Hlíva ústřičná, elixír mládí


Houby / Pátek, 10 prosince, 2021

Jestli je hlíva ústřičná elixírem mládí nemohu potvrdit. Zrovna včera jsem si prohlížel své fotky z roku 2009, kdy jsme si přivezli domů našeho „zlopsa“ Milouše a rozhodně jsem od té doby zestárnul. A ne málo, mohu-li soudit. Když začnete hledat informace o této houbě, tak nejprve narazíte hlavně na e-shopy, prodávají potravinové doplňky z hlívy. Nicméně tato houba je velice populární v kuchyni, což potvrzuje nespočet různých receptů. Troufnu si však říct, že většina lidí si hlívu kupuje, jelikož je velice snadno dostupná v obchodech.

Hlíva ústřičná
Hlíva ústřičná

Zase příběh?

Je to vtipný, ale já mám ty houby vždy s něčím spojený. Stejně jako u ostatních hub, které jsem sem dával dříve. Ono to bude hlavně tím, že se snažím vám ukazovat houby, které skutečně potkávám. Netvrdím, že je vždy seberu sám, často je dostanu. Nicméně se s nimi potkávám v lese a vařím z nich.

Hlívu jsme si doma velice oblíbili. Když jsme chodili na náplavku na trhy, dávali jsme si z ní polévku. Na podzim jsme ji potkávali v lese, ale nebylo ji mnoho. Loni však naši známí našli krásné místo, kde jich rostou mraky. A letos mi volají, jestli nějaké hlívy nechci. No chtěl jsem a oni byli tak fajn, že když byli v Praze, tak mi je přivezli. Jsou to naše zlatíčka. A tak jsem v noci, kdy už moje Zuzka spí a Kubík většinou taky, postavil světla a hlívu ústřičnou vyfotil. No a teď tady sedím a něco málo vám o nich napíšu.

Hlíva ústřičná
Hlíva ústřičná

Hlíva ústřičná

Většina lidí ji bude znát z obchodů. Ti, kdo však chodívají na houby do lesa, ji mohou na podzim a na začátku zimy, nejčastěji nalézt tam. Najdete ji na listnatých stromech a pokud najdete dobré místo, pak nebudete vědět co s ní. Hlívy připomínají ústřice a odtud právě její pojmenování. Nicméně se mohou hlívy dost lišit a to podle toho, jak jsou staré. Mladé hlívy mají okraj lehce zakroucený dospod a ty starší, veliké jej již mají rovný a ostrý. Barva je zde neuvěřitelně různorodá, což vidíte i na fotografiích. Šedá, šedomodrá, hnědá, béžová a tak bych mohl jít dál a dál. Trsy bývají často veliké, takže jeden nález vás může zajistit. Pokud chcete vědět více o hlívě, můžete zkusit Wikipedii nebo nějaký houbařský web či atlas hub.

Starší kousky již mohou být červivé, to také vidíte na některých fotografiích, kde se procházejí housenky po prkénku. Nejsem vegetarián, ale tohle maso si klidně nechám ujít. Červivé části nekompromisně vyhazuji.

Hlíva ústřičná
Hlíva ústřičná

Jak hlívu získat

Hlívu ústřičnou můžete získat několika způsoby.

  1. Sběr v lese, pokud ji poznáte, to je asi nejlevnější cesta.
  2. Koupit v obchodě, či na trzích. To vážně není problém a hlívu naleznete v kdejakém supermarketu.
  3. Vypěstovat. Koupíte si rovnou násadu s pěstebním pytlem nebo jen násadu a vše ostatní si připravíte sami. Na internetu naleznete spoustu postupů. Pěstování na slámě, na pařezu, atd.

Tato houba je neuvěřitelně dostupná, zhruba tak stejně jako žampiony.

Hlíva ústřičná
Hlíva ústřičná

Využití v kuchyni

Jedná se o velice univerzální houbu a vy ji můžete použít prakticky kdekoliv. Můžete si ji usušit a udělat z ní houbový prach. Nebo ji čerstvou použít do mnoha jídel jako je falešná dršťková polévka, guláš, pod maso, do různých polévek a podobně. Na internetu najdete bezpočet receptů od „hobíků“ až po profesionály. Já z ní nejraději dělám falešnou dršťkovou polévku. Pamatujte na to, že pokud jsou hlívy dost staré, budou také dost tuhé a to hlavně v té části, která přirůstá ke stromu. Ty já raději odstraním a použiji pouze části, u kterých vím, že budou krásně měkké a křehké.

Hlíva ústřičná
Hlíva ústřičná

Dršťková polévka z hlívy ústřičné

"<yoastmark

Falešná dršťková polévka z hlívy ústřičné je náš oblíbený rodinný recept. Dříve, než jsme ji začali vařit, vždy jsme si ji dávali na farmářských trzích na náplavce. Polévka je to jednoduchá a vcelku i rychlá, dost záleží na tom, jak mladé, staré máte hlízy, zda jsou z lesa nebo pěstované a podobně. Není to úplná náhrada dršťkovky, tu nic nenahradí, ale lidé, kteří nesnesou dršťky, tak tuto polévku zvládnu naprosto v pohodě.

Lékařské vyžití

Často najdete výrobky z hlívy ústřičné i jako zdravotní doplňky. Ona totiž velice dobře podporuje náš imunitní systém. A tak pokud to přeženu, tak se jedná o jakýsi elixír mládí a nesmrtelnosti. Já pevně doufám, že úplně stejně účinkuje, i když ji užíváme v čerstvé formě v našich pokrmech.

Hlíva ústřičná
Hlíva ústřičná
Pokud se vám příspěvek líbil, budeme rádi, pokud jej budete sdílet:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *