Když začne být venku „lezavo“, tak vždy dostanu chuť na Zelňačku. Ani nevím, jak jsem se k tomuto receptu dopídil. Jen tak matně si vybavuji, jak jako malý kluk koukám svému tátovi pod ruce jak ji vaří. Jsem přesvědčený, že on ji vaří trochu jinak, ale výsledek máme snad podobný. Různých Zelňaček jsem vyzkoušel spousty, byly mezi nimi skvělé, dobré i otřesné a každá se v něčem lišila. Zelňačka, kterou si nyní můžete uvařit podle mě, je naše oblíbená, vyprošťovací. Tu si dáváme nejraději na Nový rok ráno, po těžké party.
Těch variant, se kterými se můžete potkat je vskutku obrovské množství. Některé jsou zahuštěné, některé jsou se smetanou či zakysanou smetanou, jiné bez, některé jsou hodně kyselé, některé malinko sledkokyselé, některé jsou bez papriky a jsou bílé, na Slovensku můžete najít v Zelňačce i sušené švestky a tak bych mohl pokračovat. Já ji mám nejraději se zakysanou smetanou a takovou si uvaříme.
Suroviny
- 1 balení kysaného zelí (500g balení, tedy 450g po odkapání)
- 1 velká zakysaná smetana (375g)
- 3 kvalitní masité klobásky (cca 300g)
- 2 střední žluté cibule
- 5 středních brambor
- 150g anglické či moravské slaniny (osobně nejraději používám domácí v kouři uzenou)
- 1 lžíce řepkového oleje nebo ještě lépe sádla
- 4 vrchovaté lžíce mleté papriky (80g)
- 4 lžíce hladké mouky (80g)
- 8 kuliček nového koření
- 15 kuliček pepře
- 2 bobkové listy
- 1 lžička celého kmínu
- sůl
- pepř
- 2l vývaru nebo vody (skvělý je například uzený vývar)
Postup
- Anglickou slaninu a nakrájejte na malé kostičky cca 1x1x1 cm a klobásky na kolečka.
- Cibuli oloupejte a nakrájejte na drobno.
- Do velkého hrnce dejte olej nebo sádlo a až se rozehřeje, přidejte nakrájenou slaninu, klobásku a chvíli restujte, aby pustila ještě tuk.
- Pak přidejte kmín, nové koření, kuličky pepře, bobkový list a cibuli, kterou restujte do sklovata.
- Zelí zceďte, lák si schovejte, zelí můžete ještě trochu pokrájet a přidejte je do hrnce, kde chvíli restujte.
- Přidejte mletou papriku a opět chvíli orestujte, čímž se vám chuť papriky ještě rozvine. Opatrně, aby se vám paprika nepřipálila.
- Zaprašte hladkou moukou a chvíli restujte. Pak zalijte vývarem, či vodou, rozmíchejte, aby jste neměli hrudky a nechte vařit, aby zelí hezky změklo a mouka se pořádně provařila.
- Brambory oškrábejte a nakrájejte na kostky. Dejte do vedlejšího hrnce s vodou, osolte a uvařte. Brambory nesmí být úplně měkké, takže by měly být uvařené, ale ne rozvařené.
- Do velkého hrnce, kde vaříte polévku dejte zakysanou smetanu a opět vše důkladně promíchejte. Pokud je polévka příliš řídká a chcete ji mít hustší, tak přidejte do zakysané smetany trochu vody a 1-2 lžíce mouky, důkladně rozmíchejte a teprve pak vlijte do polévky.
- Přidejte uvařené brambory a promíchejte. Nyní začněte ochutnávat polévku můžete dosolit a dopepřit.
- Na závěr můžete polévku doladit lákem ze zelí, pokud je polévka málo kyselá nebo pokud je kyselá moc, můžete ji lehounce přisladit, ale to moc nedoporučuji. Zelňačka má být kyselá.
Hustotu polévky můžete regulovat vícero způsoby. Prvně můžete k zahuštění použít mouku. Nicméně i množství zelí polévku udělá hutnější.
Pokud použijete uzený vývar, nebojte se přidat kousky uzeného masa i do polévky, krásně to polévku oživí.