Vaříme podle Vaňka #5 – Kapustnica


Česká, Polévky, Vaříme podle Vaňka / Úterý, 9 dubna, 2024

A jsem zde opět s další reprodukcí receptu Romana Vaňka z kuchařky Kouzlo kuchyně Čech a Moravy aneb dědictví našich babiček. Jedná se opět o polévku a tato se jmenuje velmi jednoduše, Kapustnica. Proč? No nejspíš proto, že tím hlavním, co v ní hraje prim, je kapusta. A musím se přiznat, že jsem z kapusty již velice dlouho nic nevařil a opět jsem se pro ni nadchl. Kapusta je tak neskutečně dobrá zelenina.

Kapustnica
Kapustnica

Sežeň kapustu

Velmi dobře si pamatuji, že když jsem byl dítě, tak moje babička vařila z kapusty vcelku často. A to jak z klasické hlávkové kapusty (což je případ té, použité v tomto receptu), tak i z růžičkové kapusty. Byly to různé polévky, kapustové zelí, kapustové karbanátky a podobně. A už v té době jsem ji měl moc rád. Navíc nám kapusta rostla na zahradě, takže o ni nebyla nouze. Jenže dnes není kapusta běžně na pultech v supermarketech či někde v zelenině. Takže jsem si ji objednal na internetu a přišla hezká hlávka. K tomu jsem samozřejmě objednal i několik dalších dobrot, aby se to vyplatilo, jak jinak.

Kapustnica
Kapustnica

Jak to šlo?

No, já bych řekl, že velice dobře. Prvně je nutné si říct, že příprava této polévky je velice snadná. Nevyžaduje žádné extra schopnosti, které já stejně nemám. Takže pro mě, super. Nicméně jsem musel malinko přemýšlet. Au.

Kapustnica
Kapustnica

Měl jsem použít menší kapustu, ale co to znamená? Ta moje kapusta mi zas tak malá nepřišla, tak jsem použil pouze půlku. A udělal jsem dobře.  Pak jsem neměl moravskou klobásu. Aha. Tak jsem použil svou nejoblíbenější klobásu z kachních prsou, kterou si kupuji v obchůdku Rodinná farma. Jako všechno tam stojí „randál“, ale kvalita je výtečná.

Kapustnica
Kapustnica

A pak už bylo vše naprosto v pohodě. Slepě jsem následoval recept a vše šlo krásně od ruky.

Povedla se?

Ano, opravdu ano, ano, ano. Musím říct, že jsem byl naprosto u vytržení, jak jsem si pochutnal. Úplně jsem se vrátil do dětství, za babičkou. Velice příjemná a nenásilná chuť. Žádná divočina. Zuzanka ji označila, jako trošku nuda. Ale tyto staré, české, tradiční polévky, které pocházejí z chudších krajů prostě takové jsou. A já je mám rád.

Vizuál není úplně stejný jako má Roman ve své kuchařce, ale to mě vlastně vůbec nevadí. Chuť je podle mě úplně v pořádku. A já si úplně dovedu představit do ní přidat brambory, špek, slaninu či uzené. Jemně si ji pozměňovat a mít pořád radost z takového skvělého receptu.

Kapustnica - Kouzlo kuchyně Čech a Moravy aneb dědictví našich babiček
Kapustnica – Kouzlo kuchyně Čech a Moravy aneb dědictví našich babiček (Roman Vaněk)

Jestli tuto kuchařku ještě nemáte, opravdu doporučuji si ji koupit. Je báječná a skvělá. Já osobně ji miluji. A pokusím se vám postupně přinést reprodukce všech jejích receptů, společně s mým názorem, hodnocením a mými postřehy.

Dobrou chuť, přátelé.

Pokud se vám příspěvek líbil, budeme rádi, pokud jej budete sdílet:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *