Chilli s trhaným kuřecím masem


Chilli, Dieta, Hlavní jídlo, Jen tak recepty, Mexická / Neděle, 14 října, 2018

Blíží se náš odjezd do Řecka a děláme si poslední oběd. Zuzka je nemocná a to je nepříjemné a oba se modlíme, aby ji bylo co nejdříve lépe, aby si naši letošní poslední dovolenou mohla užít. Snad je to jen viróza a vše bude brzo v pořádku. Já vymýšlím, co uvařit, aby to bylo co nejvíce zdravé a mohl jsem si dát trochu taky, když už máme tu dovču. Před pár týdny jsem si objednal kuchařky Cukrfree, kde jsou recepty bez cukru a s minimem sacharidů a já myslím, že to bude správná volba. Vždyť jsem tam zahlédl recept na Chilli s trhaným kuřecím masem a to bude jistě skvělé. Prohledávám kuchařky a hned v první knize tento recept je. Tyto tak nějak mexické chutě máme rádi oba a tak je volba jasná.

Chilli s trhaným kuřecím masem podle Cukrfree

Tak už nechme polemizování a pojďme vařit. Už jen pohled na první fotografii prozradí, že tak úplně cukrfee jsme nebyli, protože rýže, to je veliký sacharid. Nicméně vy, pokud chcete udržet množství sacharidů hodně nízko si tu rýži prostě nedáte. Věřte mi, jedl jsem to bez přílohy a je to super i tak nebo si můžete dát jen nějaké proteinové pečivo.

Ingredience

  • 2 kuřecí prsa (uvařená a po té pěkně natrhaná)
  • 1 lžíce másla
  • 1 střední červená cibule
  • 300 ml kuřecího vývaru
  • 1 plechovka sekaných rajčat
  • 1 lžíce římského kmínu (celý)
  • 1 lžička mletého římského kmínu
  • 1 lžíce chilli koření (co zvolíte závisí čistě na vás, pokud nemáte rádi pálivé, dejte sladkou papriku)
  • 2 stroužky česneku (v receptu je nasekaný, já jej lisoval mám to tak raději)
  • chilli paprička (tam jsem dal mohutně nakládané jalapenosky, vy si dejte dle toho co snesete nebo můžete vynechat, či nahradit trochou papriky)
  • 100 ml smetany
  • strouhaný cheddar (mám rád hodně)
  • čerstvý koriandr
  • šťáva z půlky limetky (dle chuti)
  • sůl
  • pepř
Tohle se dá jíst jen tak a vůbec nevadí, že nemáte přílohu. No a pokud to nemusíte řešit, tak si dejte dobrou rýži.

Postup

Postup je velice jednoduchý a vcelku rychlý. Tedy pokud již máte uvařené maso, například z vývaru, který jste si vařili. Pokud ne, tak si musíte uvařit 2 kuřecí prsíčka tak, aby šly hezky natrhat.

  1. V hrnci si rozehřejete máslo. Pokud máte ghí (tedy přepuštění máslo, je to lepší, ale není to nutností). Na másle orestujete na drobno nakrájenou cibuli společně s celým římským kmínem a to po dobu cca 2 minut.
  2. Pak přidáte natrhané kuřecí maso, chilli koření a prolisovaný česnek a vše ještě 2-3 minuty restujete.
  3. Orestované kuřecí maso a cibuli zalijete kuřecím vývarem, přidejte mletý římský kmín, nakrájenou chilli papričku, důkladně promíchejte a nechte vařit po dobu 8-10 minut na mírném plameni.
  4. Vmíchejte plechovku rajčat a opět nechte na mírném plameni vařit po dobu cca 10 minut, čímž se všechny chutě krásně propojí.
  5. Na úplný závěr vlijte smetanu, promíchejte a nechtě ještě chvíli provařit. Pokud máte jídlo příliš řídké, tak již nepoužívejte pokličku a nechte lehce zredukovat. Nyní musíte ochutnávat a jídlo lehce dosolit a dopepřit. Se solí opatrně, jelikož pokud jste vařili maso ve slané vodě a měli jste již ochucený vývar, tak nebude soli třeba vůbec.
  6. Na úplný závěr přidáte šťávu z limetky, promícháte a můžete servírovat. Já nakonec do jídla vmíchal polovinu strouhaného cheddaru, aby se celé jídlo pěkně táhlo.
  7. Podávat můžete s rýží nebo s pečivem, či jen tak. Na povrch dáte nastrouhaný cheddar a nasekaný koriandr. Ten je pro jídla s mexickým nádechem důležitý. V Mexiku jej jí snad více než v Asii.
Chilli z trhaného kuřecího masa

Dělám to trošku jinak

Osobně dávám část koriandru už ve chvíli, kdy je v jídle již smetana, protože mám rád, když vše koriandr více dochutí. Hezky nasekaný jej vmíchám a nechám se smetanou provařit. Koriandr je specifická bylinka, kterou někteří milují a jiní nenávidí. Já jej kdysi neměl rád a dnes jej miluji. K němu se prostě a jednoduše musíte projíst.

Na rozdíl od originálního receptu jsem přidal i mletý, či drcený římský kmín, jelikož jeho chuť je pak výraznější

S chilli musíte být opatrní, já jej tam sypal mohutně a bylo to znát. Nicméně vy kdo mě znáte, tak víte, že já to tak mám opravdu rád. Při vaření jsem použil i nakládané jalapenos, jelikož jsem čerstvé doma neměl, nicméně to nebylo na škodu. Takto naložené jalapenos jídlo trošku přikyselilo, což je žádoucí a limetka na konci to jen dokazuje. Takže nakládané chilli papričky určitě nejsou špatně.

Ta barva je nádherná a úplně vás nutí se do toho hned vrhnout. Jen slyšíte: Dej si, dej si, dej si …
Dobré, zdravé, v jistém slova smyslu i dietní, tak to je dokonalé jídlo. Prostě Chilli s trhaným kuřecím masem.
Pokud se vám příspěvek líbil, budeme rádi, pokud jej budete sdílet:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *