Exkluzivní bramborová kaše se smetanou a cibulkou


Česká, Jen tak recepty, Přílohy / Úterý, 29 října, 2019

Jako děti jsme milovali bramborou kaši a chtěli jsme ji jíst ke všemu, doslova. Vepřo-brkaše-zelo? Klidně. Díky tomu jsem si začal dělat bramborou kaši sám, už jako dítě a taky jsem si ji postupem času ladil a ladil a ladil, až jsem si ji doladil. A tohle je moje bramborová kaše se smetanou a cibulkou. Je nutné hned v úvodu říci, že k některým jídlům dělám takovou tu klasickou bramborovou kaši, brambory, mléko, máslo. Prostě se to k něčemu hodí více, ale pokud chci ohromit bramborou kaší, tak jedině tato exkluzivní záležitost. Upřímně, tento recept čerpal svou inspiraci postupně od různých známých i neznámých kuchařů. Velice mě pobaví, když někomu vyprávím, jak připravuji bramborou kaši, jak se diví, co tam vše dávám. Prý je to jen bramborová kaše a já tam dávám takové množství surovin a tolik másla, že je to prý zbytečné. A víte co? Není to zbytečné.

Když připravuji jídlo, ke kterému je jako příloha moje exkluzivní bramborová kaše se smetanou a cibulkou, tak to jedu vše již jen podle chuti, ale jelikož se mě mnoho lidí ptalo, kolik tam dát toho či onoho, jednou jsem si dal tu práci a suroviny řádně odměřil. Ale vězte, že to nebude tak jednoduché, není surovina jako surovina a brambory vám chuť a konzistenci ovlivní asi nejvíc.

Exkluzivní bramborová kaše se smetanou a cibulkou
Exkluzivní bramborová kaše se smetanou a cibulkou

Tipy

Než začnete, pojďme si říct pár tipů, které jsem odpozoroval

  1. I když vám budou všude říkat, že na bramborovou kaši „musíte“ používat brambory varného typu C, tak já jsem vypozoroval, že nejchutnější a nejsametovější bramborou kaši mám z varného typu A.
  2. Máslem se nešetří, jelikož máslo dělá obrovskou část chuti a konzistence bramborové kaše.
  3. Smetanou se rozumí 30 a více procentní a opravdu to má smysl, jelikož bramborová kaše je pak nadýchanější a chutnější.
  4. Muškátový oříšek je finesa, která uzavře tu lahodnou chuť této bramborové kaše.
  5. Nyní spíš upozornění, než tip. Tato bramborová kaše je dost sytá a těžší než obyčejná kaše z mléka a másla. Proto i když nebudete moc přestat jít, dejte si chvilku, ono to do toho mozku doputuje a nebude vás pak bolet pupíček.
Kuřecí řízek s exkluzivní bramborovou kaší se smetanou a cibulkou
Kuřecí řízek s exkluzivní bramborovou kaší se smetanou a cibulkou

Suroviny

  • 750g kvalitních brambor varný typ A
  • 100-120g na drobno nakrájené žluté cibule
  • 100g másla (další máslo můžete použít při dolaďování konzistence bramborové kaše)
  • 200ml plnotučného mléka
  • 1 malý kelímek smetany 30 a více % (cca 200g)
  • špetka nastrouhaného muškátového oříšku (hodně záleží, jak jej máte v pokrmech rádi, množství si můžete upravit)
  • sůl
Kuřecí Cordon bleu s exkluzivní bramborovou kaší se smetanou a cibulkou
Kuřecí Cordon bleu s exkluzivní bramborovou kaší se smetanou a cibulkou

Postup

Hned začátek toho, jak připravuji bramborovou kaši některé lehce překvapí. Tak nebuďte překvapeni, dělejte to jako já a bude to super.

  1. Prví krok je? Oloupejte si cibuli a nakrájejte ji nadrobno. Dobrej začátek vaření bramborové kaše, že? Do rendlíku dejte máslo, zahřívejte až se rozpustí a pak do něj dejte svou nakrájenou cibuli. Nyní opatrně restujte, ale pozor, vy nechcete dělat cibuli na barvu. Cibuli na másle opékáte jen tak aby zesklovatěla. V tu chvíli přilijete k cibulce plnotučné mléko, špetku muškátového oříšku a necháte na malém plameni vařit. Pozor, mléko bude mít tendenci pěnit, možná se trošku připálit, tak musíte čas od času promíchat, aby jste nemuseli křičet: „Hrnečku dost!“. Pozor budete vařit kolem 20-30 minut. Cílem je dosáhnout toho, aby cibulka v mléce maximálně změkla. Pokud by se vám mléko příliš vyvařilo, tak můžete samozřejmě trochu mléka přidat nebo prostě přestat vařit dřív. Správná konzistence je taková trochu hustší a mazlavá.
  2. Druhý krok je jasný. Musíme udělat to, co všichni zrovna moc nemusíme. Oloupat si brambory. Takže šup, šup. Vězte, že čím lepší škrabku na brambory budete mít, tím to půjde snáze a rychleji. Proto já používám svou oblíbenou škrabku na brambory od Tescomy.
  3. Oloupané brambory nakrájejte na menší kousky, aby jste je nemuseli dlouho vařit, dejte je do osolené vody a vařte. Jak dlouho? No prostě až jsou hotové. Já brambory nikdy na čas nevařím. Prostě čas od času do brambor píchnu malým nožíkem a když do brambory zajede jak po másle, vím, že jsou brambory uvařené.
  4. Další krok v přípravě dobré bramborové kaše je důležitý. Samozřejmě musíte scedit vodu, ve které jste brambory vařili, ale také musíte nechat brambory aspoň chvíli vypařit. Pokud by jste brambory nechali pod pokličkou, tak by v sobě zadržely zbytečně mnoho vody. Když je necháte odkryté přibližně 5 minut, tak ze z nich uvolní pára a budou chutnější a kaše nebude mít tendenci být vodnatá.
  5. Pak přichází na řadu vymíchání bramborové kaše a finální dochucení. Nejprve brambory musíte rozmačkat. K tomu použijete šťouchadlo na brambory, které doma jistě máte, nebo jiný nástroj, kterým rozmačkáte brambory. Pak můžete kaši vymíchat vařečkou nebo jako já, lenoch líný ručním robotem s metlami. Do rozmačkaných brambor vlijete uvařenou směs cibulky s máslem a mlékem. Začínáte míchat. Zde také ochutnáte a pokud máte pocit, že je kaše málo slaná, tak dosolíte a postupně vlíváte smetanu a mícháte, až získáte krásně krásně hladkou kaši.
Kyjevský kuřecí řízek s exkluzivní bramborovou kaší se smetanou a cibulkou
Kyjevský kuřecí řízek s exkluzivní bramborovou kaší se smetanou a cibulkou

Poměry ingrediencí jsem pro vás odměřil, ale každé brambory se mohou chovat malinko jinak a tak je vhodné si vše správně doladit a dochutit. Prvně si hlídejte dochucení solí. Pak pokud máte pocit, že je kaše na váš vkus příliš řídká, můžete dosáhnout mírného zahuštění vmícháním pár kousků studeného másla. Stejně tak, pokud máte pocit, že vám kaše nějak drhne na jazyku, studené máslo vám také pomůže. Pokud je kaše příliš hustá, pomůže vám postupné vmíchávání mléka. Je lepší použít mléko vlažné, jelikož studeným mlékem si kaši jen zbytečně ochladíte a to asi nechcete.

Na druhou stranu, tato kaše se dá vcelku snadno přihřát, ale rozhodně ne v mikrovlnné troubě, prostě hrnec s kaší dáte na sporák a na menším plameni zahřejete. Pokud by vše moc houstlo, opět si můžete pomoci mlékem. Takto si můžete kaši přihřát i na druhý den, ale opět v hrnci na sporáku s tím, že přidáte trošku másla, mléka a kaše bude i přihřátá moc dobrá.

Pokud se vám příspěvek líbil, budeme rádi, pokud jej budete sdílet:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *