Škvarkové pagáče se zakysanou smetanou co mi sežral pes


Jen tak recepty, Pečivo, Slovenská / Neděle, 14 května, 2017

6. května jsme byli na Homemade festivalu na náplavce a před tím jsme jen tak náhodou zabloudili opět, jak jinak, na farmářské trhy na náplavce. Vždy si přeji ochutnat vše, ale to nelze. U stánku, kde měli pagáče jsem neodolal a musel jich pár koupit. Svačinka. Během soboty a neděle jsme je postupně zlikvidovali a tak když jsem v noci z neděle na pondělí nemohl opět spát, našel jsem si recept a v 10 v noci začal tvořit. Naštěstí jsem měl vše potřebné doma a tak nic nebránilo tomu, strávit 2,5 hodiny kuchtěním.

Zvolil jsem variantu škvarkovou, protože mi přišla nejlákavější, ale je možné místo škvarků použít sýr, brambory a vlastně cokoliv co vám přijde zajímavé. Jen u varianty se škvarky se vždy musí počítat s tím, že již škvarky jsou tuk.

Ingredience

  • 500g hladké mouky
  • 125g másla nebo sádla (já použil máslo) – pokud budete dělat například sýrové, použijte 250g másla
  • 125g nasekaných škvarků
  • 2 žloutky
  • 200ml zakysané smetany
  • 100ml vlažného mléka
  • 1 lžička cukru
  • 30g droždí
  • vejce na potření
  • 2 lžičky soli

Nejprve si připravte kvásek. Ve vlažném mléce rozmíchejte droždí, cukr a nechejte 5 minut rozkvasit. Asi se budu opakovat, ale použijte velkou mísu, ve které důkladně promícháte mouku, sůl, povolené máslo, škvarky, žloutky, zakysanou smetanu a rozkvašený kvásek. Těsto důkladně prohnětete, dokud se nepřestane lepit. Pokud by se pořád hodně lepilo, tak můžete přidat trochu mouky. Těsto pak zaprašte moukou, překryjte utěrkou a nechejte 15 minut odpočívat. Po té si na moukou poprášený vál vyklopíte těsto a ručně prohnětete. Pokud se lepí, opatrně podsypávejte moukou. Pak pomocí válečku rozválejte těsto na tloušťku cca 1 cm vysoké. Jelikož chceme u pagáčů dosáhnout vrstvení, tak budete těsto překládat. Před prvním překládáním můžete těsto lehce potřít máslem nebo sádlem, čímž dosáhnete výraznějšího vrstvení, ale není to nutné. Nejprve začnete překládat shora dolů na půl a pak hned zdola nahoru opět na půl. Tím získáte úzký pás, kde pravou třetinu přeložíte doleva a levou třetinu přes. Takto vzniklý balíček necháte v klidu 20 minut kynout. Po 20ti minutách opět rozválíte na 1 cm plát a provedete skládání znovu. Opět necháte balíček 20 minut kynout. Nyní vás čeká třetí rozválení na 1 cm plát a třetí skládání, po němž necháte opět 20 minut kynout. Po těchto 20ti minutách těsto rozválíte na plát 2 cm tlustý a z něj budete vykrajovat kolečka nebo krájet jiné tvary, to je asi na vás samotných co preferujete. Vykrojené pagáče naskládáte na plech s pečícím papírem, potřete rozšlehaným vejcem a necháte  10-15 minut odpočinout. Během toho si již rozehřejete troubu na 180°C. Pagáče pak pečete 20 minut až mají krásně zlatavou barvu. Po upečení je rozložte na mřížku a nechte vychladnout.

Já pekl v noci a skončil jsem o půl jedné ráno. Samozřejmě jsem neodolal a hned jeden horký ochutnal. Nicméně ranní ochutnávka byla lepší, už jsem si nespálil jazyk. Ráno jsem pagáče zabalil do utěrky, uložil do ošatky a nechal je vyčkávat na večerní ochutnávku Zuzkou. Po té jsme vyrazili na pivko. Při návratu jsme se těšili opět na svačinku, po pivu takové laskominy přijdou vždy vhod. Jenže doma jsme našli jen ošatku na zemi a pagáče byly fuč.

To mě mohlo napadnout, že to tak dopadne, když na ně Milouš takhle zamilovaně koukal již ráno.

Pokud se vám příspěvek líbil, budeme rádi, pokud jej budete sdílet:

2 Replies to “Škvarkové pagáče se zakysanou smetanou co mi sežral pes”

  1. Chybí vám tam sůl. Přišlo mi to divné a tak jsem tam lžičku dala, ale bylo to málo. Jinak v pohodě, i když se mi trochu rozlezly…

    1. Hezký den Lindo, máme úplnou pravdu. Dávám 2 lžičky soli. Tedy za předpokladu, že nepracuji se solenými škvarky, pak méně. Moc děkuji za upozornění, jdu to tam hned opravit. A krásné Vánoce Vám přeji. Pavel.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *