Salát s červenou řepou a kozím sýrem


Jen tak recepty, Mezinárodní, Saláty, Studená kuchyně / Úterý, 18 října, 2016

Fůj, červená řepa. Tak tohle si pamatuji od spolužáků ze školy, když se ve školní jídelně objevilo cokoliv, co červenou řepu obsahovalo. Já ji měl od malička rád a vydrželo mi to dodnes, v jakékoliv podobě. Dnes jsem jel z práce a říkal si, co já budu po práci dělat. Do ničeho velkého se pouštět nechci, stejně doma nic nemám. Má přijet Zdenička, půjčit si kameru a tak se mi nechce se poflakovat po obchodech a spekulovat co do toho nákupního košíku dám. A pak jsem si vzpomněl, že mám doma čerstvý kozí sýr a Petra mi dělávala skvělý salát s kozím sýrem a červenou řepou. Je to jasné, udělám si jej.

Lehký salát s červenou řepou a kozím sýrem
Salát s červenou řepou a kozím sýrem

Ingredience:

  • salát s drobnějšími listy (já zvolil polníček, drobnolistý špenát nebo baby špenát, jak chcete a rukolu)
  • čerstvý kozí sýr
  • vařená červená řepa
  • kokosový olej
  • olivový olej
  • balzamikový ocet
  • slunečnicová semínka
  • sůl a pepř

Jak už to u mých receptů bývá, je to zase rychlovka a pokud máte všechny ingredience doma, je to otázka pár minut. Tak pojďme na to. Na malé pánvičce si opražte slunečnicová semínka, já jich mám rád hodně, takže počítám malou hrst na jednu porci. Červenou řepu si buďto uvaříte doma sami, je to trošičku „vopruz“, protože je z toho trošku „bordel“ a nebo si ji již můžete koupit předvařenou a to jak vcelku, tak se prodává předvařená a nakrájená. Dnes jsme byl lenoch a koupil jsem si již předvařenou a nakrájenou na silnější plátky. Aspoň jsem nemusel doma hledat gumové chirurgické rukavice. Ono je to totiž príma, když si vaříte a loupete červenou řepu doma sami a nemáte gumové rukavice, to máte krásně barevné ruce i následující den a u mě v práci bych byl zase za exota. Nemusím je v tom všechny pořád podporovat. Takže máme již uvařenou červenou řepu, tu si nakrájíte na silnější plátky, tedy pokud jste ji již na plátky nakrájenou nekoupili jako já, a pak ještě plátky nakrájejte na hranolky. Do pánvičky si dáte kokosový olej a když se zahřeje, dáte do něj vaši nakrájenou červenou řepu. Trochu osolíte, opepříte a necháte na malém ohni restovat přibližně 5 minut. Řepa je již uvařená, takže ji tímto chcete jen prohřát, aby do sebe nasála trošku té bezva chuti kokosového oleje. Do talíře si dáte směs salátů, vyberte si ten, který máte rádi. Já mám nejraději tuto kombinaci a nebo i jen směs baby špenát a polníček. Na salát dáte červenou řepu, posypete opraženými slunečnicovými semínky (já mohutně), pokladete kousky čerstvého kozího sýra (já opět mohutně) a pěkně zakápnete (já tedy dost) balzamikovým octem a olivovým olejem. Dále už neuděláte nic, všechno to před jídlem pořádně „prohňácáte“ a s hlasitým mlaskáním sníte. Ani k tomu není nutné pečivo, ale pokud na něm trváte, dejte si to, které máte rádi. Pokud nemůžete jíst kozí sýr, jelikož vám jeho chuť vadí, můžete místo něj použít Lučinu. Není to ono, ale jako nouzovka se to dá.

Tak dobrou chuť.

Trošku budu přemýšlet jestli je to teplý nebo studený pokrm, ale jelikož vše zchladne než je hotový, tak půjde do studenáčů.

Pokud se vám příspěvek líbil, budeme rádi, pokud jej budete sdílet:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *