Hřib dubový, dubák nebo poddubák


Houby / Pondělí, 25 července, 2022

Jelikož je houbařská sezóna v plném proudu, mám tady pro vás mé další malé mykologické okénko. Nejsem žádný velký houbař, poznám jen pár hub, ale to co znám, vám rád představím a něco dobrého z nich uvařím. Dnes tady mám jednu z našich velice oblíbených hub, hřib dubový. Je to houba, kterou si všichni zařazujeme mezi praváky, pravé hřiby. Je to velice oblíbená houba a řekl bych, že se s ní setkal snad každý houbař. A jelikož je tento blog o jídle, tak je hřib dubový skvělou houbou v kuchyni a my z ní moc rádi vaříme. Ostatně jako ze všech hub, které sbíráme.

Hřib dubový
Hřib dubový

Letos jsme jej hlídali už od června

Už v květnu jsme se začali více bavit o houbách. Vašek, táta od Zuzky, zná místa, zná časy a tak mi už v květnu říkal, že si musíme pohlídat až začnou růst poddubáci. Opravdu jsme se od začátku června vydávali do malého dubového lesíku, kde pravidelně na začátku léta rostou. Vždy jsme naskočili do Nivy, dojeli k lesíku a vždy jsme museli konstatovat, že jsme našli úplné houby. I když občas poprchávalo, byly i teplé dny, v lese bylo dost sucho. Byli jsme z toho smutní a měli jsme stále větší strach, že jsme to nechytli a někdo nám je už vybral.

Někdo nás předběhl

Jednoho dne, to bylo už na konci června se Vaškovi pochlubil soused, že byl v lesíku a byl úspěšný. Přinesl si z dubového lesíka asi 8 krásných hřibů. Vašek tam dojel a přivez pouze jednoho osamoceného, kterého tam soused zapomněl. Musím říct, že to pro Vaška bylo dost trýznivé. On byl totiž každý rok úspěšný a tahle měl pocit, že o svou letošní příležitost přišel.

Vašek se dočkal

Pak nastal zvrat. Zhruba na začátku července začali místní hlásit, že v dubovém lesíku jsou žně. Byli tam už tři houbaři a všichni odešli s plnými košíky. Vašek nelenil a vyrazil také. A konečně byl úspěšný. I po třech houbařích si přinesl svůj košík. Na to, kolik lidí tam bylo před ním a jak to je malý lesík, to bylo až neuvěřitelné. Vašek byl šťastný a my vlastně taky.

I já si našel svých pár hub

To mi nedalo a tak jsem hned následující den vyrazil se svým kamarádem Járou na houby také. Samozřejmě jsme již nešli do vyhlášeného dubového lesíku, ale začali jsme prohledávat remízky na loukách a polích. I my jsme byli úspěšní. Pod duby jsme našli hřiby dubové, ale ne jen ty. Našli jsme žampióny, hřiby kováře a nějaké suchohřiby. Na našem místečku jsme také narazil na pár lišek, ale pro tuto oblast bylo ještě brzo.

Hřib dubový
Hřib dubový

Hřib dubový

Také se mu říká dubák nebo poddubák a je to velice známá houba. Obecně se řadí mezí pravé hřiby neboli praváky. Můžete jej najít od května až do listopadu. Roste nejčastěji pod duby, ale také pod buky. My jej nacházíme povětšinou pouze na začátku léta a toto období si dost hlídáme. Má krásně klenutý kulatý klobouk, u starších a větších kusů plošší, který je hnědě zbarvený, nicméně odstín se může lišit. Přechází od světlé až po tmavší zbarvení. Vše závisí podle toho, kde jej najdete. U nás rostou krásně dohněda zbarveni. Výtrusnice tvoří drobné rourky, které mívají světle žlutou až béžovou barvu. Noha je pevná, vcelku křehká a na povrchu má výraznou síťku. Také má moc příjemnou houbovou vůni. Upřímně musím říct, že mi rozpoznávání hřibů moc nejde a vlastně se nejčastěji řídím tím, kdy a kde rostou. Mykolog by mi dal asi za uši.

Jak jej získat

Za sebe mohu říct, že nejlepší je si jej najít. Pokud rostou, tak rostou hojně a určitě budete řešit, co s takovým množstvím hub. Nicméně jsem přesvědčený, že v období růstu, bude možné jej koupit na některých trzích, nebo jej bude možné koupit i jako sušenou houbu.

Když jich budete mít dost, tak určitě doporučuji si jej nasušit nebo podusit a zamrazit. Pak budete mít zásobu i na dobu, kdy tento hřib, ale i ostatní hříbky nerostou. A v kuchyni se vám bude vždy náramně hodit.

Hřib dubový
Hřib dubový

Využití v kuchyni

Jedná se o velice univerzální houbu, kterou můžete připravovat mnoha různými způsoby. Ať už restováním, dušením k masu, do italských rizot, do polévek, do omáček, smažením v trojobu, nebo u malých kusů nakládáním. Díky své krásné houbové vůni i chuti vždy jídlo obohatí.

Nejsem atlas hub

Vůbec si nedělám ambice aby se z mého blogu stal atlas hub. Snažím se vám ukázat houby, které sbíráme a když mám i recept, tak co z nich vaříme. Nicméně, pokud vás zajímají větší detaily o této houbě, určitě najdete na internetu spoustu detailních informací. Těch houbařských webů je nespočet. Takže například i na Wikipedii najdete mnoho informací, které jsem tady sám osobně nedával, jelikož nechci přepisovat již existující texty.

Pokud se vám příspěvek líbil, budeme rádi, pokud jej budete sdílet:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *