Salát Caprese


Dieta, Italská, Jen tak recepty, Saláty, Studená kuchyně, Večeře / Sobota, 17 března, 2018

Dnes tady pro vás mám takový velice jednoduchý a velice populární salát Caprese. Italsky insalata Caprese. Dle mého názoru jeden z nejznámějších italských salátů, který se podává jako předkrm. Já si jej velice rád dávám i jako samostatný salát třebas k večeři. Tento salát pochází z Kampánie a je jistým symbolem Itálie. I samotné barvy salátu symbolizují barvy Itálie. Osobně mám tento salát moc rád. Dnes si jej dáme s doplňkem, který do základního receptu nepatří, ale můžete se s ním často setkat i v italských restauracích a tím je balsamiková redukce, která chuť ještě decentně podpoří.

Salát Caprese
Salát Caprese

Suroviny

  • Rajčata (nejlépe kvalitní masitá a sladká)
  • Mozzarella (nejlépe a dle originálu Buffala)
  • čerstvá bazalka
  • olivový olej
  • sůl
  • pepř
  • balsamiková redukce
Salát Caprese
Salát Caprese

Postup

Postup je absolutně jednoduchý. Omytá a osušená rajčata nakrájíte na plátky, stejně tak nakrájíte na plátky i mozzarellu. Počet plátku a mozzarelly by měl být stejný. Pak jen kombinujete plátek rajčete, plátek mozzarelly a lístek bazalky. Lehce osolíte, opepříte a zakápnete olivovým olejem. Pak vše jemně zastříknete basamikovou redukcí.

Můžete se setkat s takovým salátem i z cherry rajčátek a trhanou mozzarellou nebo vše na kostičky. Možností je skutečně mnoho. V Římě jsem v restauraci jako předkrm dostal tento salát ve formě věže nebo patrového burgeru.

Jako příloha je výborné různé italské pečivo, u nás často dostanete v restauraci pizza pečivo a doma vychází asi jako nejsnazší francouzská bageta.

Salát Caprese
Salát Caprese

Základní recept jsou pouze rajčata, Mozzarella, bazalka, sůl a olivový olej. Ta šťávička, která zůstane po zkonzumování salátu je dokonalá. Vezměte si čerstvé pečivo a pořádně jím ji vytřete. To je třešnička na dortu. Jo a nezapomeňte, že zde hodně záleží i na kvalitě olivového oleje. Levným, nechutným a hořkým olejem celé toto jídlo pohřbíte. Takže, nešetřit. Já osobně mám nejraději olivový olej z Chorvatska, který je velice jemný.

Pokud se vám příspěvek líbil, budeme rádi, pokud jej budete sdílet:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *