Italský rýžový salát se zeleninou


Hlavní jídlo, Italská, Jen tak recepty, Saláty / Úterý, 14 prosince, 2021

Ještě jsem měl doma jednu sklenici nakládané italské zeleniny Sacla Condiverde Riso Leggero a jelikož jsme doma v izolaci už druhý týden a docházejí mi nápady, tak jsem po ní sáhnul. Tato italská zelenina je směsí, která se nejčastěji používá při přípravě rýžového salátu. Italský rýžový salát se zeleninou je velice snadné jídlo, které si Italové dělávají jako jeden z hlavních chodů a to převážně v létě. Jak jinak :-). My tedy máme již zimu, Vánoce se nezadržitelně blíží, ale proč si Itálii malinko nepřipomenout. Tuto zeleninu mi vozíval můj kamarád, který jako řidič kamionu jezdil Itálii dost často.

Italský rýžový salát se zeleninou
Italský rýžový salát se zeleninou

Pravá Itálie něco stojí

Tak je mi jasné, že mnoho lidí to má nastaveno jednoduše. Itálie = pizza a těstoviny. Jenže ono je to pravda jen z části. Itálie je neuvěřitelně rozmanitá a to co si můžete dát na jihu si nemusíte dát na severu. Ona i pizza bývá jiná v různých koutech Itálie. Pizza, kterou si dáte u nás v ČR (ačkoliv je výborná, ne že ne), často neobsahuje ani ty pravé italské suroviny. Ony jsou u nás bohužel oproti Itálii dost drahé. Mám s tím rozdílem obrovskou zkušenost. Když mi kamarád z Itálie vozil jídlo, úplně jsem zapomněl, kolik vlastně stojí u nás. Jenže pak, když přestal, jsem se probudil ze svého snu. Samozřejmě, některé italské věci koupíte běžně v supermarketu, ale jakmile začnete vyžadovat některé né tak obecné věci, tak už musíte hledat speciálku.

Italský rýžový salát se zeleninou
Italský rýžový salát se zeleninou

A když si začnete jídlo objednávat z internetu, či si zajdete do kamenné speciálky, tak vás může cena překvapit. Italské šunky, salsiccia, pancetta, italské pečivo, kvalitní těstoviny, vlastně vše tam stojí pěkný balík. A budete překvapeni, jak velký to je rozdíl oproti tomu, když si tyto věci budete kupovat přímo v Itálii. Ale tak to je a pokud si chcete uvařit tu pravou Itálii doma, musíte se s tím smířit. Já si z Itálie vždy některé věci přivezu domu, co jde to zmrazím a pak si během roku můžu dělat tu pravou italskou radost a za lidovou cenu.

Italský rýžový salát se zeleninou
Italský rýžový salát se zeleninou

Suroviny

Asi nejsem schopen vám exaktně napsat množství, je to prostě všechno přiměřeně, přiměřeně.

  • rýže (Rýži můžete volit dle svých preferencí. Může to být italská rýže na rizoto nebo i běžná dlouhozrnná. Vůbec se nemusíte bát ani rýže jasmínové, či basmati.)
  • nakládaná italská zelenina do salátu
  • parmazán
  • majonéza

Jak jsem říkal v úvodu, je to velice snadný recept.

Italský rýžový salát se zeleninou
Italský rýžový salát se zeleninou

Postup

Jedná se o studený salát, takže suroviny, které se budou vařit se musí také schladit. Toto bude platit pro naši rýži.

  1. Uvařte si rýži, kterou máte rádi. Osobně jsem zvolil rýži jasmínovou a uvařil jsem si ji večer v rýžovaru. Nechte ji vychladnout, uzavřete do nějakého boxu či misku s rýží zakryjte, aby neosychala, a dejte do lednice.
  2. Vychlazenou rýži smíchejte s nakládanou zeleninou (nejlépe s tou italskou, která je právě pro tento salát určena), včetně nálevu.
  3. Nechte ještě chvíli chladit v lednici.
  4. Při servírování dejte lžíci majonézy (záleží však hodně na vaši chuti). I Italové mají různé chutě a někdo si dá lžíci, někdo dvě a někdo jen půl.
  5. Zasypejte trochou parmazánu (opět dle vaši chuti).

Je velice těžké diktovat množství. Je to totiž to stejné, jako bych měl tvrdit, že správný bramborový salát obsahuje tolik a tolik majonézy, musí/nesmí obsahovat uzeninu a podobně. Jediné, co je jisté, že bramborový salát obsahuje brambory. A v našem případě rýžový salát obsahuje rýži.

Sám si do tohoto salátu dávám chilli a to jak ve formě silného puré nebo mleté sušené nebo čerstvé (to teď nemám). Fantazii se meze nekladou a u mě to platí dvojnásob. Udělejte si vlastní italský rýžový salát.

Pokud se vám příspěvek líbil, budeme rádi, pokud jej budete sdílet:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *