Naše čočková polévka (sladkokyselá)


Česká, Jen tak recepty, Polévky / Sobota, 4 února, 2017

Všichni znáte čočkovou polévku a možná i tu, kterou si vaříme doma my, ale musím vám říct, jaký to byl pro mě šok, když jsem jako dítě poprvé ochutnal čočkovou polévku jinde než doma. Chutnala jinak, byla jiná, plavala v ní zelenina, byla na slano. Já vlastně ani nevím, odkud pochází a proč je jiná, než ta známá hospodská, ale jako děti jsme ji měli moc rádi a vlastně i naše děti ji mají moc rády. Zkuste se mého synovce Tomáše zeptat jakou chce polévku a on vám bude den po dni neustále opakovat čočkovou. Takže čočková polévka na sladkokyselo.

Čočková polévka na sladkokyselo

Tahle polévka je opět jeden z mých vzpomínkových a rodinných receptů, oproti čočkovce na slano je tato sladkokyselá, ale prosím vám, neeee moc.

Ingredience:

  • 150g čočky
  • 2l vody
  • vrchovatá lžíce másla
  • vrchovatá lžíce mouky
  • ocet
  • cukr
  • sůl

Teď jsem u toho výčtu surovin malinko znejistěl, jestli je tam opravdu vše. Asio, protože tato polévka je vážně triviální. Pojďme tedy vařit. Já si rád dám čočku do hrnce s vodou klidně 1-2 hodiny dopředu a nechám ji namočenou, ale není to nutné, jen se pak bude vařit o kousek déle. Když už se dostaneme do fáze, že hrnec s čočkou je již na plotně a začínáme skutečně vařit, je dobré si čočku osolit. Ono je důležité osolit už při vaření, protože moje zkušenost mi říká, že dosolování luštěnin je pak vcelku nepříjemné, teda pokud ty luštěniny nerozvaříte na kaši. Čočku tedy vařím v osolené vodě tak dlouho, dokud není měkká. Jakmile změkne, v malém kastrůlku si udělám jak moje mamina říká, zásmažku. To tedy tak, že dám do kastrůlku vrchovatou lžíci másla, jakmile se rozpustí, přidám  vrchovatou lžíci mouky a pořádně míchám. Tu vůni mám moc rád, ale pozor, moc se nezasnívat, aby se vám zásmažka nepřipálila. Jakmile začne měnit barvu do světlounce hnědé (ženy by možná použily kávově béžová :-D, ony tak nějak obecně rády nazývají barvy po jídle či pití), tak dolů z plotny a nalijte studenou vodu a důkladně míchat a míchat, aby se neudělaly hrudky. Pak vše vlijte do vařící vody s čočkou a opět míchat a rozmíchat, nechceme tam mít žádné žmolky ze zásmažky. Teď je vhodné nechat 15-20 minut vařit, aby se vše důkladně provařilo. Jako, mám za sebou pokusy, kdy jsem to vařil jen 5 minut, hold nedočkavej. No ale nechme mou nedočkavost nedočkavostí a pokračujeme. Jakmile je provařeno, tak přichází na řadu finální dochucení. Já vám asi nebudu umět říct přesně poměry, já to dokonce neumím dochutit stejně jako moje mamina, takže prvně ochutnejte, jestli je polévka dost slaná, popřípadě dosolte. Teď si vezměte obyčejný lihový ocet a dejte do polévky jedno víčko octu. Na to dejte 3-4 lžičky cukru. Možná bude potřeba více. Polévka nemá být kyselá, my ji máme rádi spíše trošku nasládlou. Ale znám lidi, co si zas přikyselí. Takže si ji octem a cukrem ochutíte podle svých chutí a pokud chcete vědět, jak má chutnat, musíte přijít na čočkovku ke mě :-D. Čau …

Pokud se vám příspěvek líbil, budeme rádi, pokud jej budete sdílet:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *