Tátův sad, skvělý cider


Cidery, Nápoje / Úterý, 7 dubna, 2020

Už je to docela dlouho, co jsem vám zde psal něco o nějakém mém oblíbeném alkoholickém nápoji. Vedle rumů, piv, vín a podobně mám také moc rád cider. Ale tady se nebavíme o té přeslazené šťávičce z obchodů pod značkou Kingswood, Strongbow nebo Frisco, které toho s opravdovým ciderem mají dost málo společného. Bavíme se o cideru, který je vyroben opravdu z jablek za pomocí kvašení. A to vše splňuje jeden z mých oblíbených ciderů od firmy Tátův sad. Určitě se mrkněte na jejich stránky, kde objevíte jejich aktuální nabídku a můžete si cider klidně rovnou objednat.

Tátův sad

Firmu Tátův sad znám již několik let. Vy kdo čtete můj blog pravidelně a máte rádi akce od Food Even jako já, tak jste četli i mé krátké reportáže z těchto akcí a tam můžete často vidět klasickou dodávku tohoto výrobce mého oblíbeného cideru.

Tátův Sad
Takto často objevíte dodávku se ciderem od Tátův Sad. Fotografie je z akce Chilli Fest Praha 2016.

Tátův sad je rodinná firma, kterou vedou manželé Abtovi. Jejich ideologií je, že chtějí skutečně žít. Na svých stránkách říkají, že chtějí dobře jíst a pít a ne jen brblat. To je mi neskutečně sympatické a blízké. A víte co? Ono se to odráží i v jejich produktech, protože když si dáte první doušek, máte na tváři úsměv a tělo vám zalije takový pocit uspokojení a štěstí. Jestli teď namítáte, že to bude nejspíš tím alkoholem, tak to by asi nebylo po prvním doušku, ne?

Mám kamaráda, který mi před mnoha lety ukázal, jak má opravdový cider chutnat. Sám jej také vyrábí a vyrábí jej moc dobře. Velice rád si jej od něj kupuji, i když, poslední dobou jsem jej dost zanedbával. A za to může právě Tátův sad, protože poslední dobou, když na ně někde narazím, tak si musím něco koupit. Jen kdybych se s tím nemusel tahat. Já mám rád ten jejich držák na 6 lahví, to je můj favorit. Vždy si namixuji na co mám zrovna chuť. Nebezpečné však je, že ten jejich lahodný ciderový mok chutná tak dobře, že se musím držet, abych jej nevypil hned všechen najednou.

Výrobky

Nabídka produktů je široká a téměř všechny se mi podařilo ochutnat. Nevyrábějí pouze cider, ale také limonády. No dobře, přiznávám, já moc nealko nepiji. Takže limonády určitě ochutnala moje dcerka. Věci, které piji já, musí obsahovat trošku alkoholu, aby došlo k desinfekci v nich obsažené vody. Jak všichni totiž víme, tak ve vodě š… ryby a tak se musím/e chránit.

No ale opusťme mé filozofování o vodě a můžeme si něco říct o jejich ciderech.

Tátův sad
Tátův sad a jejich silná čtyřka

Než nastala omezení spojená s koronavirem, tak jsme ještě stihli akci Polívkování na Smíchovské Náplavce. Jako vždy jsme my lenoši jeli autem a tak jsme nemohli popíjet. Proto jsem při odchodu zamířil ke stánku Tátův sad a koupil si jejich šesti balení ciderů. Namíchal jsem si 2 cidery polosuché, 2 cidery suché, 1 veselou višeň a 1 chmelený. Na fotografii vidíte, že jsem hned po návratu neodolal a 2 do mě spadly jak němci do krytu. Ale zůstal mi od každého jeden kousek a nyní si o nich něco povíme. Nebudu vám povídat jaký má láhev objem, kolik je v cideru alkoholu, to si můžete prohlédnout na fotografiích. Spíš vám řeknu své subjektivní pocity.

Cider polosuchý

Tátův sad
Tátův sad, cider polosuchý

Tento cider je z mého osobního pohledu takový základ. Možná bych si i tipnul, že bude patřit k nejprodávanějším, ale mohu se mýlit. Má vyváženou chuť, jelikož obsahuje jak příjemnou, ale ne přílišnou sladkost, tak na konci vnímáte i tu suchost. V tomto cideru cítíte opravdovou chuť jablek, jako by jste je ukusovali. Rozhodně je báječný, pořádně vychlazený. Já osobně chladím v lednici v nulové zóně, tam mi chutná úplně nejvíc. Přírodní perlení je jemné a rozhodně vás nebude rušit. Pro mě to je skvělá varianta na denní popíjení hlavně horkých dnech, kdy skutečně skvěle osvěží.

Cider suchý

Tátův sad
Tátův sad, cider suchý

Suchý cider je tak trošku pro fajnšmekry. Ne, je pro všechny, ale hlavně milovníci například suchých vín, hlavně sektů, jej opravdu ocení. Já jej mám moc rád. Sladkost tam samozřejmě je, ale je více v pozadí, zde dominuje suchost, která krásně drží na jazyku. Osobně mám moc rád suché sekty a suchá perlivá vína, proto i tento suchý cider je mým favoritem. Opět je plný jablečné chuti a pokud si na něm mám nejvíc pochutnat, tak zase vychladím v nulové zóně. Když si jej mám dát, ta správná doba pro mě je letní vlahý večer, pěkně venku pod pergolou nebo na terase, prostě letní večer venku. Pak bych jej dokázal pít klidně celý večer a na pivo si ani nevzpomenout :-).

Cider chmelený

Tátův sad
Tátův sad, cider chmelený

Chmelený cider pro mě byl novinka a musel jsem jej jako správný pivař vyzkoušet. Chmel tomuto cideru přidává přijemnou hořkost. To spojení jablek a hořkosti chmele je fenomenální. Naprosto vybalancovaná chuť. Srdce pivaře, který si chce dát pro změnu něco jiného než pivo zaplesá. Ne, není to jako pivo, ale je to zajímavá alternativa. Pro mě to je univerzální varianta, kterou si dovedu představit popíjet jak přes den tak i během večera. Tohle vás rozhodně osvěží. Všechny chutě přicházejí postupně a tak si každou chvíli užíváte zážitek z něčeho jiného. Výrazné vychlazení je nutnou podmínkou, ale to bych se už opakoval.

Cider veselá višeň

Tátův sad
Tátův sad, cider veselá višeň

Tento ochucený cider jsem ochutnal také poprvé. Budu upřímný a z počátku jsem byl trošku skeptický, obával jsem se, že to bude šťávička. Nicméně já višně miluji, tak jsem svou skepsi překonal a tento cider si do výběru také zařadil. Rozhodně jsem udělal dobře, protože to pro mě bylo příjemné překvapení, které na mé tváři vykouzlilo úsměv, přesně jak uvádí etiketa. Spojení chutí jablek a višní si vzájemně lahodí. Tento cider je ze všech čtyřech nejsladší a tak si myslím, že to může být vstupním lístkem do světa kvalitních ciderů i pro „milovníky“ šťáviček. Jenže tohle není přeslazené. Mísí se zde chutě jablek, višní, sladkost, kyselost, suchost. Kdybych nevěděl, že obsahuje alkohol, tak bych k tomu dokázal přistoupit jako k limonádě, která není přeslazená. Palec nahoru, tento cider tu silnou čtveřici náramně doplňuje. Mým favoritem bude vždy suchý cider, ale tohle si dám znovu a rád, řádně vychlazený a kdykoliv.

Speciály

Tátův sad vyrábí i své speciály, které jsem tentokrát nepopíjel, ale musím říct, že například jejich Bourbon cider je vážně specialita. Zímní jsem nezkoušel, ale ten si nechám až na zimu. Nicméně pokud chcete ochutnat něco netradičního, tohle jsou jasní kandidáti.

Jděte do toho

Zkuste opustit svou zónu komfortu a zkuste i něco jiného, než nabízejí supermarkety. Podpořte naše lokální výrobce, kteří vyrábějí své produkty s láskou. Je to znát. Proto i já musím říct: „Tohle vážně doporučuji.“

Tátův sad
Pěkný six pack ciderů

A klidně si kupte jejich six pack. Prvně jej určitě s chutí vypijete a pak se to mnohem lépe nese. 🙂

 

Pokud se vám příspěvek líbil, budeme rádi, pokud jej budete sdílet:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *