Kuřecí řízečky v pivním těstíčku


Česká, Hlavní jídlo, Jen tak recepty, Mezinárodní / Pondělí, 24 dubna, 2023

Před dávnými časy, kdy se talíře ještě nevymývaly samy a jídlo se neobjednávalo jedním klikem, existovalo u nás v rodině tajemství, které se od předka předávalo z generace na generaci. Byl to recept na nejlahodnější kuřecí řízečky v pivním těstíčku! Tento rodinný poklad byl předáván dál, jako by byl zakletý do pohádkového světa plného chuťových dobrodružství. A jak to tak bývá v pohádkách, náš rodinný recept měl své nečekané spojení s neobvyklým hrdinou – těstovinovým salátem! Ano, správně jste četli, těstovinový salát! Ale nechte mě vám vyprávět, jak se tyto nepravděpodobné hrdiny spojili v jedinečný gastronomický zážitek plný dětských úsměvů a příjemných chutí. Připravte se na úžasnou kulinářskou cestu, která začíná jedním kouzelným pokrmem – kuřecími řízečky v pivním těstíčku!

Kuřecí řízečky v pivním těstíčku
Kuřecí řízečky v pivním těstíčku

Suroviny

Tento recept je strašlivě jednoduchý. Moc rádi jej má rodina dělává místo klasických řízků, protože je s ním mnohem méně práce. Prostě a jednoduše nemusíte obalovat řízky v trojobalu, a to jistě mnohý uvítá. Jen trefit tu správnou konzistenci těstíčka, to pro mě byla chvíli výzva. Správná konzistence je prostě taková, ta správná. No nic, stejně vám tady dám nějaké poměry a zbytek doladíte.

  • kuřecí prsní řízky (měl jsem balení 3 prsních řízků a rozhodně to nebyli žádní drobečci)
  • 2 vejce
  • 1 lžíce plnotučné hořčice
  • 2 lžíce sójové omáčky
  • 6-8 vrchovatých lžic hladké mouky
  • světlé pivo
  • sůl
Kuřecí řízečky v pivním těstíčku
Kuřecí řízečky v pivním těstíčku

Příloha

Jako přílohu jsme zvolili nás oblíbený těstovinový salát. Ten není zdravý ani dietní, za to je velice dobrý, jednoduchý a univerzální, protože je hodí téměř k čemukoliv.

Těstovinový salát s rajčaty, okurkou a paprikou
Těstovinový salát s rajčaty, okurkou a paprikou

Další přílohou, kterou máme v naší pohádkové rodině rádi k těmto řízečkům je naše nejúžasnější bramborová kaše. A budu-li upřímný, tak opravdu nevím, která příloha bude ta nejlepší a nejchutnější. Je to naprostá Sofina volba.

Exkluzivní bramborová kaše se smetanou a cibulkou
Exkluzivní bramborová kaše se smetanou a cibulkou

Hlavně na svou přílohu nezapomeňte a udělejte si ji včas. Jinak si je budete muset dát s chlebem.

Postup

Mé použití slova řízečky nemá mic společného s tím, že bych si liboval v užívání deminutiv, na to mají patent maminy na „mimibazaru“. Ony to prostě jsou male kuřecí řízky. Takže si můžete tipnout, co bude prvním krokem? Pokud máte čas, naložte si řízečky do pivního těstíčka dopředu. Například hned ráno, když je budete dělat k obědu.

  1. Kuřecí prsní řízky, samozřejmě můžete použít i stehenní, si naporcujete na malé řízky, tedy řízečky. Ty jemně osolte.
  2. V míse s smíchejte vejce, sójovou omáčku, plnotučnou hořčici, hladkou mouku a nařeďte světlým pivem. Konzistence těstíčka nesmí být příliš řídká, jinak nebude na řízečcích během smažení držet. Například těsto na palačinky je moc řídké. Těstíčko musí být hustší a trochu se táhnout. Pokud bude těsto husté, přidejte pivo. Pokud bude těsto řídké, použijte mouku.
  3. Řízečky naložte do těstíčka a nechte odpočívat. Pokud budou odpočívat déle, více se propojí s chutí pivního těstíčka. Většinou stačí 4 hodiny.
  4. Pak si na pánvi rozpalte vyšší vrstvu oleje a usmažte do krásné hnědé barvy.
Kuřecí řízečky v pivním těstíčku
Kuřecí řízečky v pivním těstíčku

Super jednoduché, co? Však já vám to říkal. A vůbec nevadí, když jich musíte dělat více, jde to náramně od ruky. Příloha? Tu můžete zvolit podle nás nebo si dáte svou oblíbenou, ale pak se s námi musíte podělit, abychom se také mohli inspirovat. Já už mám zase plnou pusu slin.

Pokud se vám příspěvek líbil, budeme rádi, pokud jej budete sdílet:

2 Replies to “Kuřecí řízečky v pivním těstíčku”

  1. Vyzkoušejte rizecky, které dělám já a všem chutnají. Řízky macim v marinade, 1cibuli rozstrouhat, 2 stroužky česneku, půl lžičky kari, půl lžičky skořice, půl lžičky pepře, 1lzici octa, 1lzici oleje, sůl. Touto směsi potřeme řízky, necháme nejlépe přes noc. Druhý den klasický obalit a usmazit.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *