Morek, delikatesa na topince a ne jen na ní


Chuťovky, Jen tak recepty, Mezinárodní, Předkrmy / Čtvrtek, 27 srpna, 2020

Pokud zmíním surovinu morek, mnoho z lidí kývne a ví, že existuje. Nejčastěji tedy ve spojení s hovězím vývarem z morkových kostí. Pokud však půjdeme dál a já se zeptám, zda jej všichni ochutnali, tak to množství lidí, kteří přikývnou výrazně poklesne. Osobně se přiznám, že jsem morek ochutnal až někdy před deseti lety, dřív jsem o něm vždy jen slyšel. Dnes je to pro mě delikatesa, kterou si s chutí vždy rád dám, pokud se k ní dostanu. Proto zde mám tento příspěvek, kde vám ukážu, jak si jej můžete snadno užít i vy.

Morek

Morek je znám a používán již opravdu hodně dlouho. Můžeme říct, že jej konzumovali již lidé v pravěku, což dokazují nálezy kostí, které byly opečeny, rozbity a morek z nich byl vydlabaný. Morek není nic jiného než kostní dřeň a v gastronomii se používá převážně z kostí hovězích a telecích. Již v minulosti se vědělo, že morek obsahuje velké množství užitečných látek, které podporují naše zdraví a navíc mají vysokou výživnou hodnotu. Proto již naše babičky a prababičky morek používaly. Více si o morku můžete najít na internetu. Mě se moc líbil stručný článek na CzechSpecials.

Telecí kližka s kostí
Telecí kližka s morkovou kostí

Nejčastější použití

Nejčastěji se potkáváme z využitím u dobrého hovězího vývaru, jehož základem by rozhodně měly být morkové kosti. Nicméně, tuto delikatesu si můžete vychutnat i jinak a to na přímo. V mnoha lepších restauracích můžete dostat k pokrmům obsahujícím morkovou kost speciální příbor určený k vyjídání morku. Jedná se o lžičku na jejíž jedné straně je malá úzká lžička a na straně druhé naopak lžička větší.

Určitě najdete i mnoho dalších receptů. Mohu zmínit například morkové knedlíčky do polévky nebo námi milovanou topinku s morkem.

Jak jsme k morku přišli

Posledně jsem se k morku dostal během vaření Ossobuca s mým kamarádem Járou. On sehnal báječné telecí kližky s morkovou kostí. Když jsme si tyto telecí kličky opekli, tak jsme je pak chvíli podusili v omáčce (cca 10 minut) a pak z nich morek vytáhli. Dále probíhalo dušení v rámci Ossobuca.

Telecí kližka na pánvi
Při přípravě morku je dobré morkovou kost neopékat a nevařit příliš dlouho.

Je skutečné vhodné říci, že pečení nebo vaření morkových kostí nesmí probíhat příliš dlouho, jinak se morek doslova rozpustí. To nemusí být na škodu, ale pokud si chcete dát morek jako takový, pak je to zásadní chyba.

Jen tak na topince

Již jsem hovořil o tom, že existuje mnoho receptů, jak morek připravit. Pečení, vaření, dušení. My preferujeme jednoduchou přípravu. Jednoduše si upečete topinky, můžete dát i trošku česneku, morek vytáhnete z kostí a natřete na připravenou topinku. Jen osolíte, opepříte a delikatesa je na světě.

telecí morek na topince
Telecí morek na topince

Vzhledem k tomu, že my vše dělali během vaření Ossobuca, tak to pro nás byl báječný pamlsek, který nám vaření ještě více zpříjemnil, hned vedle rumu.

Na závěr

Na závěr nemohu opomenout jednu věc. Není to jídlo, surovina, která chutná všem. Znám kolem sebe mnoho lidí, kteří by z morku nic nejedli. Buď se jim to příčí nebo jim prostě nechutná. Vzhledem k tomu, že obsahuje hodně tuku, tak je jeho chuť výrazná a to nemusí vyhovovat všem. Hodně mi to připomíná jeden rozhovor s kuchařem, který mi chystal hovězí steak Wagyu kóbe 12. Hned mě upozorňoval, že nechutná všem a jistota je 6tka, ale já prostě musel ochutnat ten TOP.

Pokud jste ještě nikdy nic z morku neochutnali, tak vám to vřele doporučuji. Za pokus nic nedáte a pokud vám zachutná, máte další báječnou delikatesu, na které si můžete ujíždět.

Pokud se vám příspěvek líbil, budeme rádi, pokud jej budete sdílet:

3 Replies to “Morek, delikatesa na topince a ne jen na ní”

    1. Přiznám se bez mučení, že o zastavování krvácení jsem ještě neslyšel. Já mám morkové kosti neskutečně rád. Moje paní naopak a ta musí odvrátit svůj zrak, když si jej dám. Je to delikatesa.

  1. Ahoj, ještě jsem to nezkusla,ale zkusím. Dělám jen polévku a morek dávám pejskovi. Z kostí zbyte jen kroužek, tak příště Budem jist oba.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *