Nakládaní ryzci ve sladkokyselém nálevu


Česká, Chuťovky, Jen tak recepty, Zavařování / Středa, 26 října, 2022

Nestává se to často, že by rostlo tolik hub, jako letos. Díky tomuto populačnímu boomu hub se nám na zahradě vyrojilo opravdu veliké množství ryzců smrkových. A vzhledem k této situaci tady máme další houbový recept. Ty houby se musí nějak zpracovat, když už je máme. Nakládaní ryzci ve sladkokyselém nálevu jsou vyhledávanou delikatesou, a tak jsem si i my museli pár skleniček udělat. Díky tomu obrovskému množství ryzců na zahradě jsem je začali sbírat i jako opravdu malé houbičky. Všechny jsem si pak doma musel řádně roztřídit, a proto máme skleničky s opravdu malinkými kloboučky, tak i větší kousky, a nakonec i krájené kusy. Obojí je výborné, jen já ty malé houbičky prostě upřednostňuji. Nejen, že se mi to tak velice líbí, tak i to zobání je takové „cool“.

ryzec smrkový
Když už jich máme tolik, tak pěkně roztřídit

Celá příprava je neskutečně jednoduchá a podle mě nemůže nikdo udělat chybu. Navíc se tímto způsobem dají zpracovat i ostatní houby, jako například malé hříbky nebo hříbky nakrájené, kousky bedel či václavky.

Nakládaní ryzci ve sladkokyselém nálevu
Nakládaní ryzci ve sladkokyselém nálevu

Suroviny

Rozhodně budete potřebovat ryzce, ale tady vám úplně nebudu určovat, kolik jich máte mít, protože ne vždy je, možné nasbírat nějaké žádané množství. Proto se budu soustředit hlavně na nějaké základní množství láku, který budete používat. Základní množství láku bude odpovídat celkově 1 litru láku.

  • 750 ml vody
  • 250 ml klasického lihového octu
  • 75 g cukru krystal
  • 10 kuliček černého pepře
  • 4 kuličky nového koření
  • 2 bobkové listy
  • 2 kávové lžičky hořčičného semínka
Nakládaní ryzci ve sladkokyselém nálevu
Nakládaní ryzci ve sladkokyselém nálevu

Postup

  1. Připravte si ryzce tím, že je očistíte a u větších kusů je nakrájíte. Já si ryzce rozdělil podle velikosti a některé jsem ponechal a další, ty větší jsem rozpůlil či rozčtvrtil.
  2. Připravte si sklenice, do kterých budete ryzce nakládat. Je nutné, aby byly opravdu čisté, popřípadě sterilizujte horkou vodou nebo v troubě. Je nutné minimalizovat riziko bakteriální kontaminace.
  3. Do kastrůlku si dejte všechny suroviny na nálev, rozmíchejte, aby se cukr rozpustil a dejte na sporák. Uveďte k varu a nechte alespoň 2-3 minutky provařit. Pak dejte bokem.
  4. Nyní budete muset krátce povařit houby. Do hrnce, který bude dostatečně velký na vaše množství ryzců dejte vodu, trochu osolte a uveďte k varu.
  5. Vhoďte ryzce a 5 minut povařte.
  6. Pak sceďte a propláchněte studenou vodou.
  7. Do sklenic dejte ryzce, zalijte připraveným lákem, uzavřete a otočte víčkem dolů.
  8. Nyní bychom mohli skončit a mohli byste dát sklenice do lednice. Nicméně pokud chcete takto naložené houby uchovávat delší dobu, je vhodné je lehce zavařit.
  9. Zavařit je můžete v troubě, kterou rozehřejete na 80 °C, vložíte do ní sklenice s naloženými ryzci a ponecháte v troubě po dobu 20 minut. Zavařit je samozřejmě můžete také v zavařovacím hrnci nebo normálním hrnci při 80 °C po dobu 20 minut.
Nakládaní ryzci ve sladkokyselém nálevu
Nakládaní ryzci ve sladkokyselém nálevu

Sami vidíte, že takto naležené houby jsou velice snadné a pro mě se jedná o jednu ze skvělých možností, jak houby uchovávat. Samozřejmě je takto neuchováte pro další vaření, tedy s výjimkou nějakého kysela, ale spíše k pozdější konzumaci jako chuťovky.

Pokud se vám příspěvek líbil, budeme rádi, pokud jej budete sdílet:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *