Dršťková polévka z hlívy ústřičné


Česká, Jen tak recepty, Polévky / Neděle, 17 ledna, 2021

Dršťková polévka, to je naprostá klasika a já ji opravdu miluji. Moje Zuzka mou citovou vazbu k této polévce nesdílí. Ona by ji i jedla, jen kdyby v ní nebyly ty dršťky. Naštěstí když jsme chodili na trhy na Náplavku, tak jsem zaznamenal, že si vždy dává dršťkovku z hlívy ústřičné. Není to úplně ono, ale je to hodně dobrá alternativa. Takže klasickou dršťkovou polévku si můžu dělat s kamarádem Járou a doma, jedině dršťková polévka z hlívy ústřičné. Dobře, až budu někdy sám, tak si udělám i klasiku, ale nyní si uděláme tu nedršťkovou verzi.

Dršťková polévka z hlívy ústřičné
Dršťková polévka z hlívy ústřičné

Na sklonku podzimu, možná už začínala zima, mi volala Zuzka, ne moje Zuzka, Zuzka Járy, že našla místo kde roste obrovské množství hlívy ústřičné a jestli chci domů. Ano, už jsme se vraceli zpět do Prahy. No byl bych blázen, kdybych odmítl. Takže těsně před odjezdem z Velké mi vrazila pár kusů, hlívy ústřičné, do ruky. Ona ta hlíva rostoucí v přírodě je malinko jiná než ta z obchodů, která je pěstovaná na farmách. Má mnohem tmavší barvu a bývá tužší, takže je nutné na to myslet během vaření, jelikož potřebuje více času. Ale zase je z přírody. Jo a zadarmo :-D.

Dršťková polévka z hlívy ústřičné
Dršťková polévka z hlívy ústřičné

Suroviny

Na této polévce je báječné, že je neuvěřitelně jednoduchá a potřebujete jen pár surovin. Většinu jistě máte doma a hlívu snadno seženete, jelikož je k mání ve většině obchodů.

Hlíva ústřičná je báječná houba, která se hodí do mnoha receptů. Ať už to jsou polévky, omáčky, či nakládání. Dá se také sušit a můžete si z ní udělat houbový prach, který funguje jako báječné koření. Navíc se hlíva ústřičná používá také k léčebným účelům. Na trhu můžete najít mnoho doplňků vyráběných právě z hlívy. Jedním z hodně uznávaných účinků je snižování cholesterolu v krvi, posiluje odolnost organizmu a podobně. Rozhodně patří mezi potraviny, kterým bychom měli věnovat svou pozornost. O jejich blahodárných účincích se můžete dočíst například na Bylinkopedii.

  • 200g hlívy ústřičné
  • 2 střední cibule
  • 2-3 lžíce sádla
  • 1 lžička drceného kmínu
  • 2 lžíce mleté papriky
  • 4 lžíce hladké mouky
  • 2l hovězího vývaru
  • trocha sušené majoránky
  • 1 stroužek lisovaného česneku
  • sůl
  • pepř
Dršťková polévka z hlívy ústřičné
Dršťková polévka z hlívy ústřičné

Postup

Díky tomu, že tuto polévku vaříme z hlívy, je postup velice jednoduchý, nemusíte se zabývat čištěním a proplachováním drštěk. Takže by se dalo i říct, že je recept velice rychlý. Nicméně tady by stálo za to se zmínit o tom, že vliv na délku přípravy bude mít právě hlíva. Dost totiž záleží na tom, zda máte hlívu z přírody nebo z farmy. Hlívy z farmy je možné konzumovat i syrové, ale v polévce by to nebylo ono. Hlívy z přírody budou vyžadovat delší dobu vaření. Podstatné je, aby byly hlívy po uvaření měkké. U hlívy měkké znamená al-dente.

Hlíva ústřičná z farmy (většinou z obchodu) – přibližně 10-15 minut vaření
Hlíva ústřičná z přírody – přibližně 20-30 minut vaření

Dršťková polévka z hlívy ústřičné
Dršťková polévka z hlívy ústřičné
  1. Nakrájejte si cibuli, vůbec nemusí být nějak moc nadrobno. Hlívu očistěte a nakrájejte na kousky, jak byste si je představovali v polévce mít.
  2. Do hrnce si dejte sádlo, nechte jej rozehřát přihoďte do něj nakrájenou cibuli.
  3. Cibuli opékejte pomalu na sádle, dokud nezíská lehce nahnědlou barvu.
  4. Když je cibule správně opečená, tak si vyrobíte jíšku. Do cibule na sádle přihodíte hladkou mouku a opět pomalu opékáte, aby se nepřipálila. Měla by získat krásnou narůžovělou až světle nahnědlou barvu. V tu chvíli přidáte mletou papriku, drcený kmín a ještě chvíli opékáte. Stačí minutka, dvě.
  5. Pak postupně přidáváte vývar. Začněte s menším množstvím, aby se vám jíška dobře rozmíchala a postupně přidávejte zbytek vývaru. Hlavně si pohlídejte, aby byla jíška důkladně rozmíchaná.
  6. Ochutnejte, osolte, opepřete. Přidejte také lisovaný česnek.
  7. Vložte hlívu do polévky a nyní nechte vařit. Regulujte si plamen tak, aby to nebylo zběsilé vaření. Takže přiveďte k varu a pak plamen stáhněte, aby polévka jen bublala. Délku přizpůsobte tomu, zda máte hlívu z farmy nebo máte hlívu z volné přírody.
  8. Na závěr ochutnejte, popřípadě dochuťte solí a přidejte menší hrst drhané majoránky a nechte již jen chvíli provařit.
  9. Rozhodně vyzkoušejte i konzistenci hlívy a pokud by byla příliš tuhá, tak jí dejte ještě chvíli čas.
Dršťková polévka z hlívy ústřičné
Dršťková polévka z hlívy ústřičné

Není to pravá dršťkovka, ale i tak je báječná

Ačkoliv to není pravá, opravdová dršťková polévka, i tak je výborná a jsem si jist, že si ji oblíbíte. My si ji vždy dáme moc rádi. Ať již doma nebo na trzích. Tedy pokud jsou, jelikož teď jsme na trzích nebyli již hodně dlouho, určitě minimálně rok. Ale ta doba se zase vrátí a my v to pevně věříme.

Dršťková polévka z hlívy ústřičné
Dršťková polévka z hlívy ústřičné

Klidně jen tak, ale s chlebem je nejlepší

Toto samozřejmě platí jak pro dršťkovou polévku z hlívy ústřičné tak i pro klasickou dršťkovou polévku. Můžete si ji dát jen tak, jako první chod nebo s pěkným krajícem čerstvého chleba. To je pro nás rozhodně nejvíce. Můžete samozřejmě zvolit jakékoliv vaše oblíbené pečivo. Taková klasika v malých bistrech za dob minulých byl klasický rohlík nebo houska. To si dodnes vybavuji, jak jsem vídával dělníky hezky na stojáka s podobnou polévkou a 2 až 3 rohlíky, velké pivo a všichni byli spokojení. Tak snad budete spokojeni i vy.

Pokud se vám příspěvek líbil, budeme rádi, pokud jej budete sdílet:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *