Kuřecí plátek na žampionech, rajčatech a cuketě


Česká, Hlavní jídlo, Jen tak recepty / Pondělí, 17 října, 2022

Již jsme zase zpět v Praze. Nastalo vybalování, praní, rovnání a přivykání se na život v bytě, který nás bude opět hostit přes zimu. Samozřejmě jsme si dovezli zeleninu ze zahrady, navíc nám v lednici zůstalo pár věcí, které tam nechala moje ségra, když potřebovala chvíli přístřeší v Praze. No a jelikož já strašlivě nerad vyhazuji jakékoliv jídlo, tak jsem začal tahat z lednice různé zbytky a přemýšlel, jak z nich uvařit něco dobrého. Takže žampion, rajče, kousek cukety? No z toho něco zvládnu. Vidím kuřecí prso a už to vidím. Uvařím kuřecí plátek na žampionech, rajčatech a cuketě. K tomu udělám svou oblíbenou delikátní bramborovou kaši a myslím, že všichni budou spokojeni. Já, Zuzka i Kubík.

Kuřecí plátek na žampionech, rajčatech a cuketě
Kuřecí plátek na žampionech, rajčatech a cuketě

Bramborovou kaši si můžete udělat jakou chcete. Taky se můžete inspirovat zde na blogu, kde bramborovým kaším a pyré věnuji samostatnou stránku. Nebo si můžete rovnou udělat tu mou nejoblíbenější, exkluzivní bramborovou kaši se smetanou a cibulkou.

Suroviny

Vzhledem k tomu, že jsem likvidoval některé zásoby doma, je tento recept sepsán pouze na 2 porce, tak s tím počítejte a případně si množství upravte pro více strávníků.

  • 1 kuřecí prso (ne že bych byl nucen šetřit, ale nám prostě stačí jedno kuřecí prso podélně rozdělit na 2 plátky)
  • 1 cibule
  • 1-2 žampiony (dle velikosti)
  • 1 rajče
  • kousek cukety (velikost odpovídající cca velikosti rajčete)
  • 1 lžička sušeného česneku
  • sůl
  • pepř
  • rostlinný olej
  • lžíce másla
  • lžička hladké mouky
  • 250 ml vývaru

Vězte, že do tohoto receptu si můžete s různou zeleninou pohrát a tím získat spoustu nových receptů a chutí. Stejně tak i koření může toto jídlo velmi významně ovlivnit.

Kuřecí plátek na žampionech, rajčatech a cuketě
Kuřecí plátek na žampionech, rajčatech a cuketě

Postup

Chcete-li si práci ulehčit, udělejte si přípravu dopředu, protože pak už je to vaření skutečně triviální záležitostí. V rámci přípravy si rozdělte kuřecí prso podélně na dva plátky (osolte, opepřete a posypte sušeným česnekem), nakrájejte si nadrobno cibuli, nakrájejte si rajče a cuketu na větší kousky. Žampion nakrájejte na plátky. A teď už jdeme na to samotné vaření. Předpokládám, že přílohu, tedy například bramborovou kaši již máte v procesu přípravy.

  1. Na pánev si dejte rostlinný olej, který rozehřejte. Na něm opečte okořeněné plátky kuřecího masa z obou stran hezky na barvu.
  2. Vytáhněte maso ven a do výpeku vhoďte žampiony a cibuli. Opékejte, dokud nebude cibule lehce do sklovita. Pokud by se vám začínala chytat, crkněte do pánve 1-2 lžíce vody. Celé to může trvat 3-5 minut.
  3. Přihoďte rajče a cuketu, lehounce osolte a chvíli restujte.
  4. Během toho si ve studeném vývaru (skvělý je hovězí) rozmíchejte lžičku hladké mouky.
  5. Vraťte do pánve maso a podlijte vývarem s rozmíchanou troškou mouky.
  6. Stáhněte plamen na minimum a nechte pomalu a lehce dusit. Celé to nebude trvat příliš dlouho. 15-20 minut dušení je naprosto dostačující. Hlavně tímto krokem provaříte tu trošku mouky.
  7. V případě, že byste měli málo šťávy, můžete doplnit trochou vývaru, či vody, pokud již vývar nemáte.
  8. Ochutnejte, případně dochuťte solí a pepřem.
  9. Na závěr vmíchejte trochu studeného másla.
Kuřecí plátek na žampionech, rajčatech a cuketě
Kuřecí plátek na žampionech, rajčatech a cuketě

Přílohy

Již jsem zmínil, že pro mě je nejlepší přílohou nějaká dobrá bramborová kaše. Samozřejmě i vařené brambory budou skvělo volbou. Dovedu si představit i rýži. Výběr je asi na vás.

Salát

K takovému jídlu si dovedu představit ještě malou porci jednoduchého salátu z polníčku, jen ochuceného nějakým dobrým octem, trochou cukru a troškou olivového oleje.

Kuřecí plátek na žampionech, rajčatech a cuketě
Kuřecí plátek na žampionech, rajčatech a cuketě

Sami vidíte, že toto jídlo je extrémně jednoduché a zároveň chutné. Navíc vám umožní zapojit svou fantazii a experimentovat s různou zeleninou, kterou použijete. Pro mě bylo největším plusem to, že jsem mohl zužitkovat zbytky, které se mi doma válely a tím mít skvělý pocit, že jsem nic nevyhodil.

Pokud se vám příspěvek líbil, budeme rádi, pokud jej budete sdílet:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *