Gulášová polévka tak trošku jako z hospody


Česká, Jen tak recepty, Maďarská, Polévky / Středa, 5 října, 2022

Gulášová polévka je jednou z tradičních polévek u nás, ačkoliv by to mohli někteří rozporovat. Já ji beru jako tradiční a stejně tak ty generace, které na ní vyrůstaly. Všichni víme, že pochází z Maďarska, tedy z Uher a k nám teprve doputovala. My jsme si ji domestikovali a nyní po drobných úpravách už je naše :-). Klasická gulášová polévka neboli gulášovka je z hovězího masa, cibule, mleté sladké papriky a kmínu. Pak už jen dochucení, někdo mírně dohustí jíškou a voilà, kouzlo je dokonáno. Může stát, že se setkáte z různými variacemi. My si dnes uděláme takovou tu rychlou, hospodskou či na stojáka někde v bistru.

Gulášová polévka
Gulášová polévka

Co s tím

Táta mojí Zuzky mi volal, že by byl rád, kdybych udělal hamburgery. To pro mě byl jasný signál, abych zajel do mého oblíbeného řeznictví v Praze, Maso od Absolona -řeznictví Branická. S tímto řeznictvím mám jen ty nejlepší zkušenosti. Kupuji tam moc rád maso na uzení a když dělám hamburgery, tak tam koupím vše. Jejich super mleté hovězí, bulky, sýr, slaninu. No, ale abych neutíkal od tématu gulášové polévky. Když jsem s nákupem přijel do Velké, tak mi táta od Zuzky hlásí, že koupil v Lidlu kilo mletého hovězího na burgery. Cože? To já nemůžu, to maso ani nevypadá jako hovězí. Takže burgery jsme udělal z mletého od Absolona a tohle kilo masa musím zpracovat jinak. Bude z něj gulášová polévka, jakou znám hospod nebo z bister na stojáka.

Gulášová polévka
Gulášová polévka

Suroviny

  • 1 kg mletého hovězího masa
  • 3 brambory
  • 2 cibule
  • 2,5 l vody
  • 5 stroužků česneku
  • 2 lžičky drceného kmínu
  • 8 lžiček mleté sladké papriky
  • 1 velká hrst majoránky
  • 3 lžíce sádla
  • 3 lžíce hladké mouky
  • sůl
  • pepř

Nevím jak vy, ale já si takovou polévku dávám nejraději s čerstvým rohlíkem. A na zapití dobré pivo a jsem spokojený jak malé dítě po kojení.

Gulášová polévka
Gulášová polévka

Postup

Gulášová polévka z mletého masa je strašlivě jednoduchá , protože to mleté maso je rychle měkké. Poctivou gulášovku bych zase naopak dělal z hovězího nakrájeného na menší kostičky. Ale teď jdeme „prasit“, takže i to levné mleté hovězí z Lidlu zpracujeme.

  1. Nakrájejte si cibuli, oškrábejte brambory a nakrájejte je na kostičky.
  2. Do hrnce dejte sádlo, cibuli a opečte na barvu. Hodně bude záležet na tom, jak moc výraznou chuť budete chtít. Já na gulášovku neopékám cibuli jako na klasický guláš, ale opékám ji na barvu do světle hněda, ale aby zůstala ještě měkká.
  3. Přidejte mleté maso a to hezky opečte, aby se začalo rozpadat.
  4. Trochu osolte, opepřete a přidejte drcený kmín a mletou sladkou papriku. Orestujte.
  5. Přidejte hladkou mouku a opět orestujte.
  6. Přilijte studenou vodu a vše důkladně rozmíchejte. Ochutnejte a lehce dosolte, pokud je to potřeba.
  7. Vhoďte brambory, pasírovaný česnek, přiklopte a nechte vařit, dokud nebudou brambory měkké.
  8. Přidejte sušenou majoránku a nechte jen chvíli provařit.
  9. Ochutnejte a dochuťte solí a pepřem.
Gulášová polévka
Gulášová polévka

Pokud si přece jen chcete udělat polévku lepší, můžete místo vody použít vývar, nejlépe hovězí. osobně si nemyslím, že by to v hospodách tak úplně dělali, ale si můžete udělat něco lepšího.

Pokud se vám příspěvek líbil, budeme rádi, pokud jej budete sdílet:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *