Lišky se smetanou


Česká, Hlavní jídlo, Jen tak recepty / Úterý, 11 srpna, 2020

Léto je období, kdy mnozí rádi chodí na houby. Bohužel letošní léto 2020 nepatří k vysloveně houbařským. Ačkoliv není takové horko a sucho jako v minulých letech, často zaprší, střídají se teplé a chladnější dny, tak ty houby prostě u nás nerostou. Jenže jsou i výjimky. A právě díky nim vám mohu představit recept na skvělé lišky se smetanou. Když se ráno probouzím, pípne mi mobil a Jára mi píše, jestli se s ním nechci podívat do lesa. Místní mistři na sběr hub informují, že v lesích nic není, ale my to nutně musíme vyzkoušet, protože předešlé dny pršel a teď je příjemně teplo, tak by tam přeci jen něco mohlo být.

Houba liška obecná
Houba liška obecná

Tajné místo

Nejprve vyrážíme do oborských lesů a slova místních sběračů se do posledního puntíku plní. Lesy jsou prázdné a nerostou v nich ani muchomůrky, ani holubinky, prostě nic. Malinko zklamáni sedáme zpět do auta a jedem jinam. Jára mi ukazuje místo, které znají jen místní a nikdo tam moc nechodí, jelikož je terén špatně dostupný. Po té, co se prodereme nějakým roštím a sestoupíme „krpálem“ do malého údolíčka už hned cítím změnu mikroklimatu. Toto místo si drží úplně jiný ráz. Vhodná vlhkost, vhodná teplota a já najednou již vidím první lišky. Je jich tu požehnaně a tak sbíráme do košíčku všechny větší kousky a ty malinké necháváme na příště.

Lišky se smetanou
Lišky se smetanou

Lišky miluji

Lišky patří mezi mé nejoblíbenější houby. Mají skvělou strukturu, nerozbřednou se, jsou křehké a neuvěřitelně chutné. Mám je rád v mnoha jídlech, ale v minulých letech jsem na ně neměl štěstí. Teď již znám to tajné místo, ale nemůžu je tam chodit vysbírávat. na druhou stranu si tam na ně můžu čas od času zajít, ale musím tam nechávat i pro ostatní. tak to tady funguje. Dnes jich však mám plnou misku a tak nebudu dělat recept, kde by byly jen jako doplněk, budou hrát hlavní roli v tom gastronomickém, hollywoodském, romantickém trháku s názvem Lišky se smetanou. Tuto romantiku si musím maximálně užít.

Neznáte lišky? Tak se podívejte například zde, jak ty krasavice vypadají. A pokud si netroufáte je sbírat, jistě najdete obchod, kde si je můžete koupit.

Lišky se smetanou
Lišky se smetanou

Suroviny

Množství surovin nám vyšlo na krásné 4 porce, nikdo nehladověl.

  • miska lišek (Těžko říct, kolik jich přesně bylo, nemám tady váhu, ale zkuste odhadnout podle misky. Stejně to pokaždé uvaříte z jiného množství, když si je sbíráte. Les není supermarket.)
  • 1 velká cibule nebo 2 menší
  • 2 malé smetany ke šlehání, celkem 400g (minimálně 31% tuku)
  • 25 g másla
  • 2 lžičky balsamikového octa condimento bianco (v případě nouze můžete požít nějaký bílí ocet)
  • sůl
  • pepř

Jako přílohu tentokrát volím rýži, ale můžete použít i těstoviny nebo vařené brambory.

Lišky se smetanou
Lišky se smetanou

Postup

Jsem přesvědčený, že má následující věta již nikoho nepřekvapí. Celý postup je neuvěřitelně jednoduchý :-). Připravte si pouze hlubší pánev nebo hrnec a můžete začít. Samozřejmě nezapomeňte na svou přílohu.

  1. Očistěte si lišky a pokud jsou větší, tak je i nakrájejte, ale u tohoto jídla rozhodně nevadí, pokud budou kousky hub větší.
  2. Do pánve či hrnce si dejte máslo, které nechtě lehce zahřát a dejte do něj na drobno nakrájenou cibuli.
  3. Cibuli restujte do sklovata.
  4. Nyní přihoďte pokrájené lišky, osolte, opepřete a pokračujte v restování.
  5. Nebuďte překvapeni, že vám lišky pustí vcelku dost vody. Díky tomu přejdete do mírné fázi dušení, což není špatně. Lišky nepotřebují mnoho času, ale já je raději dusil cca 20 minut, jsou pak krásně měkké, ale stále příjemné na skus.
  6. V tuto chvíli již můžete přidat smetanu, nechte dojít k varu a nechejte na malý plamen probublávat. Když budete lišky ve smetaně vařit, všechny chutě se propojí, ale vězte, že jsou velice jemné.
  7. Na závěr přidejte 2 lžičky octa. Pro mě je italský balsamicový condimento bianco naprosto nejlepší, ale můžete použít i jiné octy. Nicméně jemné okyselení zvýrazní trochu chutě, ale pozor, ať to přeženete.
Lišky se smetanou
Lišky se smetanou

Servírování

Tohle je velice jednoduchý recept, který by si možná zasloužil nějaké lepší servírování, ale já bych se s tím moc nemazlil. Stejně nejlepší to bude, když vše smícháte společně s přílohou dohromady. Příloha prakticky jakákoliv, vlastně mě nenapadá nic co by se k tomu vysloveně nehodilo. Tak šup do lesa na houby a můžete vařit.

Pokud se vám příspěvek líbil, budeme rádi, pokud jej budete sdílet:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *