Žampiónová polévka se smetanou a paprikou


Česká, Jen tak recepty, Polévky / Pátek, 8 května, 2020

Žampiónová polévka nebo žampiónový krém je v naši zemi vcelku populární, ale my dělali žampiónovou polévku doma vždy jinak. A možná to je tím, že ji takto znám od malička, ale já jí mám v této podobě se zakysanou smetanou a paprikou mnohem raději. To množství chutí a správné vyvážení slané, kyselé a sladké, to je pro mě nejvíc.

Obrovskou výhodou této polévky je to, že je neuvěřitelně snadná, vcelku rychlá a já si tak nějak myslím, že nejde pokazit. Někdo by do ní možná raději dal smetanu sladkou, ale ta kyselá smetana naprosto báječně osvěží chuť celé polévky.

Žampiónová polévka se smetanou a paprikou
Žampiónová polévka se smetanou a paprikou

A je to zase tady. Zase trocha nostalgie. Je to tak, je to opět polévka z mého dětství. Já už vlastně ani nevím, jestli ji začal vařit taťka nebo mamka, co si pamatuji, tak ji vařili oba. Ale já ji měl moc rád, moje ségry taky. No ale co, však až si to naši přečtou, tak mi to řeknou, kdo s touto polévkou začal. Můj tajný tip je taťka :-).

Suroviny

Množství přibližně na 4 porce.

  • 250g čerstvých žampiónů
  • 2 menší brambory (varný typ A)
  • 1/2 střední cibule
  • 1 velká zakysaná smetana 15% (375g)
  • 1 polévková lžíce hladké mouky (trošku vrchovatá, ne zarovnaná)
  • 2 polévkové lžíce másla
  • 750 ml vody
  • 2 vrchovaté lžičky sladké mleté papriky
  • sůl
  • cukr
  • pepř
Žampiónová polévka se smetanou a paprikou
Žampiónová polévka se smetanou a paprikou

Postup

Hned v úvodu jsem říkal, že polévka je to jednoduchá a vcelku rychlá. Podle mého, nejvíce času zabere než se provaří mouka a uvaří brambory. No a pak na začátku ještě nakrájení žampiónů. Tak pojďme na to.

  1. Omyjte si žampióny, ty rozpůlíte a nakrájíte na plátky.
  2. Cibuli si nakrájejte na drobno.
  3. Do hrnce dejte máslo, které nechte rozpustit, pak přihoďte cibuli a tu restujte do sklovata.
  4. Jakmile je cibule hezky do sklovata, přidejte nakrájené žampióny a ty také restujte. Můžete je hned trochu osolit a opepřit, pokud to bude v tuto chvíli slanější, tak to nevadí, jelikož nebudete muset tolik dosolovat polévku.
  5. Žampióny při restovaní ztratí trochu objem a jakmile začnou být na povrchu pěkně mazlavé, je čas přihodit sladkou mletou papriku.
  6. Krátce zarestujte, ne příliš dlouho, aby paprika nezhořkla.
  7. Nyní můžete přidat celou zakysanou smetanu a důkladně promíchejte.
  8. Přilijte 500 ml vody a uveďte polévku k varu. Zbývajících 250 ml studené vody vlijte do kelímku po smetaně a využijte i ty zbytečky smetany, které v kelímku zůstaly. Z této vody a 1 lžíce hladké mouky udělejte záklechtku. Je to prostě pouze voda s moukou, kterou můžete vymíchat rovnou v kelímku po smetaně, já používám shaker, protože tam to jde snadno a rychle a navíc se nemusím obávat, že mi zůstanou nějaké hrudky.
  9. Záklechtku vlijte do polévky a důkladně rozmíchejte. Polévku takto jemně zahustíte. Nechte na sporáku dojít k varu, pak stáhněte plamen, aby polévka jen probublávala. Zároveň čas od času promíchejte, aby se vám polévka nepřichytila.
  10. Oškrábejte 2 brambůrky, nakrájejte je na kostičky a dejte do polévky vařit. Než se brambory uvaří, tak se dostatečně provaří i mouka. Zároveň ochutnejte polévku a případně si ji dosolte, protože pokud nebude polévka nyní již dostatečně slaná, nebudou slané ani brambory, které v ní vaříte.

    Možná vám přijde zvláštní, že dávám vařit brambory do polévky v tuto chvíli, ale já mám odzkoušeno, že pokud použiji varný typ A a díky mírně nakyslé polévce se brambory krásně uvaří a vlastně se mi nikdy nepodařilo je rozvařit. Domnívám se, že je to právě kombinací varného typu A a mírné kyselosti polévky. Brambory jsou v polévce krásně měkké, nerozpadají se, nedrolí se. Jsou velice příjemné na skus. Rozhodně nepoužívejte varný typ brambor C. Možná by mohl fungovat B, ale já stejně téměř vždy používám Ačko.

  11. Pokud jsou brambory již uvařené, tak je dostatečně provařená i mouka v polévce a nyní přichází na řadu finální dochucení. Já v tuto chvíli přidávám 1 zarovnanou kávovou lžičku cukru, případě ještě dosolím dle potřeby. Vše nechám ještě chvíli provařit na slabém plameni a je možné servírovat.
Žampiónová polévka se smetanou a paprikou
Žampiónová polévka se smetanou a paprikou

Servírování

Jistě jste si na fotografiích všimli, že na povrchu polévky jsou ještě opečené plátky žampiónů. Naši to tak nedělali, nicméně to je při servírování moc hezká věc a i chuťově je moc příjemné, se v soustu polévky zakousnout do opečeného žampiónu. Žampióny jsou pouze nakrájené na plátky a opečené na trošce másla na pánvi, krásně na barvu. Je dobré je rovnou i trošku osolit.

Opečené žampióny však nejsou nutnost a můžete je vynechat. Mě se to tak moc líbí. Ale dovedu si představit, že pokud budete polévku vařit ve velkém množství pro hodně lidí, že možná tuto finesu vynecháte.

Žampiónová polévka se smetanou a paprikou
Žampiónová polévka se smetanou a paprikou

Závěr

Hustotu polévky si regulujete množstvím mouky v záklechtce, jen dejte pozor, aby jste nepoužili mouky mnoho, jinak budete mít místo polévky omáčku a to asi nechcete. Nicméně rozumím i tomu, že někdo bude chtít mít polévku více krémovou, zahuštěnou. Pokud máte polévku jako jeden chod, pak bych ji osobně příliš nezahušťoval, aby nebyla příliš sytá.

Snad vám bude tato naše žampiónová polévka chutnat stejně jako nám. Přeji vám dobrou chuť.

Žampiónová polévka se smetanou a paprikou
Žampiónová polévka se smetanou a paprikou
Pokud se vám příspěvek líbil, budeme rádi, pokud jej budete sdílet:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *