Italská pizza alá prosciutto crudo


Fastfood / streetfood, Hlavní jídlo, Italská, Jen tak recepty / Pondělí, 20 března, 2017

Prej jsem světoběžník, turista s řízky mezi chleby. Před několika lety jsem podnikl cestu po Itálii a v Rimini jsem ukázal své jazykové schopnosti. Vcházím do hotelu, jsem sebevědomý, dveře se rozletí a já vplouvám před recepci. Vím, že vím a pevným hlasem zdravím recepční slovy buenos dias. Přichází studená sprcha ve formě odpovědi na můj pozdrav buongiorno. V tu chvíli již vím, že je zle, ale bylo ještě hůř. Slečna na recepci se usmívá a pokračuje. Na mňa môžete hovoriť po česky lebo ja som zo Slovenska. Uvedl jsem se dokonale, ale nikdy mi to slečna již nepředhodila. Mě mají ve světě všichni strašně rádi. Během této dovolené jsem se také o berlích belhal po Benátkách a tam jsem jedl nejlepší pizzu na světě. Tolikrát jsem se snažil si udělat takovou pizzu doma, ale nikdy se mi to nepodařilo, vždy to byl takový český blaf. Vzdal jsem to. Pak mi jednou říká dcerka, že doma dělají pizzu, která je skvělá, jako jasně, ta toho nakecá, ale když tak, ať navalí recept. Dostal jsem jen pár hesel. V olivovém oleji rozmícháš droždí, smícháš s moukou, cukrem, solí a vlažnou vodou. Vůbec nenecháváš kynout, uděláš pizzy a pečeš. Jasně tak inspirace dobrá, ale podle toho těsto neudělám. Sesbíral jsem všechen svůj um, prolítl internet, kuchařky a pustil se do experimentu. Přátelé, to co vzniklo mi vyrazilo dech. Takhle chutnala ta suprová pizza v Benátkách. Cítím Itálii, chybí mi šumění moře, ale to si pustím z mobilu. Chuťové pohárky se smějí, výskají a já se raduji. Dokázal jsem to a tak se s tím musím s vámi podělit.

Množství udávané v tomto receptu vychází na 2 pizzy. Tohle vážně vyzkoušejte. Hned bych si pizzu dal, ale je pozdě večer a já se musím spokojit se sklenicí piva, které postupně usrkuji a snažím se si vybavit jak jsem tu pizzu vlastně tvořil.

Ingredience:

  • 350g hladké mouky
  • 50ml olivového oleje
  • 21g čerstvého droždí
  • 3 lžičky cukru
  • 1 lžička soli
  • 200ml vlažné vody

To je vše na těsto na pizzu. Jelikož jsem nesehnal čerstvou bazalku, rozhodl jsem se udělat pizzu prosciutto crudo, jenže jsem ji dělal hlavně pro dcerku a ta jí jen šunkovou, promiň Veve, tak jsem ji tak nějak zkombinoval prosciutto crudo a prosciutto cotto. Takže na pizzu budete ještě potřebovat:

  • rajčatové pyré zahuštěné (Vybodněte se na kečup, protlak nebo složité omáčky, tohle koupíte v obchodě a je to přesně to co potřebujete. Já koupil v Itálii oblíbenou značku Valfrutta – Passata Vellutata. A světe div se, vše jsem sehnal v našem ubohém Albertu.)
  • 1 balení prosciutto cotto (byly tam 4 plátky za nekřesťanské peníze)
  • 1 balení prosciutto crudo (tam bylo myslím plátků 6 nebo 8, dal jsem tam vše, bylo to ve slevě, tak to nekup)
  • oregáno
  • 2 balení mozzarella
  • trocha parmazánu
  • rukola

Jste připraveni? Bezva, jdeme na to. Já vím, že se opakuji, ale vezměte si zase velkou mísu. Já se tentokrát poučil a nemusel jsem nic nikam přendávat. V menší misce rozmíchejte nebo rozšlehejte droždí a olivový olej. Tuto rádoby kašičku přidejte k mouce, kterou máte jistě již ve velké míse. Přihodíte cukr, sůl a přilijete vlažnou vodu. No a můžete začít míchat, míchat a hníst. Máte-li stolního robota, jste vítězové, já použil opět svůj nový ruční mixér a těsto důkladně prohnětl. Těsto začne být po 5ti minutách kompaktní, ale ještě chvíli pokračujte. Přestane se lepit a to je signál, že bude s hnětením konec. Makáte 100% ručně? Pak sorryjako, ale máknete si asi déle, ale vydržte. Těsto si pak vyklopte na vál a ještě chvíli zpracovávejte rukama. Pak dejte zpět do mísy. Hele, dcerka mi říkala, že se nemusí nechávat kynout, ale znáte mě. Hodil jsem přes to utěrku, nechat na stole a začal chystat zbytek. Takže prvně jsem nastavil na troubě plný plyn, tedy 250°C a začal si chystat věci, které na pizzu dám. Než se trouba rozehřeje, tak těsto hezky nakyne. Není nutné nechat kynout hodiny i když já jednou zkusím nechat kynout tak, jak to dělají italové.

Takže těsto vám trochu nakynulo, vyklopíte ho na vál posypaný moukou a ještě chvíli ručně zpracováváte. Pak jej rozdělíte na 2 stejné kousky a opět chvíli zpracováváte. Pak přetahováním okrajů do středu vytvoříte bulku. Pokud se moc lepí, přisypte si mouku na vál. Těsto pomocí válečku na těsto rozválíte do tvaru pizzy. Já nepeču na klasickém plechu, ale mám takový patrový stojan na pečení pizzy a k němu kulaté teflonové plechy. Takže já to mám jednoduché, můžu upéct až 4 pizzy najednou. Pokud budete péct na klasickém plechu, rozválejte si těsto na pečícím papíru a pak přendejte na plech. Na rozválené těsto dáte rajčatové pyré, posypete jej osušeným oregánem, rozložíte šunky, natrháte mozzarellu (1 na jednu pizzu) a šoupnete do rozehřáté trouby.

Vůbec netuším, jak vám vaše trouba peče, já nepekl na čas, ale na oči. Jakmile začaly okraje pizzy hnědnout, opatrně jsem ji nadzvedl a pokud byla zespodu úplně bílá, ještě jsem ji nechal péct. Pokud máte strach, že okraje hnědnou moc, můžete teplotu snížit na 200°C. Průběžně kontrolujete spodek pizzy než začne chytat jemně barvu. Pak už bude těsto propečené. Moudré knihy hovoří o to, že se taková pizza peče 8-15 minut. No vyberte si.

Po upečení rozložíte na pizzu rukolu a posypete hoblinkami parmazánu. Pak se do ní vrhněte a zažijete jedinečný pizza orgasmus.

 

Pokud se vám příspěvek líbil, budeme rádi, pokud jej budete sdílet:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *