Zapečené palačinky s houbami a cuketou


Česká, Hlavní jídlo, Jen tak recepty / Neděle, 25 října, 2020

Pokrmy z hub jsou skvělé. Bohužel když se člověk zamyslí více, zjistí, že mnohdy točí jen pár receptů pořád dokola. A tak jsem  to měl i já. Nakonec si říkám, že chci vyzkoušet zase něco trošku jiného. Sbíral jsem inspiraci na internetu a spojení hub a cukety mě zaujalo asi nejvíce. Letos máme ze zahrady cuket „habakuk“, takže recept, kde se budou hodit jsme uvítali. Zapékání mám rád, trocha sýru, to bude příjemná kombinace. Proto jsem zvolil zapečené palačinky s houbami a cuketou na naše obědové menu.

Zapečené palačinky s houbami a cuketou
Zapečené palačinky s houbami a cuketou

Palačinky

Osobně jsem se rozhodl začít přípravou palačinek. Teď asi budete čekat, že sem dám odkaz na svůj recept na palačinky, co? Tak nedám, jelikož já na svém blogu dělám palačinky poprvé (normálně je dělávám i když ne příliš často). Navíc zde si myslím, že u těchto palačinek naslano, zapečených, není tak podstatné dosáhnout co nejtenčí palačinky, jako u klasických palačinek, ať již sladkých či slaných.

Suroviny palačinky

  • 500ml mléka
  • 200g hladké mouky (určitě si ji nechejte po ruce, pokud by jste byli nuceni ještě mouku do těsta přidat)
  • 2 vejce
  • sůl
  • tuk na pečení palačinek (například rostlinný olej) 

Já mám pocit, že jsem snad nikdy nedělal palačinky podle přesných hodnot. Vždy jsem do mléka přidával mouku, dokud nemělo těsto tu správnou konzistenci. V tomto receptu je alespoň orientační množství surovin na palačinky důležité, jelikož potřebujete udělat přibližně 8-9 palačinek (průměr palačinky cca 20 cm), které pak budete plnit a na závěr i zapékat.

U přípravy palačinek naslano je obrovský prostor k pokusům. Ony se totiž přímo nabízejí k tomu, dát do těsta nějaké bylinky, které mohou výsledný pokrm vyšvihnout ještě o kus výš.

Zapečené palačinky s houbami a cuketou
Zapečené palačinky s houbami a cuketou

Postup palačinky

Osobně jsem si palačinky udělal dopředu, než jsem se vrhl na houbovo-cuketové ragú. Tím, že se bude vše ještě zapékat, tak se palačinky s ragú prohřejí, tudíž to není na škodu. Další věc, kterou musím zmínit je velikost palačinek. Já uvádím 8-9 palačinek o průměru 20 cm. Pokud budete dělat větší palačinky, bude jich méně a musíte pak zvolit jak je budete balit. Já osobně jsem balil do klasických ruliček a jelikož jsem měl pekáč, který je široký 20 cm, vše se mi tam hezky skládalo. Je proto nutné se před přípravou zamyslet, jak budete palačinky motat, skládat a jaký máte pekáč.

  1. Smícháte mléko, mouku, vejce a špetku soli. Pořádně rozmícháte, aby jste neměli hrudky. Osobně mám raději řidší těsto, jelikož umožňuje vytvářet tenčí palačinky. Pokud by se vám palačinky při pečení na pánvi příliš trhaly a těsto bylo příliš řídké, tak můžete mouku přidat.

    První palačinka se většinou trhá
    Velice často sestává, že než se pánvička správně rozjede, tak se první palačinka trhá, lepí, prostě se úplně nedaří. Pokud by vám špatně šla i druhá, tak problém bude pravděpodobně v konzistenci těsta. Tak se nenechte po první palačince odradit, to se prostě stává.

  2. Pánev, která by měla být dost silnostěnná (litina, nerez, klasická hliníková s nepřilnavým povrchem) dáte na plamen a rozehřejete. Pak přidáte tuk, který necháte rozpustit a nalejete naběračku řídkého těsta. Těsto rozprostřete rovnoměrně po pánvi a pečete, dokud nezačne mít zespod hezkou barvu. Pokud je opravdu tenká, tak vám palačinka i z horní strany jakoby zmatní. To znamená, že se těsto propeklo až nahoru. Pak již můžete palačinku obrátit a dopéct z druhé strany.

    Palačinky pečeme nebo smažíme?
    Pokud vás zaráží, že já palačinky peču a vy je smažíte, tak se neobávejte, děláme to stejně. Ano, kdysi (opravdu dávno) se palačinky pekly a pekly se opravdu v peci. Dnes je však připravujeme na pánvi, jelikož je to rychlejší. Dnes je možné pojmenovat přípravu na pánvi jako pečení tak i smažení. A proč používám raději termín pečení? To je jednoduché, na některých nepřilnavých pánvích je možné palačinku připravit úplně bez tuku a i když používám tuk, tak jej dávám opravdu velice málo. Nicméně bramboráky zase smažím, jelikož tam toho tuku dávám opravdu více. Přitom příprava bude velice podobná, co se technologie vaření týče. Ale používejte to co vám vyhovuje a na co jste zvyklí.

Jakmile dopečete všechny palačinky, dejte si je bokem a my se pustíme do náplně palačinek a následného zapékání.

Zapečené palačinky s houbami a cuketou
Zapečené palačinky s houbami a cuketou

Náplň a následné zapečení

Nyní se vrhneme na houbovo-cuketovou náplň, kterou budeme palačinky plnit a pak je budeme zapékat v pekáči nebo v nějaké zapékací misce.

Suroviny na náplň a zapékání

  • 300g hub zamrazených nebo 200g čerstvých
  • 1 cuketa (přibližně 30-40cm)
  • 3 rajčata
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžičky sušeného tymiánu
  • rostlinný olej
  • sůl
  • pepř
  • sýr Niva (na posypání palačinek při zapékání, zhruba 100 – 150g nebo podle vaší obliby)

Postup přípravy náplně a zapečení

Při přípravě náplně je nutné si dát pozor na to, aby měla náplň hustou konzistenci, aby nám nevytékala z palačinek při plnění a zapékání.

  1. Nakrájejte si cuketu na kostičky přibližně 1×1 cm.
  2. Rozehřejete si pánev, přidejte na ni 2 polévkové lžíce oleje a začněte opékat cuketu. Jemně osolte.
  3. Během opékání cukety si nakrájejte 2 stroužky česneku na tenké plátky.
  4. Jakmile získají kostičky cuket nahnědlou barvu, přidejte nakrájený česnek a opékejte.
  5. Nakrájejte si rajčata a přidejte na pánev. Hlídejte, aby se vám směs příliš nepřipalovala.
  6. Přidejte houby a orestujte.
  7. Pokud je po orestování směs příliš hustá a chytá se vám ke dnu, pak lehce podlijte vodou.
  8. Směs ochutnejte a případně osolte a lehce opepřete.
  9. Přidejte do směsi tymián a nechte provařit. Postupně ochutnávejte a dochucujte.
  10. Rajčata se prakticky rozvaří a vy nyní již čekáte, než celá směs hezky zhoustne.
  11. Hustou směs sundejte z plamene a nechte alespoň trošku vychladnout, aby se vám palačinky dobře plnily.
  12. Zapněte si troubu na gril nebo horní pečení a nastavte na 250°C.
  13. Postupně naplňte palačinky směsí a vyskládejte do pekáče či zapékací misky.
  14. Posypejte nahrubo nastrouhanou Nivou.
  15. Vložte do vyhřáté trouby a zapékejte v odkryté nádobě dokud se sýr nerozpeče a nezačne chytat barvu.
Zapečené palačinky s houbami a cuketou
Zapečené palačinky s houbami a cuketou

Servírování

Zapečené palačinky můžete servírovat jen tak, jak jste je zapekli. Nicméně můžete si je různě ozvláštnit. Milovníci pikantních jídel mohou použít k palačinkám chilli omáčku nebo naopak je možné a velice chutné použít trochu zakysané smetany, která chutě ještě zjemní.

Zapečené palačinky s houbami a cuketou
Zapečené palačinky s houbami a cuketou

Jaké jsou vaše rodinné recepty na pokrmy z hub? Určitě všechny potěšíte, když se s nimi svěříte dole v komentářích u tohoto příspěvku.

Pokud se vám příspěvek líbil, budeme rádi, pokud jej budete sdílet:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *