Gemišt


Chorvatská, Nápoje, Vína / Sobota, 14 července, 2018

Řeknete si, vinný střik a ona je to i pravda, jenže pak jej ochutnáte a zjistíte, že chutná malinko jinak. Tohle je hodně oblíbený alkoholický nápoj v Chorvatsku, hlavně v severní a kontinentální části, nápoj který náramně osvěží a v horku zachutná. A jmenuje se Gemišt.

Gemišt
Gemišt

Proč vám tady píšu o vinném střiku, když to je jen víno s vodou? Tak hlavně proto, že jsem na ostrově Cres, zobu tady všemožné dobroty a zapíjím to buď chorvatským pivem nebo právě Gemištem. Ačkoliv do Chorvatska jezdím mnoho let, už od svých deseti, tak Gemišt jsem ochutnal až loni. Jako chápete, říkal jsem si, přeci nebudu pít vinný střik, to můžu i doma. Takže mi tato varianta dlouhá léta unikala.

Gemišt
Gemišt

Zkuste si jej udělat

Zjednodušeně řečeno je Gemišt suché bílé víno se sycenou minerálkou. Jenže aby to bylo skutečně ono, tak ta minerálka musí být malinko slaná a víno nejlépe místní. Takže například zde na Cresu to je střik z minerálky Jamnica a místního bílého vína odrůdy Žlahtina. To je pak ten správný Gemišt. Jo a nesmíte zapomenout, že vše musí být pořádně vychlazeno a já mám rád když uvnitř plavou i kostky ledu. Když si ještě nechladíte sklenice, máte rázem ráj na zemi.

V Chorvatsku často míchají do 2 dl střiku 1,5 dl Žlahtiny a 0,5 dl Jamnice. On ten poměr může být i jiný, ale takto vám to přichystají v restauraci nebo v baru.

Víno Žlahtina a minerálka Jamnica. Tohle vám stačí na přípravu Gemištu.
Víno Žlahtina a minerálka Jamnica. Tohle vám stačí na přípravu Gemištu.

Pokusím se experimentovat a najít i kombinaci, která se této chorvatské laskomině přiblíží. Takže doufám a pevně věřím, že naleznu i u nás minerálku s mírně slanou chutí a vyzkouším suchá bílá vína, která se Žlachtině přiblíží. držte mi palce. Experimentovat můžete i vy a zkoušet míchat mírně slané minerálky se suchým bílým vínem a dát nám všem tady vědět, jak to funguje.

Pokud se vám příspěvek líbil, budeme rádi, pokud jej budete sdílet:

2 Replies to “Gemišt”

  1. Gemišt znám a mám ho velmi ráda. Vyzkoušela jsem Magnesii, která je taky slaná, ale asi příliš. Dneska jsem zkusila Gemerku a mám pocit, že je to ono. Jenom k tomu schází moře. Dobrou chuť. Jana

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *