleží na tom, co máte doma k dispozici. Já mlel na nejmenší díry v mlýnku.
  2. Připravíte si roztok z vody, soli, Pragandy a cukru. Důkladně si jej rozmícháte, neflákat se.
  3. Teď přijde na řadu vymíchání směsi. Pokud nemáte robota, tak si asi dost máknete. Já vše dal do mísy (maso nakrájené, maso pomleté, připravený roztok), dal do robota ETA Gratus a začal vymíchávat. Nejprve pomaleji a pak jsem přidal na otáčkách. Takto jsem vše míchal dle receptu přibližně 10 minut. Přesněji minimálně 10 minut a hlídal jsem, kdy začne být celá směs taková lepivá. Nevím, co se z masa začne uvolňovat, ale začne být lepivé, jako by jste do směsi přidali lepidlo. Pokud nemáte robota, ani ručního, budete muset míchat ručně a to nebude nic extra zábavného, nicméně vám to ukrojí přibližně 20 minut života.
  4. Vymíchanou směsí naplníte šunkovar. Šunkovar plníte po vrstvách a snažíte se vytlačit bubliny vzduchu a hezky pěchujete. Pokud máte šunovar z Tescomy, tak cca 1 cm pod okraj. Máte-li šunkovar jiný, musíte se řídit návodem k němu. Nebo prostě plníte tak, aby jste pak směs mohli stlačit a šunkovar uzavřít.
  5. Pak šunkovar se směsí dáte do lednice a přichází ta nudná část, čekání 48 hodin.
  6. Po 48mi hodinách jdete na dušení. Já do té doby měl z nedočkavosti okousané snad všechny nehty.
  7. Vezmete si hrnec, který bude dostatečně vysoký a velký, dáte do něj šunkovar, naplníte vodou a začnete vodu zahřívat. U šunkovaru z Tescomy dáváte vodu 1 cm pod okraj, kde je teploměr. U jiného šunkovaru netuším, ale návod bude snad jasný. Udržujete teplotu v rozmezí 75°C – 85°C. Optimální je podle mého návodu teplota 80°C. Já u toho nechtěl stát a tak jsem použil ještě digitální teploměr, který používám při výrobě sýrů, který mi alarmem hlídá hodní i dolní teplotní hranici. Pokud nic takového nemáte, musíte prostě teplotu hlídat a regulovat tak plamen na sporáku, či výkon elektrické plotýnky. Takto šunku vaříte po dobu 2 hodin od prvního dosažení teploty 80°C.
  8. Po dvou hodinách vaření šunkovar zchladíte ve studené vodě, slijete vodu, která v něm je a šunku vytáhnete. Dáte ji do lednice vychladit a můžete se pustit do konzumace. Je to vtipné, ale mě na to množství náramně zafungoval kryt na výrobu sýrů, také z Tescomy. Šunka do něj krásně padla a je tak chráněná a neosychá.
Úžasná kuřecí šunka na opečeném toustu s čerstvým máslíčkem
Úžasná kuřecí šunka na opečeném toustu s čerstvým máslíčkem

Pro mě je nejlepší kombinace pak šunka, čerstvé máslo a opečený toust. Ale chápu, že můžete preferovat něco jiného. Čerstvý dobrý chleba, rohlík, houska, jak je libo. Tak či onak, je to takové softové food porno.

V návodu píší, že šunka vydrží 2 dny v lednici. Tak já nevím. Mám ji v lednici již 4 dny a je stále skvělá, voňavá a chutná.

Dám vám tady ještě tip, který jsem nezkoušel, ale je uváděn u šunovaru. Šunku nemusíte vařit ve vodě, ale můžete ji dělat v horkovzdušné troubě. Zvýrazňuji horkovzdušné. Nastavíte si ji na 80°C  šunku v ní děláte 2,5 hodiny. Vyzkoušeno to nemám, ale je mi jasná ta výhoda. Nemusíte hlídat teplotu. 
Pokud se vám příspěvek líbil, budeme rádi, pokud jej budete sdílet:

6 Replies to “Kuřecí šunka podle Tescomy”

  1. Prijde mi to dost slane. Priste urcite uberu na soli.
    Taky bych dodala, ze je treba dolevat vodu (pri vareni) ta strana sunky, co se varila u “vrchu” je nedovarena. Takze jsem ji celou odkrojila a opekla na panvicce.
    Jinak struktura dobra.

    1. Zdravím Ireno, moc děkuji za vaši reakci. Je mi jasné, že slanost bude dost individuální. Mě slanost podle originálního receptu z Tescomy přijde OK, ale můžete to vnímat jinak. Poje paní moc nesolí a tak by měla stejný pohled jako vy. Co se týká odparu při vaření tak ten jsem nepozoroval. Vařím šunku ve velkém hrnci, aby tam byla dobrá setrvačnost a tím, že se držím teploty kolem 80ti stupňů, tak jsem vodu nemusel doplňovat.

  2. Důrazně varuji před použitím horkovzdušné trouby. Ještě po 2.hodinách při teplotě 80 st., byla teplota v jádru šunky pouhých 40 st. Riskujete salmonelu.

    1. Zajímavý poznatek, já se do horkovzdušné trouby ještě nepouštěl, jelikož používám šunkovar od Tescomy a ten plast se mi do trouby nechce dávat. Nicméně si myslím, že kovový šunkovar by fungovat mohl. Pro jistotu rozhodně s hlídáním teploty uvnitř.

  3. Díky za recept, vše jste krásně popsal. Já měl už několik let šunkovar koupený, ale nebyla odvaha; a taky byl hluboko a vzadu schovaný… Zjistil jsem, že je krásný nerezový s jehlovým teploměrem, který nakonec nebylo třeba (a nechtělo se mi jím propichovat sáček do kterého se šunka vkládá), protože jsem hned napoprvé využil tip s horkovzdušnou troubou…
    Výsledek? PARÁDA!!!
    Šunka byla skvělá, všem moc chutnala a já mám chuť experimentovat i s jiným masem. Ještě jednou díky!

    PS: Cena takto připravené šunky je přibližně poloviční, než té z obchodu. 🙂

    1. Díky za komentář. Horkovzdušnou troubu jsem ještě nezkoušel, niméně pokd s ní máte dobrou zkušenost, láká mě to vyzkoušet taky. Já už zkoušel i jiné maso, bohužel jsem koupil maso, které nebylo z nejčerstvěších, protože výsledná vepřová šunka byla hned po uvaření špatná. Pro mě obrovské poučení, na šunku jen maso od vyzkoušených řezníků. Již nikdy supermarket. Díky a přeji krásný den.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *